S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Paradižnik, ki rodi v jesenskem času

Pridelek paradižnika iz zalistnikov, nove sadike ali rastlinjaka?

Se sprašujete kako si zagotovimo jesenski pridelek domačega paradižnika v težavnem, deževnem in hladnem poletju? Razmnožili ste ga lahko s pomočjo dovolj velikih zalistnikov. V začetku julija je zadnji rok za sajenje novih sadik. Zagotovo bo v deževnem poletju najboljši domač paradižnik iz rastlinjaka.

Iz prvih zalistnikov lahko vzgojite novo sadiko

 

V primeru, da ste v juniju nabrali prve zalistnike paradižnika, jih lahko v začetku julija posadite v vrt. Tako razmnožite paradižnik, ki bo v vrtu ostal do jeseni in vam omogočil domač pridelek v deževnih letih.

 

Kako velik naj bo zalistnik za razmnoževanje paradižnika?

 

Zalistnik za razmnoževanje paradižnika naj bo velik približno 10 cm.  Za razmnoževanje paradižnika v poletnem času pustimo prve zalistnike, da zrastejo do omenjene velikosti in jih v juniju postavimo v kozarec vode.

FOTO: Zalistnik odrežemo, ko je velik 10 cm

Veliki zalistniki in nove sadike se hitro ukoreninijo

 

Opazili boste, da se veliki zalistniki hitro ukoreninijo. Korenine se v dobrem tednu razvijejo v navadni vodi. Za razvoj sadike, ki jo presadimo v vrt, je potrebno 21 dni. V toplem poletju in ob primernem zalivanju, zastirki in začetnem senčenju, bo sadika iz zalistnikov hitro napredovala v razvoju.

 

V osrednji Sloveniji je konec junija ali v začetku julija bolje saditi nove sadike, ki so še ostale v trgovinah. Paradižnik v tem času najbolje napreduje v rastlinjaku.

 

Kdaj lahko pričakujemo pridelek iz nove sadike?

 

V primeru, da v začetku julija posadite novo sadiko iz zalistnika ali sadiko, ki je bila vzgojena v lončku, si lahko zagotovite obiranje paradižnika v jesenskem času. Pridelek lahko pričakujemo od druge polovice septembra naprej, če je poletje toplo. Tako obirate domač paradižnik tudi v primeru, če propade sadika paradižnika, ki ste jo sadili v maju.

 

Jesensko pobiranje pridelka, ki ga sadimo v začetku julija, bo uspešno samo, če jesensko deževje in nizke temperature ne bodo prehitro potrkale na vrata.

FOTO: Prvi pridelek običajno pobiramo v septembru


V deževnem poletju imamo več težav s paradižnikom

 

Glede na deževno poletje lahko pričakujemo, da bodo paradižnik v vrtu pestile težave z boleznimi. Paradižnik, ki ste ga sadili prezgodaj v maju in je bil izpostavljen stresu, lahko propade že v drugi polovici julija ali začetku avgusta. Nekoliko dalj časa bo zdržal paradižnik pod nadstreškom. Najbolj varen je paradižnik v rastlinjaku, ki ga redno zračimo in zalivamo.

 

Prava rešitev za hiter in stabilen pridelek je rastlinjak

 

Paradižnik, ki ga gojimo v rastlinjaku običajno nima težav s krompirjevo plesnijo. Zato vsem priporočamo, da si za paradižnik, papriko, kumare in jajčevce v prihodnjih letih priskrbite večji rastlinjak. V rastlinjaku nabiramo kumare že v juniju, paradižnik v začetku julija, tudi ostale plodovke so hitrejše.

FOTO: V rastlinjaku paradižnik zori od začetka julija do konca oktobra 

FOTO: Spravilo paradižnika je najhitrejše v rastlinjaku

Večje rastlinjake poiščite v Merkurjevih trgovinah in na njihovi spletni strani. Tako si zagotovite celoletno samooskrbo. Paradižnik, ki ga v rastlinjak sadimo v sredini aprila, pobiramo vse do konca oktobra ali celo v začetku novembra.

 

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni svet

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica