Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Pravilno klesanje

Obdelava lesa

Čeprav je klesanje tako preprosto delo, pa ima vsak mojster svoje trike za čim enostavnejše delo in učinkovite končne rezultate. V našem nasvetu najdete trike, ki smo jih pripravili za vas!


Dleto s pomočjo udarcev in pritiskov zrahlja ter razbije kamnine. Kakšen bo končni rezultat dela po obliki in kakovosti, je odvisno predvsem od uporabe primernega dleta. Veliko orodij je namenjeno samo za eno vrsto materiala in tako je tudi pri dletu. 

Za različne materiale in namene boste dobili dleta različnih oblik: 
  • ploščata in lopatasta dleta uporabljajo se za odstranjevanje ploščic;

  • votla dleta se uporabljajo za rezanje žlebov za kable in kanalov za različne vode;

  • križno dleto se uporablja za izsekavanje utorov;

  • dleto za prebijanje predhodno navrtanih plošč.

Klesanje

Klesanje

Ali ste pred klesanjem obdelovanec vpeli? Potem pazite, da boste vedno klesali samo v smeri proti čeljustim primeža.

Najprej je potrebno narediti vodilno zarezo. Zato dleto držite nekoliko poševno in vodilno zarezo poglabljajte z ne preveč močnimi udarci s kladivom. Zareza naj bo globoka do približno enega centimetra. S tem v obdelovanec naredite luknjo. 

Prebijanje

Dleto je potrebno držati navpično in ga s kladivom voditi po predhodno označeni vodilni zarezi. Ob takšnem ravnanju boste preprečili prelom obdelovanca.


Ali ste vedeli …

Da si boste z uporabo vrtalnega kladiva zelo olajšali delo. Namreč z njim lahko klešete v zid majhne odprtine, naredite utore za kable ali pa celo odstranite ploščice. Pazite, da boste pri uporabi vrtalnega kladiva izklopili vrtenje, saj se za klesanje potrebuje le udarna funkcija. 


Pomembno

Med delom pri klesanju vedno nosite zaščitna očala! Če očal ne boste uporabljali, vam delci lahko hitro priletijo v oči.

Are Your Sure?

Exit