Urejanje grobov s peskom, lubjem in drugimi dodatki

Ureditev grobaUreditev groba

Pokopališče in grobovi so namenjeni spominjanju. Kot tak prostor morajo biti deležni posebne nege in skrbi, poleg skrbi za zasaditve in cvetlično okrasitev ob dnevu spomina na mrtve pa pozornost namenite tudi sami postavitvi in splošnemu videzu groba.

V preteklosti so bili pogosti veliki nagrobniki, ki pa jih sedaj nadomeščajo manjši. Zadnjih nekaj let imajo večjo vrednost kot nagrobniki prav zasaditve, ki ustvarjajo prostor miru in spomina. 


Manj je več

Grob naj bi bil harmonično urejen prostor, v katerem posamezni detajli ne izstopajo popolnoma, temveč so skladni s celoto. Bolje kot različne rastline in dodatki ostanite pri enem slogu, da se izognete nepotrebnemu kopičenju.

Na grobovih izstopa zelenje, nagrobniki pa so bolj v ozadju – priporočljive so bolj skromne mere. Izbirajte oblike nagrobnikov, ki so brezčasne.

Zelena, lesna in peščena podlaga

Kot podlago na grobu lahko izberete pesek, marmor ali marmornato ploščo ter kombinacije le-teh. Na grobovih, ki so v celoti ali večinsko pokriti s ploščo, je po navadi tudi poseben prostor, ki je namenjen lončnicam in aranžmajem

Okrasno kamenje

Na grobu naj bo okrasno kamenje v eni barvi in isti granulaciji. Priporočamo, da uporabite čim drobnejši drobljenec. Različne barve in granulacije se lahko hitro pomešajo in zato delujejo neestetsko. 

Okrasno lubjeOkrasno lubje
Nagrobni pesekNagrobni pesek

Okrasno lubje

Z lubjem lahko učinkovito okrasimo gredice in prostor na grobu. S svojo rjavo barvo lubje ustvari pridih domačnosti in povezanosti z naravo. Lubje je izredno funkcionalno, saj zadržuje vlago, preprečuje erozijo in odnašanje zemlje zaradi dežja. Hkrati ščiti površino pred razraščanjem nezaželenega plevela. Lubje bo na grobu močno poudarilo zasajene rastline in razmejilo gredice.

Za popestritev gredic lahko namesto lubja uporabite tudi lesne sekance, ki so narejeni s pomočjo lesnih drobilcev iz odpadnega lesa. Sekanci so mnogokrat obarvani z različnimi barvnimi odtenki. Ko jih raztresete po tleh, se prične razkroj organske mase. Na takšnih zastrtih tleh bodo trajnice brez problemov prezimile.

Skalnjak

Na grobu lahko uredite skalnjak in nanj postavite kamne različnih velikosti. Poleg izbranih skal lahko posadite trpežne rastline, ki dobro prenašajo sušo in sončno pripeko.

Pred nanosi kamenja na tleh razgrnite filc, na katerega posujte lomljenec in nanj postavite nekaj manjših skal. Med skale lahko poleg cvetočih rastlin zasadite tudi drevesa. 


Dodatki

Sezonske dekoracije

V prazničnem času, ko se spominjamo pokojnih, grobove uredite posebej za to priložnost. Glede na osnovno postavitev lahko izberete posebne cvetlične aranžmaje, ikebane ali šopke cvetlic

Solarne luči

Ob grob lahko postavite solarno luč. Ta lahko za ustvarjanje bolj intimnega vzdušja stoji ob drevesih, ustvarja pa mirno vzdušje, ki lepo spada tudi k pomladanskemu cvetju.

Nagrobni dodatki

Na grob lahko postavite poseben dodatek – kipec, ki simbolno predstavlja predmet, ki je pokojnemu veliko pomenil ali vas spominja nanj. Kupci se največkrat odločijo za nakup kipcev križev, vrtnic, angelov, golobov in liturgičnih oseb. Na grobovih so pogoste tudi kamnite in kovinske vaze ali podstavki za sveče.

Solarna lučkaSolarna lučka

Are Your Sure?

Exit