Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh

Stenska montaža v les

Montaža pohištva

Vrtanje v les zna biti zahtevnejša nalogo, kot se vam bo na prvi pogled zdelo. Za vas smo pripravili nasvet, da vam vsaj malo olajšamo vaše delo. Stabilne in lepe vijačnice bodo le, če boste sledili spodaj naštetim korakom. Za vijačenje so najbolj primerni akumulatorski (vrtalni) vijačniki, občasno pa se lahko odločite tudi za uporabo vrtalnika.


Korak za korakom: Stenska montaža v les

1. korak

Priporočamo uporabo svedra za les s centrirno konico. Izberite tudi ustrezni sveder!

  • Za vrtanje majhnih in srednih premerov izberite spiralni sveder.

  • Za vrtanje globokih lukenj s premerom od 8 do 10 mm izberite kačasti sveder.

  • Za vrtanje plitvih lukenj s premerom do 30 mm izberite Forstnerjev sveder.

  • Za vrtanje vijačnih zvez s premerom od 30 mm izberite vrtalno krono.

2. korak

Pazite, da vedno uporabljate lesne vijake. Njihov navoj ima velik vzpon in izrazito konico, steblo pa je cilindrično ali stožčasto.

Pritrdilni elementi

3. korak

Vrtajte vzdolž lesenih vlaken in dosegali boste najboljše rezultate.

4. korak

Nastavite si ustrezno število vrtljajev. Če je le to premajhno, potem bo vrtanje grobo in površno. Pri previsokem številu pa obstaja nevarnost, da se bo obdelovanec pregrel in bodo tako nastala nezaželena ožgana mesta.

5. korak

Sveder naj bo pravilno nastavljen.

6. korak

Obdelovanec je potrebno pritrditi s primežem, saj le tako preprečite zdrs. Da se med vrtanjem ne poškoduje delovna površina, pod njo položite odvečno ploščo v katero lahko vrtate. S tem pa se prav tako prepreči trganje vlaken pri pretvarjanju.

7. korak

Za povezovanje dveh lesenih delov, naj bo izvrtina v del, skozi katerega boste najprej privili vijak, vedno 0,5 do 1 mm širša od premera vijaka. Ravno nasprotno pa mora biti izvrtina za 1 mm manjša od premera.

8. korak

Pri uporabi vijaka z ugrezno glavo, je izvrtino potrebno navrtati dovolj globoko, in sicer tako, da glava vijaka v celoti izgine v njej. Pomembno

  • Pred vrtanjem preverite, da na mestih, kjer želite vrtati, ni vodovoda ali električnega voda.

  • Med vrtanjem uporabljajte zaščitna očala.

  • V orodje vedno vstavite ustrezen nastavek za vijak, ki je v uporabi. Le tako vam med uporabo nikakor ne bo mogel zdrsniti. Najboljšo oporo vam bodo nudili »Torx« vijaki, »križni« vijaki ali Pozidriv vijaki pa so na splošno bolj primerni od vijakov z zarezami.

Are Your Sure?

Exit