Priprava zastirke na zeliščnem vrtu

zastirka

Trajna zelišča v vrtu zdržijo več let in se lahko precej razrastejo ter prekrijejo tla.


Kako zeliščni vrt zaščitimo pred rastjo plevelov?

Za zaščito pred pleveli poskrbimo z različnimi zastirkami:

  • Polipropilenska folija (filc): polagamo jo pred sajenjem zelišč. Uporabimo filc temnejše barve (temno siv ali celo črn), prav tako zaradi plevela. Skozi to tkanino gre nekaj svetlobe, kar pomeni, da najbolj trdovratni pleveli vseeno zrastejo pod filcem. Za sajenje uporabite debelejši filc (3-5 mm), ki prepušča vodo – ob deževju voda pronica do korenin.
  • Tkana talna prekrivka iz polipropilena je črne barve in z vsrkavanjem sončne svetlobe zmanjša fotosintezo ter prepreči rast plevela in zatira plevel brez uporabe herbicidov. Ker je tkana, omogoča tlem dihanje (izmenjavo plinov) in prepušča vodo. Odporna je na plesni, bakterije in UV sevanje. Položimo jo pred sajenjem zelišč.
  • Zastirke naluknjamo in zarežemo po potrebi glede na razdaljo sajenja zelišč.

Organske zastirke

So bolj ekološke in naravnega izvora:

  • Slamo položimo na tla med že posajena zelišča. Tako zastirko lahko dodajamo vsako leto. Ker je organskega izvora, počasi prepereva in postaja gnojilo. Nima onesnažujočega vpliva na okolje.
  • Namesto slame lahko položimo tudi seno oz. kar posušeno travo, ki nam ostane po košnji vrta. Učinek zastiranja je podoben kot pri slami, tla pa ostanejo vlažna še nekoliko dlje časa. Sveže trave za zastiranje ne uporabljamo, ker gnije na mestu, kamor jo položimo.
  • Možno je uporabiti tudi lubje, ki ima hkrati okrasni namen in ga lahko dodajamo vsako leto.
koprena

Na zastirkah so zelišča manj umazana, ker blato ob dežju ne šprica na liste, hkrati pa je boljša tudi preskrba z vodo. Preprosto rokovanje z zastirkami olajša in pospeši pletenje rastlin.

Are Your Sure?

Exit