Soda bikarbona v vrtu

Se sprašujete kako krepimo rastline v vrtu pred boleznimi na povsem enostaven način? To je povsem enostavno s sodo bikarbono. Za pripravo škropiva potrebujemo še olje, milo in vodo. Tako krepimo rastline pred različnimi plesnimi, ki največ škode naredijo v vlažnih in toplih poletjih.

Kako pripravimo pripravek za krepitev pred boleznimi?

 

Osnovna sestavina za pripravek, ki krepi rastline pred boleznimi je soda bikarbona. Za krepitev rastlin pred različnimi plesnimi, pepelovkami potrebujemo še milo, toplo vodo in rastlinsko olje. S tem ekološkim pripravkom krepimo paradižnik, kumare, bučke in ostale rastline v vrtu.

 

Foto: Priprava pripravka iz sode bikarbone

Recept za pripravek iz sode bikarbone

 

V pršilko najprej dodamo polovico toplo vode. V topli vodi se soda bikarbona bolje in hitreje raztopi. Sledi dodajanje olja, ki je lahko oljčno ali navadno rastlinsko. Na koncu dodamo še kapljico mila in dolijemo preostanek tople vode. Pred uporabo pripravek dobro premešamo in škropimo rastline.

 

Sestavine za pripravek iz sode biakrbone

 

- 0,5 žlice sode bikarbone

- 2 litra tople vode

- 1 kapljica mila

- 1 do 1,5 žlice olja

Kako pogosto škropimo s sodo bikarbono?

 

S sodo biakrbono škropimo v rednih tedenski presledkih. Postopek ponovimo tudi po vsakem močnejšem dežju. V primeru prvega pojava bolezni škropimo 3 dni zapored in potem na vsakih 5 dni. Pred tem odstranimo vse poškodovane liste. Ste vedeli, da soda biakarbona krepi rastline tudi pred ušmi?

Foto: Škropljenje paradižnika v začetku rasti

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni svet

Are Your Sure?

Exit