Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Obnova starega panja

Obnova panjev

Ste se odločili za dekorativno obdelavo starega in različnim vremenskim pogojem

izpostavljenega čebeljega panja?

Kjer so barvni premazi na leseni podlagi že deloma razpokani ali uničeni, je le te potrebno

odstraniti in nadomestiti z novimi. Postopek obnove izvedemo v treh korakih:

1. Priprava podlage

2. Temeljni premaz

3. Zaključni premaz

1. Priprava podlage

· Stare razpokane in odstopajoče premaze odstranimo z grobim brušenjem (priporočamo uporabo brusnih  papirjev granulacije od P-80 do P120) ali z obžiganjem.

· Sledi fino brušenje očiščenih površin, za kar priporočamo brusne papirje od P-150 do P-220.

· Nerazpokane, dobro oprijete stare premaze le fino obrusimo (priporočamo uporabo brusnih papirjev od P-120 do P-180).

Vlažnost lesa naj ne presega 12 % (listavci) oziroma 15 % (iglavci). Pred barvanjem z lesenih podlag odstranimo maščobe, ostanke smole in ostale nečistoče. Uporabimo lahko čistilni alkohol ali kako drugo specialno sredstvo. Po razmastitvi vse površine obrišemo s suho bombažno krpo (po brisanju na krpi ne sme ostati nečistoč). Morebitne napake (razpoke, vdrtine, vdolbine, ipd.) popravimo z JUBIN Akrilin kitom za les. Podlaga mora biti pred nanosom osnovnega premaza trdna, suha in čista, brez slabo vezanih delcev, prahu, mastnih oblog ali druge umazanije. Površine pa pred tem obrusimo z brusnim papirjem štev. P-120 do P-180.

Stari panj

2. Temeljni premaz: samo v primeru pokrivnega barvanja z JUBIN Decor universal

Uporabimo JUBIN Decor primer, ki ga pred uporabo dobro premešamo in ga po potrebi do 5 % razredčimo z vodo. Če premaz nanašamo z brizganjem (v pogojih pospešenega sušenja pa tudi v drugih primerih), ga redčimo bolj, vendar ne več kot 10 %, saj pokrivnost premaza in sposobnost blokiranja tanina in drugih v vodi lahko in hitro topnih snovi z redčenjem hitro pada.

JUBIN Decor primer nanašamo s čopičem, s pleskarskim valjčkom ali z brizganjem, običajno v enem sloju, na trd les z visoko vsebnostjo tanina (hrast, kostanj, ipd.) in na grčav mehek les pa v dveh slojih. Zaradi hitrega sušenja priporočamo nanos v pasovih brez prekinitev, morebitne kaplje takoj razmažemo, da se ne zasušijo. Drugi nanos s finim brusnim papirjem rahlo prebrusimo, da odstranimo dvignjena lesna vlakna. Če JUBIN Decor primer nanašamo samo v enem sloju, brušenje opustimo in po potrebi obrusimo prvi sloj JUBIN Decor universal (dekorativnega premaza).


3. Zaključni premaz

3.1. Pokrivno barvanje

Uporabimo barvo JUBIN Decor universal, ki jo pred uporabo le dobro premešamo in jo po potrebi do 5 % razredčimo z vodo. Če barvo nanašamo z brizganjem (v pogojih pospešenega sušenja pa tudi v drugih primerih), jo redčimo tudi bolj, vendar ne več kot 10 %, saj pokrivnost barve z redčenjem hitro pada.

Barvo nanašamo v dveh slojih na suho in čisto površino s čopičem, s primernim pleskarskim valjčkom ali z brizganjem. Zaradi hitrega sušenja priporočamo nanos v pasovih brez prekinitev, morebitne kaplje takoj razmažemo, da se ne zasušijo.

Kakršnokoli „popravljanje“ barve med barvanjem (dodajanje niansirnih sredstev, redčenje, ipd.) odsvetujemo. Količino barve, ki jo potrebujemo za barvanje posameznih ploskev, izračunamo ali ocenimo iz površine teh ploskev in podatkov o povprečni porabi. V specifičnih primerih porabo določimo z merjenjem na dovolj veliki testni ploskvi.

Nanašanje barve

3.2. Lazure

Uporabimo JUBIN Lasur, ki ga pred uporabo le dobro premešamo in ga po potrebi do 5 % razredčimo z vodo. Če premaz nanašamo z brizganjem (v pogojih pospešenega sušenja pa tudi v drugih primerih), ga redčimo tudi bolj, vendar ne več kot 10 %, saj prosojnost premaza z redčenjem hitro raste.

JUBIN Lasur nanašamo v dveh slojih neposredno na suho in čisto površino s čopičem, s primernim pleskarskim valjčkom ali z brizganjem. Zaradi hitrega sušenja priporočamo nanos v pasovih brez prekinitev, morebitne kaplje takoj razmažemo, da se ne zasušijo. Če je potrebno, pred drugim nanosom premazano površino rahlo obrusimo s finim brusnim papirjem, da odstranimo dvignjena lesna vlakna. Kakršnokoli „popravljanje“ premaza med barvanjem (dodajanje niansirnih sredstev, redčenje, ipd.) odsvetujemo. Količino premaza, ki ga potrebujemo za barvanje posameznih ploskev, izračunamo ali ocenimo iz površine teh ploskev in podatkov o povprečni porabi. V specifičnih primerih porabo določimo z merjenjem na dovolj veliki testni ploskvi.

Nanašanje lazure

Končni videz panja

Obnovljen čebelji panj

Vremenski pogoji in orodje

Barvamo le v primernih vremenskih razmerah oziroma v primernih mikroklimatskih pogojih: temperatura zraka naj ne bo nižja od +10 ºC in ne višja od +30 ºC, vlažnost zraka pa ne višja od 80 %. Temperatura podlage naj bo vsaj 3°C višja od tem perature rosišča, nikakor pa ne nižja od +10ºC. Pri delu na prostem površine med barvanjem in med utrjevanjem barvnega filma zaščitimo pred močnim soncem in vetrom, kljub taki zaščiti pa v dežju, megli ali ob močnem vetru (≥30 km/h) delo odsvetujemo.

Pri premazih na vodni osnovi orodje takoj po uporabi temeljito operemo z vodo Neporabljen neredčen premaz v dobro zaprti embalaži shranimo za morebitna popravila ali kasnejšo uporabo.


Vzdrževanje in obnavljanje prebarvanih površin

Prebarvane površine posebnega vzdrževanja ne potrebujejo. Neoprijet prah in drugo neoprijeto umazanijo lahko ometemo ali posesamo, oprijet prah in drugo umazanijo pa odstranimo z mehko krpo ali gobo namočeno v raztopino običajnih univerzalnih gospodinjskih čistil.

Na površinah, s katerih umazanije ali madežev ni možno odstraniti, opravimo obnovitveno barvanje, ki obsega nov, vsaj dvoslojni nanos barve.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki