S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Obrezovanje trajnic in grmovnic

trajnice

Vrt je potrebno redno negovatiobrezovatiredčiti zaraščene rastline, sicer lahko hitro podivjajo. Z rednim obrezovanjem trajnic in drevnin boste dosegli bujnejšo rast in obilnejše cvetenje


Obrezovanje trajnic

Obrezovanje trajnic po odcvetu ni namenjeno le boljšemu izgledu rastlin, ampak ima tudi praktični pomen. Nastanek semen in zorenje rastlino dodatno obremenjuje, kar zavira nastanek novih cvetnih popkov. Rastline, kot so pijavčnica, lupina, ostrožnik, marjeta in kadulja, lahko ponovno poženejo in drugič zacvetijo, če jih pravočasno porežemo. Pozidnico, plamenko, rman, grintavec, sončno oko in trajnice, ki cvetijo poleti, porežemo tik pod odcvetelim delom. S tem dosežemo dolgotrajnejše cvetenje, saj na porezanih mestih poženejo stranski poganjki z novimi cvetnimi nastavki.


Kdaj obrezati okrasne grmovnice?

  • Pri rastlinah, ki cvetijo zgodaj spomladi in imajo obilno cvetov na mladem lesu, se pravi na eno - ali dvoletnih poganjkih, moramo po odcvetu pri tleh odrezati starejše, za prst debele veje. S tem dosežemo, da npr. dojcija, dišeči jasmin, kolkvicija, zgodaj cvetoče medvejke in vajgelija zacvetijo v polni moči.
  • Enoletni les, na katerem cvetijo nekatere grmovnice in je zrasel preteklo pomlad po cvetenju, je potrebno porezati. S tem poskrbimo za razvoj številnih novih poganjkov. To velja za mandljevec, košeničico, okrasno češnjo in okrasno marelico.
  • Spomladi pred začetkom brstenja temeljito obrežemo tudi poletne cvetice, ki cvetijo na letošnjem lesu, npr. vrtnice, latasto hortenzijo, španski bezeg in pozno cvetoče medvejke.
obrezovanje trajnic
  • Hortenzije s kroglasto ali bolj razvejano krošnjo ter rododendrone porežemo samo na neolistanih cvetnih steblih. Na zalistju so se namreč že razvili cvetni brsti za naslednjo sezono.

Obrezovanje okrasnih grmovnic

Večino cvetočih okrasnih grmovnic je potrebno redno leto za letom obrezovati. Primeren čas za obrezovanje je približno tri leta po sajenju. Obrezane drevnine so navadno tudi veliko bolj vitalne in zdrave od neobrezanih, podivjanih rastlin. Pri nekaterih cepljenih grmovnicah moramo biti pri obrezovanju zelo pazljivi, saj imajo tipično obliko rasti in le stežka poženejo iz obrezanih delov.

Napačno obrezana mesta so lahko vidna še več let, zato je bolje, da rastline, takoj ko jih posadimo, le nekoliko skrajšamo, saj se tako lažje razvejijo. Sem sodijo cvetoči dren, šmarna hrušica, hibiskus, magnolija, lovorikovec, sviba, brogovita in netresk. Pri drevninah z barvnim lubjem, naprimer rdečem drenu, je redno obrezovanje smiselno, saj so mladi poganki številčnejši in hkrati pripomorejo k privlačnejšemu videzu rastline.

ostrožnik
raj za metulje
prej
kasneje
obrezovanje

Vir: Založba Narava - Več o knjigi lahko najdete na naslovu www.narava.si


Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica