Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Rastlinjak pozno jeseni in pozimi nikoli ni prazen

Domač rastlinjak je temelj samooskrbe za vse vrtičkarje. Nekatere vrtnine pred zimo prestavimo v rastlinjak, druge se v zimskem času razraščajo. V začetku novembra poskrbimo tudi za setve, ki nam omogočajo pridelek v zgodnji pomladi. Ne pozabite na zasipnico, čiščenje folije, zalivanje in zračenje.

Katere vrtnine pred zimo prestavimo v rastlinjak

Kitajsko zelje je bolj občutljivo na mraz in ga iz vrta presadimo v rastlinjak. Tako ga uživamo še v decembru in januarju. Pred mrazom v rastlinjak presadimo tudi radič štrucar, da ga ne obiščejo srne. Prav tako lahko z vrta v rastlinjak preselimo zelje in ohrovt, ki sta tako dostopna tudi v snegu.

Katere vrtnine rastejo tudi v zimskem času 

V rastlinjaku do januarja ali februarja lahko brez težav prezimite vse vrste radičev. V njem uspeva tudi zimska solata, motovilec, blitva in špinača. Če ste ob koncu avgusta ob rob rastlinjaka pod paradižnik posejali peteršilj, vas bo s pridelkom razveseljeval tudi peteršilj. V rastlinjaku se razrašča tudi česen in čebula, ki  v rastlinjaku razkužuje tla.

Foto: Domač rastlinjak v začetku novembra

Foto: S setvami in sajenjem v rastlinjaku nismo končali

Kaj sejemo in sadimo v rastlinjak?

Tudi v rastlinjaku sadimo česen in čebulo. V začetku novembra v rastlinjak še vedno lahko sadimo sadike zimske solate. Sejemo lahko tudi zimski portulak, rukolo in azijsko listno zelenjavo. Za izboljšanje kolobarja v rastlinjaku sejemo grah ali bob. Sadimo lahko tudi sadike motovilca. Sajenje opravimo pred močnejšim mrazom, da se sadike ukoreninijo.

Ne pozabimo na setev božičnega žita?

Rastlinjaki pozimi ne smejo ostati prazni. Če del rastlinjaka ostane prazen posejemo rastline za ozelenitev tal, ki postanejo oaza za koristne organizme. V rastlinjak lahko v zečetku novembra posejemo ozimno žito. Za vrtičkarje je uporabno tudi božično žito, ki je pakirano v manjših embalažah.

Mreža za senčenje, folija, zalivanje in zračenje

V domačem rastlinjaku v novembru odstranimo mrežo proti toči, ki poleti senči rastlinjak in ga ščiti pred točo. Tako bo svetloba bolje prodirala do rastlin, ki jo v zimskem času poleg toplote najbolj potrebujejo. Ne pozabite na čiščenje rastlinjaka pred močnejšim mrazom. Folijo čistimo vsako leto in to se najbolj obrestuje.

V zimskem času rastlinjak redno zalivamo, da preprečimo šok na rastlinah. Poskrbite tudi za zalivanje, ki poskrbi, da rastline ne bodo žejne. V sončnih dneh je treba poskrbeti za rednmo zračenje rastlinjaka.

 

Domača zasipnica v rastlinjaku je odlična domača rešitev

V kotu rastlinjaka si naredimo zasipnico za shranjevanje kolerabe, repe, črne redkve, korenja in ostale korenovke. V kotu rastlinjaka vnovembru izkopljeno luknjo, na dno položimo smrekove veje in pokrijemo pridelek s filcom. Vse skupaj zasujemo še z nekaj zemlje. Tako si olajšamo dostop do ozimnice, ki je dostopna tudi v mokrem vremenu, zmrznjeni zemlji in snegu.

Foto: Ne pozabimo na zračenje  rastlinjaka

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni svet

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki