Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh

Stenska montaža v zid in beton

Vrtanje

Da pri vrtanju v stene ne boste naleteli na neljube težave, smo vam pripravili nasvet. Tako se boste izognili postrani izvrtanim ali prevelikim luknjam, okrušenemu zidu okoli lukenj in še marsikateri težavi. Za vijačenje so idealni akumulatorski (vrtalni) vijačniki, občasno pa lahko za ta namen uporabite tudi vrtalnike.


Korak za korakom: postopek stenske montaže

1. korak

Izbrati morate primerne vijake in vložke za delo, ki ga želite opraviti. Pri tem morate upoštevati material v katerega boste vrtali, težo, s katero boste obremenili vijake ter ali boste vrtali v strop ali steno.

2. korak

Še preden boste začeli vrtati, preverite, da na želenih mestih ni električni vod ali vodovod. Temu koraku se natančno posvetite in si zanj vzemite več časa, saj si boste z natančnim pregledom prikrajšali marsikatero težavo. Za enostavno preverjanje vam priporočamo uporabo preskuševalne naprave.

3. korak

Nato izberite položaj izvrtin in jih natančno označite s svinčnikom. Če si boste pri tem opravilu pomagali z nivelirnim laserskim merilnikom, potem delo ne bo zamudno in nenatančno opravljeno. Z merilnikom boste enostavno dobili ravno linijo ali dve liniji, ki se sekata pod pravim kotom.

4. korak

Ko ste preverili, kje potekata vodovod in električni vod, morate izbrati še ustrezno orodje. Želite vrtati v klasičen zid? Potem izberite udarni vrtalnik. Za vrtanje v zelo trd beton pa vam priporočamo uporabo vrtalnega kladiva.

5. korak

Izbrati morate sveder z istim premerom, kot ga ima zidni vložek. Le tako luknja nikoli ne bo prevelika, vložek pa bo trdno stal v luknji in kvalitetno opravljal svojo nalogo. Za stensko montažo vam priporočamo uporabo zidnega vložka z razporo.

6. korak

Sedaj sveder pravilno centrirajte in ga varno vpnite v večnamensko vpenjalno glavo, vrtalno konico pa postavite navpično na steno. Če niste prepričani o sestavi stene, vam priporočamo, da najprej vrtate brez udarcev in le tega vključujete šele pri uporu. Šele ko bo sveder dobil trdno oporo, lahko začnete orodje potiskati v material.

7. korak

Izvrtina naj bo globoka toliko, da lahko sprejme tako vložek kot tudi vijak. Če je potrebno uporabite tudi omejevalnik globine. Ko ga izvlečete, naj sveder deluje z majhnim številom vrtljajev.

8. korak

Sedaj je potrebno iz luknje odstraniti prah, saj bo le tako vložek imel boljšo oporo. 


Pomembno

  • Pred vrtanjem preverite, da na mestih, kjer želite vrtati, ni vodovoda ali električnega voda.

  • Med vrtanjem uporabljajte zaščitna očala.

  • V orodje vedno vstavite ustrezen nastavek za vijak, ki je v uporabi. Le tako vam med uporabo nikakor ne bo mogel zdrsniti. Najboljšo oporo vam bodo nudili »Torx« vijaki, »križni« vijaki ali Pozidriv vijaki pa so na splošno bolj primerni od vijakov z zarezami.

Are Your Sure?

Exit