Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Polaganje laminata in parketa

Polaganje laminataPolaganje laminata

Polaganje laminata in gotovega parketa je enostavno, vzdrževanje pa nezahtevno. Lahko ga položimo, kar čez staro talno oblogo in si tako prihranimo delo z odstranjevanjem in pripravljanjem površine na novo oblogo. Oblogi sta na voljo v lamelah, z utorom na vzdolžni strani, zato je sestavljanje povsem enostavno, pa tudi lepljenje ni potrebno.  Kljub temu, da je polaganje laminata in gotovega parketa»na klik« sila preprosto in ga lahko položimo sami, se vseeno moramo držati nekaterih pravil.


Izvedba polaganja

Preden se lotimo polaganja, moramo laminate približno 2 dni skladiščiti v prostoru, v katerem bomo le tega položili, da se ustrezno aklimitizira. S tem se bomo izognili nabrekanju ali krčenju. 
 
Laminate in gotove parkete lahko polagamo na katerokoli površino, kot so mineralne podlage (npr. estrih in beton) ter konstrukcije iz lesenih ivernih plošč, leseni ladijski podi ali pa kamen, keramika, in PVC. Izjema so le tekstilne talne obloge, ki niso ustrezna podlaga.

Korak 1

Najprej preberite priložena navodila. Če gre za vlažen prostor položite PVC folijo, drugače pa 2-3 mm PE peno. Začnemo s polaganjem prve panelne plošče v stičišču stene. Med ploščo in steno obvezno zataknemo distančnike od 5-8 mm debeline.


Načrtovanje polaganjaNačrtovanje polaganja

Korak 2

Na stiku panel ob robu zataknemo distančnike, da ne pride do premikov plošč. Stike panelov združimo skupaj. V drugi vrsti naj bo panela zamaknjena vsaj za 40 cm od roba prve. Plošči združimo tako, da zataknemo utora plošč in jo pritisnemo k tlom.


Začetek polaganjaZačetek polaganja

Korak 3

Vratni podboj odrežemo za višino panela z ročno žago. Pri montaži letve za prag prvo označimo tam kjer bodo luknje. V tla izvrtamo luknje za letev praga. Vstavimo vložke za vijake.


Polaganje pod vratiPolaganje pod vrati

Korak 4

Privijačimo spodnji del letve. Z strgalom odstranimo utor na panelu. Tam kjer smo ga odstranili, nanesemo lepilo za les. Pod podboj ustavimo panel.


Pritrjevanje letevPritrjevanje letev

Korak 5

Združimo ga tako, da potolčemo s kladivom (ne direktno na panel). Nadaljujemo s polaganjem preko vrat vse do praga. Konec panelov prekrijemo z letevijo za prag, ki smo jo predhodno pripravili. Privijačimo letve v za to pripravljene luknje.


Polaganje laminataPolaganje laminata

Korak 6

Odrežemo na mero in položimo zadnji panel. Označimo mesta kjer bodo luknje za nosilce zaključne letve. Za nosilce izvrtamo luknje v steno. Vstavimo vložke za vijake nosilcev.


Zaključek polaganjaZaključek polaganja

Korak 7

Privijačimo nosilce letev na steno. Te naj bodo v razmaku 0,5m. Vstavimo zaključno talno letev na nosilce, na koncu pa z nožem odrežemo odvečno folijo, ki gleda čez letev.

Zaključek polaganjaZaključek polaganja


Vzdrževanje

Če želimo, da talna obloga iz laminata in gotovega parketa ostane lepa in sijajna, je potrebno upoštevati nekaj navodil. Med njimi tudi to, da se ju ne čisti z veliko količino vode. Dovolj bo sesanje in odstranjevanje madežev z vlažno krpo. Da bi preprečili morebitne poškodbe in praske laminata, na spodnje dele pohištvenih elementov, ki stojijo na laminatu, zalepimo zaščitne podlage iz plute ali gume.


Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica