Brezplačna dostava ob spletnem nakupu nad 30,00 € Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

PISAN ZELENJAVNI POMFRIT


SESTAVINE

Za 4 osebe naj bo zelenjave skupno približno 1 kg, če jo uporabimo za prilogo.

 

  • 1 srednje velik gomolj zelene

  • 1 srednje velika koleraba

  • 3 manjše rdeče pese (manjše so okusnejše in bolj čvrste)

  • 2-3 korenčki

  • maščoba

  • zelišča: ¼ čž rožmarina in ½ čž timijana (lahko dodamo tudi žajbelj, sivko in origano)


PRIPRAVA

Vso zelenjavo narežemo na tanke palčke, kot za pomfrit. Na večji pekač damo papir za peko zelenjavo razporedimo na pekač, da je v eni plasti, jo popršimo z maščobo v pršilki in potresemo z mešanico zelišč.

Druga možnost je, da na pekač damo narezano zelenjavo, jo pokapamo z maščobo in posujemo z zelišči. Potem zelenjavo dobro premešamo (najlažje je kar z rokami) – rdečo peso pripravimo posebej, da ne bo vsa zelenjava rdeča, in jo enakomerno razporedimo po pekaču.

Spečemo v pečici, ki smo jo prej ogreli na 200 stopinj, približno 30 min – odvisno od debeline rezin in pečice.

Zelenjavo solimo, ko je že pečena. Postrežemo kot samostojno jed, s skledo solate ali kot prilogo.

Če želimo speči večjo količino zelenjave, uporabimo dva pekača. Pomembno je, da je zelenjava samo v eni plasti, da se lepše in bolj enakomerno speče.

Zelenjavo lahko narežemo tudi na tanke krogce.

Dodamo lahko pastinak, sladki krompir, repo, črno redkev, gomolj koromača…


NASVET

Vso zelenjavo narežemo na tanke palčke, kot za pomfrit. Na večji pekač damo papir za peko zelenjavo razporedimo na pekač, da je v eni plasti, jo popršimo z maščobo v pršilki in potresemo z mešanico zelišč.

Druga možnost je, da na pekač damo narezano zelenjavo, jo pokapamo z maščobo in posujemo z zelišči. Potem zelenjavo dobro premešamo (najlažje je kar z rokami) – rdečo peso pripravimo posebej, da ne bo vsa zelenjava rdeča, in jo enakomerno razporedimo po pekaču.

Spečemo v pečici, ki smo jo prej ogreli na 200 stopinj, približno 30 min – odvisno od debeline rezin in pečice.

Zelenjavo solimo, ko je že pečena. Postrežemo kot samostojno jed, s skledo solate ali kot prilogo.

Če želimo speči večjo količino zelenjave, uporabimo dva pekača. Pomembno je, da je zelenjava samo v eni plasti, da se lepše in bolj enakomerno speče.

Zelenjavo lahko narežemo tudi na tanke krogce.

Dodamo lahko pastinak, sladki krompir, repo, črno redkev, gomolj koromača…

Nasvet:

Pečena gomoljna zelenjava ima drugačen okus kot kuhana in se jo res splača poskusiti. Predvsem gomoljna zelena ima pečena popolnoma drugačen okus in strukturo, kot kuhana.

Zelena je ena izmed redkih rastlin, ki vsebujejo sol, tako z večjo uporabo zelene zmanjšamo  potrebo po uživanju soli.

Gomoljna zelena je prava lokalna super hrana. Vsebuje veliko mineralov in vitaminov (tudi vitamine B kompleksa, pa tudi A, C…). Ima ugoden učinek na prebavo, pospešuje izločanje sečne kisline, deluje protivnetno, od nekdaj velja za afrodiziak.

 


LEŠNIKOVE ZVEZDICE S CIMETOM

  • 180 g polnozrnate moke (pirine ali pšenične)
  • 60 g lešnikov (mletih)
  • ¼ žličke sode bikarbone
  • 100 g kokosove maščobe (ali druge po izbiri – npr. maslo) (sobne temperature)
  • 60 g kokosovega sladkorja
  • 1 žlička cimeta in noževa konica vanilije
  • 0,5 dl vode

Če uporabljate mešalnik, najprej penasto stepite maščobo in sladkor. Dodajte še vodo in začimbe in še enkrat premešajte. Dodajajte suhe sestavine, ko mešalnik ne zmore več, nadaljujte z rokami. Lahko pa testo zamesite tudi z rokami.

