S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Renovacija starih predmetov z vintage izgledom

naslovna-slika-renovacijanaslovna-slika-renovacija

Ste se že kdaj sprehodili po bolšjem trgu in občudovali razstavljeno staro pohištvo, izrezljane obešalnike ali okrašene steklene vaze? Morda pa se kakšen zanimiv kos pohištva skriva tudi na domačem podstrešju ali stoji ves zaprašen v kleti in čaka, da mu boste namenili novo vlogo. Predstaviti vam želimo, kako lahko z nekaj barve in osnovnimi pripomočki preobrazite nezanimive kose v sedaj zelo aktualen vintage videz. 


Seveda pa to ne velja le za staro pohištvo, v trgovini lahko poiščete poceni osnovne kose in jih sami spremenite, da bodo videti, kot da ste jih pripeljali s stare babičine domačije.

Priporočamo vam kredne barve, ki so zelo prekrivne. Potem, ko se posušijo, imajo izjemen mat videz in žameten otip.

Nanašamo jih lahko na skoraj vse materiale; na les, kovino, keramiko, različne mase, papir, platno, tekstil in steklo. Vsakdanji kosi se lahko spremenijo v zanimive kreacije s samo dvema nanosoma kontrastnih barv.

Pa začnimo!

slika-1slika-1

Kaj potrebujemo?

Za začetek ustvarjanja potrebujemo:

V primeru, da je predmet, ki ga bomo prebarvali, star in zaprašen, ga najprej očistimo z vlažno krpo. Potem pa enostavno s ploščatim čopičem nanesemo plast barve.

slika-2slika-2

Ko se prvi nanos posuši, kar traja približno 10 minut, nanesemo drugo plast barve. Najboljši rezultat bomo dosegli, če bomo uporabili dve kontrastni barvi, za hitrejše sušenje pa si lahko pomagamo s sušilnikom za lase. Ko je tudi drugi nanos barve posušen, vzamemo grob brusni papir in začnemo s previdnim odstranjevanjem zgornje barve.

slika-3slika-3

 

Morda si za začetek, da se spoznamo z barvami in dobimo dober občutek za preobrazbo, izberemo manjši predmet, kot v našem primeru okvir, potem pa se pogumno lotimo še večjih kosov pohištva.

Pri brušenju zgornjega sloja barve je priporočena določena mera previdnosti, da se ne odstrani tudi spodnjega sloja barve. Bolje je, da nekajkrat nežno potegnemo in ne uporabimo preveč sile.

V izogib temu si lahko pomagamo z navadno svečo, s katero podrgnemo po prvem nanosu barve na mestih, kjer ne želimo, da bi se barva odbrusila.

Ob brušenju imamo tako boljši nadzor  in lažje pobrusimo le zgornji sloj, spodnji pa tako ostane nedotaknjen.

slika-4slika-4

Suha in mokra tehnika

Poleg načina z brušenjem zgornjega sloja barve se lahko preobrazbe lotimo tudi brez brusnega papirja.

Pri suhi tehniki uporabimo velik ščetinast čopič in zelo majhno količino druge barve. Drugi sloj barve nanašamo s skoraj suhim čopičem, tako obdelana površina pa bo videti kontrastno zelo bogata in kot bi bila skrtačena. 

slika-6slika-6
slika-5slika-5

 

 Pri mokri tehniki na želenih delih podlage z vlažno krpico narahlo odstranimo zgornji sloj sveže nanešene barve. Tako bo zgornji sloj ostal viden le na najbolj razbrazdanih delih podlage, kjer bo ostal neobrisan v vdolbinicah. S to tehniko dosežemo privlačen obledel učinek.


Zaščita z zaščitnim lakom

Za zaščito barv Chalky Finish lahko uporabimo Chalky Finish zaščitni lak. 

slika-7slika-7

Chalky Finish lak je primeren tudi za zunanjo uporabo. V Merkurju je na voljo ultra mat lak, ki poskrbi za dobro zaščito brez leska.

Poseben pomen ima to, da je lak brez visokega sijaja, saj je mat videz značilnost krednih barv. Če bi uporabili lak s klasičnim sijajem, bi izničili smisel dekoracije s krednimi barvami.


Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica