S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Sadni raj in jesensko sajenje na vrtu, balkonu in terasi

Obožujete borovnice, jagode, maline, robide, kosmulje, aronijo, goji jagode, rakitovec, josto ali ribez? V Merkurju izberite ustrezno vrsto jagodičja in ga posadite v svojem vrtu, terasi ali balkonu. Ste vedeli, da so določene sorte nižje rasti in jih lahko gojite v posodah, ki z užitnimi plodovi obogatijo urbane površine?

Rdeče, rumene in podolgovate maline

Klasične rdeče in rumene  maline sadimo v vrtove. Nekatere rdeče sorte so tudi zelo aromatične in rodijo posebej velike, podolgovate sadeže z izjemnim okusom. V vrt sadmo  tudi križance med malinami in robidami, ki imajo dolge, podolgovate sadeže. Rumena malina je idealna za majhne vrtove in velike lonce.  Kompaktna lončna malina je najboljša za gojenje v velikih loncih na balkonu in terasi.

 

Foto 1: Oranžna malina in ostale rastline, ki čakajo na jesensko sajenje

Ribezi, kosmulje in josta uspevajo v celi Sloveniji

Ljubitelji ribeza prisegajo na rdeče in bele sorte, ki so bolj prijetnega okusa. Zelo zdravi so tudi plodovi črnega ribeza. V domačem vrtu ne pozabite tudi na kosmuljo. Ribez in kosmuljo lahko gojimo v obliki grma ali na steblu. Tradicionalni vrtičkarji imajo zelo radi josto, ki je v domačih vrtovih skoraj pozabljena. Jagodičje na steblu lahko gojimo tudi v večjih posodaj in tako popestrimo balkon ali teraso.

 

Ameriške borovnice različnih barv in višin

Posebnost med ameriškimi borovnicami je sorta v nenavadni roza barvi z belim poprhom. Posadite lahko tudi klasične modre ameriške borovnice, ki rodijo v poletnem času. Pri izbiri prostora je treba upoštevati dejstvo, da zrastejo nekje do 2,5 m visoko in 1 m široko. Ne pozabite na kislo zemljo, ki je potrebna za rast.

Na balkon ali teraso lahko sadite kompaktno borovnico, ki ima nižjo rast in omogoča  gojenje v manjših posodah. Kot posodovke, ki rastejo v večjih posodah lahko gojimo tudi sorte z nižjo rastjo. V tem primeru posegamo po sortah, ki zrastejo do višine 1,2 m.

Foto 2: Posebna ameriška borovnica z roza plodovi

Zanimive robide za vrt, balkon in teraso

Ljubitelji robid lahko posadite aromatično robido brez trnov, ki nas razveseli z velikim pridelkom. Posebnost med robidami je tudi robida, ki je rodna na enoletnih poganjkih. Tako se veselite pridelka ža v prvem letu po sajenju. Robido, ki rodi na enoletnih poganjkih lahko konec zime povsem obrežemo. Za balkon ali teraso priporočamo kompaktno lončno robido, ki oblikuje plodove na lesu lanskega leta.

Leska in šmarna hrušica, ki rodi že v juniju 

V domačem vrtu bom ezlo vesel junijskega pridelka šmarne hrušice, ki me bo za skrb nagradila z drobnimi modrimi plodovi. V jesenskem nakupovalnem vozičku sta končali še debeloplodni leski. Zaradi oprašitve sem izbral dve sorti, ki rodita v drugi polovici septembra. Tako bo v vrtu poleg sladkega jagodičja poskrbljeno še za energetsko bogate lešnike.

Goji jagode, aronija, rakitovec

Goji jagode najpogosteje vzgajamo kot drevo s povešenimi vejami. Rodi vse do prve zmrzali in dobro prenaša sušo in mraz. Aronija je primerna je za domači vrt saj nima škodljivcev. Pred ptiči, ki obožujejo njene zdrave plodove jih zaščitimo v času zorenja. Zdravilni so tudi oranžni plodovi rakitovca, ki za oploditev potrebuje še moško rastlino.

Foto 3: Davor Špehar in jesenski nakupovalni voziček v Merkurju

Foto 4: Na vrtnem oddelku v Merkurju so bogato založeni s sadikami

Ob sajenju ne pozabite na ustrezno gojilo in zemljo

Na dno sadilne jame dodamo sadjarsko gnojilo, ki vsebuje več kalija, ga pokrijemo z malo zemlje in posadimo sadiko. Organsko gnojilo ob sajenju zmešamo z zemljo in ga dodamo v okolico korenin. Izbirate lahko med konjskim gnojem in kokošjim gnojem. V Merkurju lahko poiščete še organska gnojla na osnovi hif gliv in kompostiranih rastlin.

Večino sadik sadimo v normalna vrtna tla. Za ameriške borovnice si priskrbimo še kislo zemljo. Univerzalno zemljo lahko, ki jo kupimo zmešamo z vrtno in dodamo v sadilno jamo ob sajenju. Tako se sadika bolje ukorenini. Na koncu sadike še dobro zalijemo.

Foto 5: Ob sajenju ne pozabimo na ogansko gnojilo in sadjarsko gnojilo

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni svet

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki

Seznam želja