Kopriva gnoji in krepi rastline pred škodljivci

Iz kopriv lahko pripravite odlično domače gnojilo in pripravek za krepitev rastlin pred ušmi in pršicami. Postopek priprave je povsem enostaven in ga priporočamo vsem vrtnarjem. Tako bodo rastline bujno rasle, v vrtu bo tudi manj škodljivcev.

Prevrelka iz kopriv je super gnojilo za vrt

 

Domača prevrelka iz kopriv je odlično dušično gnojilo za vrt in ga uporabljamo za dognojevanje zelja, ohrovta, cvetače, brokolija, brstičnega ohrovta. Primerno je tudi za dognojevanje paradižnika, kumar, bučk, jajčevcev in ostlih plodovk.

Foto: S prevrelko iz kopriv zalivamo in gnojimo rastline v vrtu

Kako pripravimo prevrelko iz kopriv? 

Prevrelko iz kopriv pripravimo povsem enostavno. V posodo volumna 20 litrov narežemo 2 kg kopriv, dolijemo 20 litrov vode. Potem vsebino dnevno mešamo toliko časa dokler se tekočina ne neha peniti. Prevrelko pred uporabo redčimo z vodo v razmerju 1:10 in zalivamo rastline. Prevrelke nikoli ne uporabljamo čisto (nerazredčeno), ker na ta način lahko poškodujemo rastline.

Če koprivam dodamo še gabez, pripravimo odlično domače gnojilo, ki je bogato z dušikom in kalijem.

 

Hladni zvleček iz kopriv krepi rastline pred ušmi in pršicami

Tako na povsem ekološki način poskrbimo, da bo v vrtu manj uši. S hladnim izvlečkom škropimo rastline ob prvem pojavu uši. Uši, ki so zavite v listih odstranimo tako, da potrgamo liste in jih odstranimo z vrta. Rastline škropimo tako, da s koprivo omočimo tudi spodnjo stran listov.

 

Foto: Kopriva gnoji in krepi rastline pred škodljivci

Foto: S hladnim izvlečkom iz koprive škropimo proti ušem

Priprava pripravka, ki krepi rastline pred ušmi, pršice

Hladni izvleček iz kopriv pripravimo tako, da 1 kg kopriv namočimo v 10 l vode. Koprive pustimo stati v vodi samo 24 ur in potem pričnemo s škropljenjem rastlin. Pripravek uporabimo nerazredčen. Tako lahko škropimo uši na fižolu, špinači, robidah, jablanah in ostalih rastlinah.

 

Kako pogosto škropimo in zalivamo rastline? 

Rastline ob prvem pojavu škodljivcev škropimo 3 dni zapored. Potem pa vse bolj poredko. Naslednji dve škropljeni opravimo na 3 do 5 dni, nadaljujemo v 10 do 14 dnevnih presledkih. Koprivno prevrelko, ki je gnojilo uporabimo vsakih 14 dni do 3 tedne.

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni svet

Are Your Sure?

Exit