Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Šest korakov do zdravega pridelka z lastnimi sadikami

 

Da bo naš vrt obrodil obilno in nas nagradil z zdravo zelenjavo, moramo s pripravami začeti že pozimi. Čeprav takrat zemlja še počiva, je naša naloga, da pravočasno poskrbimo za vzgojo sadik, ki smo si jih to leto začrtali za naš domači vrt. Vzgoja sadik pa ni vedno enostavna, saj je za ekološko samooskrbo in uspešen razvoj rastline potrebno upoštevati kar nekaj zakonitosti. Kdaj posejati, v kakšno zemljo in koliko zalivati – pri teh vprašanjih so vam v pomoč Plantellini strokovnjaki.

 

Načrtujte svoj vrt in število sadik

Kolobarjenje je metoda, pri kateri se za dobro izkoriščenost zemlje vrtnine vsako leto premikajo po gredah v določenem zaporedju, hkrati pa je pri organizaciji vrta priporočljivo upoštevati tudi dobre in slabe sosede. Narišite načrt svojega vrta in določite, katere sadike morate pravočasno vzgojiti, pa tudi koliko jih boste potrebovali za porabo svoje družine. Pri tem si pomagajte z nasveti priznanih vrtnarskih strokovnjakov in različnimi pripomočki, kot je npr. brezplačna aplikacija NarediVrt.si, ki na zabaven in enostaven način izriše načrt vašega domačega vrta in vam pomaga pri upravljanju le-tega.

 

Izberite primerno seme za sadike

Da bomo zadovoljni s pridelkom, potrebujemo dobro razvite sadike z močnim koreninskim sistemom, čvrsto rastjo in dobro razvitimi listi ter steblom. To pa bomo dosegli le s primernim semenom za sadike, ki ga lahko kupimo ali vzgojimo sami. Pri nakupu pazimo na poreklo (prednost dajte semenom lokalne pridelave), leto pridelave (staro seme bo kalilo slabše) in kalivost, kateri dajte še posebno pozornost, če boste semena pridelovali sami.

Kako dolgo so semena posameznih zelenjav zmožna kaliti, si lahko preberete v članku: Sadike zelenjave si lahko vzgojimo sami 

Test kalivosti - kako ga pravilno izvedemo?

Predlagamo, da pred dejanskim sejanjem naredite kalilni preizkus, ki vam bo pokazal kakovost semena. Deset do dvajset semen položite na krožnik med dve plasti papirnate brisače, jo navlažite in postavite na toplo. Če po enem tednu ni vzkalila vsaj polovica semen, ali je le-ta prekrita s črno oz. sivo prevleko, je seme neuporabno in ga raje zavrzite in si priskrbite drugega.

 

Izberimo specialno prilagojeno zemljo za sadike

Zemlja ali substrat za sadike mora biti kakovostna in prilagojena mladim rastlinam, da jim omogoči hiter razvoj koreninskega sistema in tako močnejše sadike. Le tako bo mladim sadikam zagotovila vse potrebne hranilne snovi in optimalno zadrževanje vode.Za setev uporabljamo posebej prilagojeno zemljo.

Za setev uporabimo visoko kakovostno specialno zemljo za setev in pikiranje Bio Plantella Start (link na opis izdelka v vaši spletni trgovini), ki je sestavljena iz 100 % naravnih šot in ima posebej prilagojeno sestavo za zdrav razvoj sejančkov. Njena fino mleta struktura zagotavlja, da ima na voljo dovolj vlage in hranil takoj, ko se razvije koreničica. Poleg tega se mlada rastlinica lažje učvrsti in ima močnejšo začetno rast.

Kot so sejale naše babice

Naše babice so t.i. flance vzgajale na domač način. Za to lahko uporabimo papirnato škatlo od jajc in tudi jajčne lupine. Vanje nasujemo zemljo in posejemo seme. V času sajenja na prosto škatlo le raztrgamo in posadimo s papirjem vred. Da se lažje trga, jo enostavno namočimo z vodo. Prav tako sadimo seme v jajčnih lupinah kar direktno v zemljo.

Takoj po setvi lahko pospešimo kalitev posejanih semen s poudarkom na plodovkah, in sicer tako, da jih prekrijemo s prosojno folijo. Pazimo, da to folijo, takoj ko seme vzkali, odstranimo, ker bo le-tako mlada rastlinica dobila dovolj svetlobe in toplote.

Vzgoja zdrave sadike

V začetku rasti potrebujejo rastlinice visoko, predvsem pa enakomerno dnevno in nočno temperaturo. Pogosto jih postavimo kar direktno na radiator, pod lonček pa postavimo kos stiropora, ki zaščiti občutljivi koreninski sistem.

Za vzgojo sadik je zelo pomembna toplota glede na vrsto zelenjave:

Za zalivanje uporabljamo pršilko, saj je potrebno zemljo le navlažiti. Če bomo zalili z zalivalko, bomo hitro odplaknili seme in bo naše delo zaman. Posamezne rastlinice enostavno zalijemo kar s pomočjo žličke.

Hranila imajo veliko vlogo, a v nizkih koncentracijah, saj gre za majhne rastline. Uporabimo tekoče organsko gnojilo Bio Plantella Vita (LINK – na izdelek na vaši spletni strani), ker vsebuje biostimulante: vitamine in aminokisline. Z dognojevanjem na 7 dni bomo dobili močnejše rastline, ki bodo lažje prenesle šok ob presajanju na prosto.

Sejemo pa lahko tudi na prosto

Toda ne pred koncem zime, saj se mora zemlja najprej dobro segreti, imeti mora vsaj 5 °C. Poleg solate uspešno zunaj kalijo tudi bob, grah in fižol. Za hitrejšo in uspešnejšo kalitev seme čez noč namočimo v topli vodi. Po setvi seme prekrijemo z agrokopreno, zato da ga ne pojedo ptiči. Ko vzkali, kopreno odstranimo.

Pripravili: Plantellini strokovnjaki

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki