S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Notranje stopnice kot privlačna dekoracija doma

Notranje stopnice

Sodobna arhitektura je notranje stopnice postavila na popolnoma nov nivo dojemanja. Postale so privlačen arhitekturni element in predmet skrbnega načrtovanja. Postale so pravi okras sodobnega stanovanja, kjer so stopnice umeščene v osrednji, bivalni del (dnevna soba, jedilnica) in stilsko povezujejo celotno stanovanje. V kombinaciji z galerijo in elegantnimi materiali pa tvorijo še posebej čaroben ambient.


Notranje stopnice razlikujemo po obliki, materialih iz katerih so izdelane in načinu izvedbe. V zadnjem primeru delimo notranje stopnice še na samonosilne stopnice z leseno ali kovinsko konstrukcijo, notranje betonske stopnice obložene z lesom, kamnom ali keramiko, notranje stopnice z jekleno konstrukcijo in konzolne oz. plavajoče stopnice.

V primeru zahtevnejših želja vam priporočamo, da se načrtovanja stopnic lotite v sodelovanju z arhitektom, ki bo vaše želje kar najbolj optimalno združil s konstrukcijsko zasnovo objekta.

Stopnice nujno potrebujemo, da povežemo dve etaži, najpomembnejše pri tem pa je, da izberete mojstre, ki vam jih bodo zmontirali kakovostno in pravilno, da bodo še dolgo služile svojemu namenu. V Merkurju ponujamo stopnice, ki zaradi enostavne zasnove in jasnih navodil omogočajo možnost, da sami postanete svoj mojster, saj v kompletu dobite vse, kar za montažo potrebujete. Če vam je montaža vseeno prevelik izziv, se v tem primeru lahko obrnete na nas tudi za storitev izmere in montaže.

Velikost prostora narekuje obliko stopnic

Načrtovanje stopnic je odvisno od velikosti prostora, v katerega se stopnice umešča. Večji, ko je prostor, bolj se lahko igramo z našimi željami, saj načrtovanje dopušča več svobode. Pri načrtovanju moramo upoštevati še tloris objekta, ki je lahko klasičen s hodniki in vežami ali pa bolj odprt in sodoben.

Posebno poglavje načrtovanja so stopnice za manjše prostore, pri katerih imamo manj svobode v načrtovanju in morajo biti res dobro izbrane in postavljene v prostor, da zavzamejo kar najmanj prostora. Največkrat so takšne stopnice zavite oz. okrogle. Ker je v teh primerih prostora malo so najboljša izbira stopnice brez vmesnega podesta ali zavite. V največji prostorski stiski pa priporočamo »racaste« stopnice, ki zavzamejo najmanj prostora, še vedno pa služijo svojemu namenu – premagovanju višine med etažama.

Ravne stopnice zavzamejo veliko prostora, zato so najbolj primerne za večje in podolgovate prostore. Njihovo eleganco lahko poudarimo z izbranimi materiali in LED osvetlitvijo. Več o načinih osvetlitve si preberite v našem posebnem nasvetu.

Več o ambientalni osvetlitvi notranjih stopnic si preberite v nasvetu LED osvetlitev stopnic je čudovit okras stanovanja

Najbolj pogoste pri nas pa so še vedno dvoramne stopnice, ki so v veliko primerih tudi najbolj praktične.  Lahko so s podestom ali pa brez.

PRIPOROČILO:
V kolikor imate dovolj prostora vam svetujemo, da načrtujete širše stopnice (od 100 do 110 cm). Tako bo estetski videz stopnic še bolj prišel do izraza. Druga dobra stran širokih stopnica je, da po njih brez težav lahko prenesemo tudi večje predmete.

Široke ravne stopnice Komact
Elegantne dvoramne stopnice

Na kaj morate paziti pri načrtovanju notranjih stopnic

Dimenzije oz. mere stopnic so odvisne predvsem od prostora, ki ga imamo za postavitev stopnic na voljo. Najbolj udobne za hojo in varne so čimbolj položne, globoke in široke stopnice. Vzpenjanje po prestrmih stopnicah je lahko zelo nevarno, prav tako je po njih oteženo prenašanje predmetov. Najbolj pogosto je širina stopnic od 80 do 100 cm, globine 27 do 30 cm in višine 17 do 18 cm.