Testo naj malo počiva v hladilniku (o,5 – 1 uro). Potem ga razvaljamo in izrežemo poljubne oblike piškotov, ki jih spečemo na namaščenem pekaču (lahko uporabite tudi papir za peko). Pečemo približno 7-10 min na 180 C.

Ko so piškoti pečeni in ohlajeni, se lahko prepustimo navdihu in jih pomočimo v čokolado, namažemo z marmelado… Seveda pa so odlični tudi brez dodatkov, taki kot so.

Če jih boste namazali z marmelado, jih razvaljajte malo tanjše. Marmelado pred uporabo malo segrejte, ji dodajte malo vode in jo dobro premešajte, da bo gladka in mazljiva. Potem jo dajte na piškot, prekrijte z drugim in pustite nekaj časa – vem, da je ta del najtežji


BUČNI RJAVČKI (BROWNIE)

  • 300 g buče (muškatna, hokaido, maslenka)
  • 60 g maščobe (kokosove, masla…)
  • 40 g kokosovega sladkorja
  • 40 g kakava
  • 40 g temne čokolade (narezane na koščke)
  • 130 g polnozrnate moke (pira, pšenica)
  • 2 žlički sode bikarbone

Se vaši otroci upirajo, ko želite da jejo zelenjavo? Ste jo že kdaj poskusili dodati v sladice? V veliko sladic lahko dodamo zelenjavo in buče so zelo primerne, ker so naravno sladkega okusa in dodajo sočnost. Stavim, da tisti, ki ne poznajo recepta, ne bodo uganili kaj je glavna sestavina tega rjavčka, pojedli pa ga bodo z največjim veseljem (preizkušeno). Ta recept je res preprost in sladica je pripravljena hitro, že v 1 uri. Kot taka je primerna tudi za nenapovedane goste, ko je treba pripraviti nekaj na hitro.

Bučo očistimo in narežemo na večje kose, damo v posodo za kuhanje in dodamo 0,5 dl vode. Pristavimo na štedilnik, zavremo, potem zmanjšamo ogenj, da se počasi kuha še približno 10 - 15 min. Malo ohladimo in zmeljemo v posodici paličnega mešalnika ali blenderju. Lahko jo tudi enostavno zmečkamo z vilico. Tako dobimo bučni pire, ki ga damo v posodo, v katero smo že prej dali na koščke narezano maščobo in sladkor. Počakamo, da se maščoba stopi in vse skupaj premešamo z lopatko. Dodamo še suhe sestavine (moko, kakav in sodo bikarbono) in premešamo z lopatko, na koncu vmešamo še narezano čokolado. Manjši pekač obložimo s papirjem za peko in nanj razporedimo maso. Pečemo 30 min na 180 C.

NASVET
Recept lahko preizkusite tudi z moko brez glutena: proseno, ovseno, kokosovo, mlete oreščke… ali kombinacijo. Sladkor lahko nadomestite z datljevo pasto, ki jo lahko naredite sami (iz namočenih datljev).
Buče imajo svojo lepo oranžno barvo tudi zaradi visoke vsebnosti beta karotena (oblika A vitamina), vsebujejo tudi kar nekaj vitaminov B kompleksa, C vitamin, minerale (kalij, fosfor, kalcij, železo)... Buče so zelo nasitne in imajo relativno malo kalorij. Njihov okus in tekstura sta taka, da jih lahko uporabimo za veliko različnih jedi, sladkih ali slanih. Izkoristite jih.


RECEPTI ZA PRIPRAVO ZDRAVIH OBROKOV

Eirene je naša ambasadorka zdrave prehrane. Kot svetovalka za domačo kulinariko, z nasveti in uporabnimi triki svetuje za maksimalno kakovostno pripravo hrane. Pa dober tek!

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki