Z deževniki do rodovitnejše zemlje

naslovna-slika-dezevnik

Medtem, ko vsi drugi organizmi v tleh živijo in delajo samo v določeni plasti, najdemo deževnika povsod. Prehranjuje se tako z organskimi kot mineralnimi snovmi, ki se v njegovem črevesju povežejo v celoto iz gline in humusa. Deževniki so najboljši izboljševalci tal in skrbijo za grudičasto strukturo tal.


Ali ste vedeli?

Tla so osnova za rastlinsko življenje v celoti, niso le podlaga, v katero se pritrjujejo korenine: rastlinam nudijo tudi vodo in hranilne snovi. So živ organizem, sestavljen iz nešteto drobnih živih bitij, ki v številnih presnovnih procesih iz odmrlih organskih snovi sproščajo hranilne snovi za rastline in tako prispevajo k rodovitnosti tal. Kakovost tal bistveno vpliva na rast rastlin. Zato mora vrtnar tlom posvečati posebno pozornost in s pravo nego poskrbeti, da spodbuja življenje v njih.

Tla so torej vrhnja, preperela plast zemeljske skorje. Zaradi fizikalne in kemične preperelosti trdnih kamnin najprej nastane rahla preperela snov, ki vsebuje zelo malo organskih snovi. Zaradi bioloških in kemičnih postopkov ter dovajanja in razgradnje organskih snovi postopoma nastanejo tla. 


Are Your Sure?

Exit