Razmnoževanje zelišč

razmnoževanje zelišč

Vzgajanje zelišč s semeni in potaknjenci je več kot zabavno. 


Kot dlan dolgi poganjki večletnic spustijo korenine v enem ali dveh tednih v peščenih tleh ali v posodicah za gojenje (glej fotografijo). Mlade rastline brez vršičkov se pogosto zelo razrastejo, zato jim lahko že kmalu dodelimo lasten prostor. Eno in dvoletnice vzgajamo na gredicah neposredno iz semen ali v steklenjakih v posebni prsti. Podatke o najugodnejšem času za setev na prosto, o globini setve in razmiku med rastlinami najdete na vrečki. Pri uporabi sejalnih trakov in plošč odpade pikiranje sejancev. Semena lahko vzkalimo tudi v kopreni, ki jo razprostremo po tleh in poškropimo. Ta metoda je vedno bolj uveljavljena, saj se je mnogi poslužujejo zaradi estetskega učinka, drugi pa zato, da bi z njimi na naraven in zdrav način dopolnili svoj jedilnik. Kakorkoli že, opazovanje rastlin med rastjo je lahko neznansko zanimivo. Preden pa na svojem vrtu posadite zdravilne rastline; premislite, v kolikšni meri jih boste zares uporabljali v "zdravilne" namene, saj morate biti za kaj takega dober poznavalec rastlin.


Iz enojnega nastane dvojno

Večletne steblike takoj po cvetenju ali zgodaj spomladi izkopljemo in jih razpolovimo tako, da bodo imele tudi manjše rastline dovolj korenin oz. poganjkov za rast.

Če potrebujete le nekaj rastlin, uporabite poganjke

Vršičke poganjkov gorskega šetraja, smilja, abrašice, pehtrana, sivke, melisa, origana, rožmarina, citronke, timijana ali ožebka postrižemo zgodaj, lovorove pa pozno poleti. Odstranimo spodnje liste, potaknjence pa posadimo v peščeno, vlažno prst ob robu posode. Prekrijemo jih s folijo, lonček pa postavimo na svetel in topel kraj, a ne izpostavljamo direktni sončni svetlobi.

razmnoževanje
razmnoževanje
razmnoževanje

Grobanice, odlična alternativa za razmnoževanje s podtaknjenci

Žajbelj, timijan, rožmarin in druge večletnice nekatere vejice upogibajo k tlom.

Vejico upognemo, jo z žičko v obliki črke U pritrdimo k tlom in prekrijemo s prstjo.

Ko poganjek požene korenino, ga odrežemo, rastlino pa kmalu presadimo na drugo mesto.

razmnoževanje
razmnoževanje
razmnoževanje

Vzgoja rastlin s sejanjem v posode in lončke

razmnoževanje

Semena enakomerno posejemo. Z dlanjo jih pritisnemo v prst in prekrijemo s še eno plastjo prsti.

razmnoževanje

Prst navlažimo, posodo pokrijemo in jo postavimo v senco in na toplo. Poskrbimo, da je prst ves čas vlažna.

razmnoževanje

Lepo število sejancev: v povprečju traja 30 dni, da semena vzklijejo. Ko so sejanci dovolj veliki, jih razredčimo, da se lahko lepše razvijejo.

Are Your Sure?

Exit