Priprave na trgatev

naslovna-slika

Konec meseca septembra se že opravljajo prve trgatve. Če med letom trte niste preveč obremenjevali, se držite načela "manj je več". Če pridelka ne omejimo, se trs izčrpa in ne ustvari zadostne zaloge hranil za odganjanje v prihodnjem letu. Preobremenjene trse ogroža tudi mraz, preobremenjenost pa je lahko tudi vzrok za pojav izmenične rodnosti pri vseh sortah, posebej pa pri tistih z večjimi grozdi.


V tem času že pripravimo vinske posode in ostalo opremo, gospodinje v kuhinji pa naj razmislijo o jedilniku, saj bo v času trgatve potrebno poskrbeti za mnogotera lačna usta. Kdor pristaja na tradicijo in kakovost, ima tako kadi kot tudi sode v večini iz hrastovega lesa. Če je v vinogradu kakovost grozdja nadpovprečna, s trgatvijo ne bo težav. Eden od ukrepov za boljšo kakovost bodočega vina je tudi podbiranje, kar pomeni trgatev gnilega grozdja, zdravo seveda pustimo še na trsu. Tam, kjer zasledimo pojav gnilobe ali kisle gnilobe, še pred trgatvijo poberemo nezaželene grozde, z njih pa odstranimo gnilo in nagnito grozdje.

grozdje-1

To je dobro storiti posebno v primeru, če vemo da naši trgači niso ravno vzor natančnosti. Takšno grozdje kletarimo posebej, zanj pa uporabimo močnejše odmerke žvepla in kvasovke primerne za nagnito grozdje. Grozdje zelo slabe kvalitete lahko z uporabo ustreznih sredstev predelamo v kis. Pri obiranju odstranimo tudi čim več od ptic in žuželk poškodovanih grozdnih jagod. Tam, kjer je bilo listje v območju grozdja predčasno odstranjeno, na grozdih lahko nastane ožig, zaradi pomanjkanja padavin pa pridelek lahko kaže tudi znake suše. Čas trgatve je pri  posameznih sortah najbolje določili z refraktometrom. Sama trgatev naj poteka v suhem vremenu, dobro je tudi, da vsaj dva dneva prej ne dežuje. Časovna pot grozdja do pecljalnika in stiskalnika naj bo čim hitrejša.

Are Your Sure?

Exit