Minimalni premer za okrogle stopnice je 120 centimetrov, vendar so takšne stopnice dokaj neudobne. Precej bolj udobne so takšne s premerom 140 centimetrov, za lahkotno prehajanje pa priporočamo premer vsaj 160 cm. To zavzame tlorisno površino 165x165 cm.

Pri načrtovanju stopnic nikakor ne smete pozabiti še na stojno višino, v kolikor le te vodijo v mansardo. Priporočljiv naklon stopnic je 30 do 40 stopinj. Pomemben vizualni in funkcionalni element je tudi ograja, ki mora biti visoka od 90 do 100 cm merjeno od korena stopnic.

Paziti morate tudi na material, iz katerega so ploskve stopnic. Če radi hodite po stopnicah s čevlji, morate svojemu načinu življenja tudi izbrati pohodne materiale. V tem primeru sta keramika in kamen vsekakor bolj primerna od lesa. V določenih primerih pa lahko izberete jeklo ali aluminij.

Okrogle stopnice

Najpogostejše težave pri načrtovanju:

  • Prestrme stopnice (razmerje med višino in globino je lahko največ 1:1)
  • Preozke stopnice (v tem primeru na zavoju skorajda ni pohodne površine)
  • Premajhna odprtina na stropu (v tem primeru je velika možnost udarca v glavo)

Pri načrtovanju notranjih stopnic je potrebno v veliko primerih najti pravo razmerje med zmožnostjo umestitve v prostor, udobjem in kvaliteto izbranih materialov.

Notranje stopnice
Notranje stopnice
Notranje stopnice

Minimalizem in les

Sodobne notranje stopnice so preprostih in enostavnih linij, najpogosteje so v kombinaciji z lesom. Izbira materiala je v veliki meri odvisna tudi od konstrukcije samih stopnic.

Še bolj kot za stopnice velja minimalizem za ograje. V trendu so izčiščeni detajli, prevladuje pa uporaba enega ali največ dveh materialov. Bistvo je, da ograja vizualno ne »zapre« prostora, zato je na primer odlična rešitev steklena ograja. Z ograjo nikakor ne smemo povečati občutka utesnjenosti v prostoru.

steklena ograja na notranjih stopnicah
»zračna« kovinska ograja

IDEJA:
Za tiste, ki želijo nekaj posebnega je mogoče dobrodošla rešitev, da stopnice zavarujejo z jeklenicami. Na takšno ograjo lahko pripenjate fotografije vaših vsakodnevnih doživetijJ.

Ograja iz jeklenic na katerih so obešene fotografije

Konzolne notranje stopnice – trend

Konzolne oz. plavajoče stopnice predstavljajo v sodobnih, modernih gradnjah nov trend. Na račun skrite konzolne podkonstrukcije, pride pri teh stopnicah do optičnega lebdenja stopnic v prostoru. 

Stena, kamor se izvede montaža konzolnih stopnic, mora biti obvezno nosilna (armiranobetonska). Izvedba konzolnih stopnic je v primerjavi s klasičnimi stopnicami precej zahtevnejša.

Katere so prednosti konzolnih stopnic?

Poglavitna prednost konzolnih stopnic je popestritev notranjega prostora na račun modernega, estetskega videza. Zato so bolj primerne za sodobnejše objekte, kjer s svojo estetiko dopolnjujejo in bogatijo prostor.

Kakšna je izvedba konzolnih stopnic?

Nastopne ploskve konzolnih stopnic so lahko narejene iz lesa ali kovine (jekla). Vsaka ploskev je posebej sidrana v nosilno armiranobetonsko steno. V posamezne nastopne ploskve je vgrajena kovinska podkonstrukcija, ki ustvari navidezno lebdenje stopnic. Nastopne ploskve pa so lahko tudi pritrjene na skrit nosilec v steni, vendar je prvi način izvedbe bolj pogost.

Konzolne notranje stopnice
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica