Brezplačna dostava ob spletnem nakupu nad 30,00 € Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Veganska jota malo drugače

Mesec januar je poimenovan tudi veganuar – mesec veganske prehrane. Namen je, da bi čim več ljudi spodbudili k uporabi hrane rastlinskega izvora. Raznolika zelenjava je tista, ki bi morala predstavljati več kot polovico prehrane človeka.


 SESTAVINE

 

  • 0,5 kg kislega zelja

  • 2/3 skodelice (1,5 dl) suhega fižola (češnjevec ali rdeči)

  • 1 srednje velika čebula

  • 3 stroki česna

  • ½ čž kumine

  • 1 čž rdeče paprike v prahu

  • 100 g (1 dl) prosene kaše

  • maščoba

  • sol, poper, lovor, timijan

 NAMIGI

 

- Po želji lahko dodamo še kako začimbo: šetraj, piment, majaron …
- Na enak način lahko pripravimo tudi kislo repo.
- Seveda lahko pripravimo tudi klasično različico s krompirjem (za 4 osebe dodamo dva srednje velika kuhana krompirja) ali pa proseno kašo zamenjamo z ajdovo.

NASVET


Kislo zelje je naša lokalna fermentirana super hrana in ne sme manjkati v zdravi prehrani. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, deluje tudi kot pro in prebiotik.

Odlično je surovo in kuhano, vendar se s kuhanjem nekateri koristni učinki delno izgubijo. Kislo zelje je odlično za zdravje celotnega organizma in ga je priporočljivo redno vključevati v prehrano.

PLITVI GINEVRA CAMELOT 28 CM

PLITVI KROŽNIK TOGNANA 28 CM GINEVRA CAMELOT

7,49 € / kos
Na zalogi
GLOBOKI GINEVRA CAMELOT 23 CM

GLOBOKI KROŽNIK TOGNANA 23 CM GINEVRA CAMELOT

6,49 € / kos
Na zalogi
LONEC EMO 18 CM 4 L

LONEC / KOZICA EMO LONEC 4 L 18 CM

23,99 €
Na zalogi

Za vsaj 12 ur namočimo fižol, odlijemo vodo, speremo in ga v sveži vodi skuhamo z nekaj lovorovimi listi. Vode naj bo v posodi približno 5 centimetrov nad fižolom.

Kuha se približno 30-45 minut.

Namočimo tudi proseno kašo (za vsaj 8 ur), prelijemo jo na cedilo in dobro speremo pod tekočo vodo. Očistimo in narežemo čebulo in česen.

Na maščobi blago popražimo čebulo, dodamo česen, kumino in žličko rdeče paprike ter še malo popražimo, da zadiši.

Dodamo kislo zelje (lahko ga prej malo narežemo, da niso tako dolge rezine) in dobro premešamo. 

Dodamo še proseno kašo in zalijemo z vodo, toliko da je voda približno 1-2 cm nad zeljem in dodamo 3 - 5 listov lovorja. Proso bo kar nekaj vode popilo, vendar ni dobro dodati preveč vode, da jota ne bo preredka – lažje je kasneje dodati vodo, če je potrebno. Vse skupaj kuhamo približno 20 min (da je proso kuhano).

Dodamo še kuhan fižol, z vodo vred (če želimo lahko fižol delno ali v celoti zblendamo ali zmečkamo). Joto še solimo (samo malo, ker je kislo zelje že slano), popramo in dodamo timijan.

Zima je čas, ko je dobro, da telo podpremo s toplo / grelno hrano, to pa so predvsem juhe in enolončnice. Začimbe poskrbijo, da nas ne napenja.

RECEPTI ZA PRIPRAVO ZDRAVIH OBROKOV

Eirene je naša ambasadorka zdrave prehrane. Kot svetovalka za domačo kulinariko, z nasveti in uporabnimi triki svetuje za maksimalno kakovostno pripravo hrane. Pa dober tek!

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki