Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Sanacija balkona

Sanacija balkonaSanacija balkona

Sončni dnevi vabijo k uživanju na balkonu, ki je eden izmed najbolj izpostavljenih delov hiše. Prav zaradi vremenskih vplivov pa se na balkonih lahko pojavijo razpoke, odpadanje ometa in odstopanje ploščic. Na nastanek težav z balkonom pa lahko vpliva tudi slabo vzdrževanje, neupoštevanje naklonov, manjkajoča hidroizolacija in nestrokovno položene ploščice.

V nekaterih primerih je potrebna strokovna sanacija, v kateri se odstrani ves poškodovan material do betonske konstrukcijske plošče.


Zakaj nastanejo poškodbe balkona?

Balkon je stalno izpostavljen različnim vremenskim vplivom, od UV sevanja, dežja, toče, snega, temperaturnih sprememb, onesnaženja in zmrzali, ki spreminjajo strukturo in obstojnost sicer trpežnega materiala. Najpogostejši vzrok za poškodbe balkona je slabo izvedena hidroizolacija, dodatno pa nanje vplivajo tudi bremenitev balkona, pohištvo, hoja in težji predmeti.

  • Poškodbe so vidne v obliki odpadanja ometa, razslojevanja fasadne zaščite, dvigovanja keramičnih oblog, nastanka kondenzacije in zmrzovanja.

Poškodbe zaradi vdora vode

Do najpogostejši poškodb balkona pride zaradi vdora vode v betonsko konstrukcijo balkona. Voda lahko do betona prodira zaradi razmikanja stikov med različnimi materiali:

  • stik ploščic in betonske ograje
  • slabo položene keramične ploščice
  • slabo izvedena hidroizolacija
  • zastajanje vode na balkonu zaradi neravnin

Voda in vlaga pomembno vplivata na obstojnost gradbenih materialov in posledično na funkcionalnost tega prostora, zato je njegovo vzdrževanje ključno.

Neustrezna hidroizolacija

Glavni razlog za težave, povezane z zamakanjem v betonski estrih, je pomanjkljiva ali slabo izvedena hidroizolacija. Posledica zamakanja je razslojevanje fasade s spodnje strani, odpadanje in odstopanje ometa ter odstopanje obloge. Voda v estrih prodira skozi fuge, saj so manj vodovpojne in niso vodonepropustne, dodatno pa lahko prodre skozi stike.

Neustrezen (premajhen) naklon

Razlog za poškodbe balkona je tudi zastajanje vode na balkonu, ki zaradi neustreznega naklonskega kota estriha ne more odtekati s celotne površine balkona. Estrih na balkonu služi kot podlaga za funkcijo naklona in izravnave površine, hkrati pa je tudi podlaga za polaganje talnih oblog.

Popravilo balkonaPopravilo balkona

Kako popraviti poškodbe keramičnih ploščic?

Poškodbe, nastale zaradi slabega polaganja ploščic, so rešljive s polaganjem novih ploščic, ki jih položimo na staro podlago.

1. Površina mora biti pred polaganjem čista, brez prahu in madežev. Nevpojne površine je potrebno predhodno razmastiti.

2. Kakovostno izvedemo hidroizolacijo in jo pazljivo nanesemo na podlago.

3. Po nanosu hidroizolacije nanesemo lepilo.

4. Ko položimo ploščice, moramo stike zatesniti s kakovostno tesnilno (fugirno) maso, da ne bo prišlo do prepuščanja in vdora vode.

Kako popraviti poškodbe betonskih delov balkona?

Če je na vašem balkonu poškodovan betonski del, bo potreben nanos sanacijske malte.

Sanacija tal na balkonuSanacija tal na balkonu

1. Pred pričetkom sanacije mora biti balkon očiščen, odstraniti pa moramo toliko materiala oz. poškodovanih slojev, da pridemo do nepoškodovane in trdne podlage.

2. Betonsko podlago dobro navlažimo po celotni površini in pripravimo sanacijsko malto. Nanaša se v debelini do 6 cm, izravnamo pa jo s površino balkona. 

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki