Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vgradnja strešnega okna

Vgradnja strešnega oknaVgradnja strešnega okna

V želji, da bi mansardnemu stanovanju zagotovili čim več naravne svetlobe, se nas večina odloči za vgradnjo strešnih oken. Preden pa se lotimo same vgradnje, moramo vedeti nekaj dejstev, ki pripomorejo h pravilni izbiri strešnega okna.


Priporočena višina vgradnje okna je na spodnji višini 90 cm, najvišja točka okna pa naj ne presega 200 cm.

Odločitev za pravilno višino vgradnje strešnega okna je odvisna tudi od višine parapetnega zidu, ter višine uporabnikov stanovanja. Vsekakor naj bo vgrajeno okno na takšni višini, da skozenj še vedno lahko opazujemo okolico, torej naj ne bo vgrajeno previsoko.

Velikost okna je odvisna od želja uporabnika. Ne smemo pa zanemariti dejstva, da je najenostavnejša vgradnja okna, ki je široko toliko, kot je razdalja med dvema sosednjima špirovcema.

Pri tej dimenziji najmanj posegamo v samo konstrukcijo strehe.

Orodje, ki ga bomo potrebovali:

Strešna oknaStrešna okna

Potek montaže strešnega okna

Po tem, ko smo izbrali velikost okna, s pomočjo metra in vodne tehtnice zarišemo pozicijo okna na poševnino strehe. Sedaj lahko odstranimo mavčne plošče ali lesen opaž, izolacijo in folijo za parno oviro, če jih seveda že imamo vgrajene. Sledi odstranjevanje strešnikov, opaža oziroma prečnih letev, na katere so strešniki pritrjeni.

Da bi si olajšali vgradnjo, odstranimo okensko krilo. Tako bomo najprej vgradili samo okenski okvir. Najprej zasilno na streho pritrdimo kotnike. Sedaj lahko okenski okvir potisnemo v odprtino, ter ga naravnamo, kotnike pa fiksno pritrdimo v špirovce. Ko končamo s tem, lahko okensko krilo obesimo nazaj v okvir.

Montaža strešnega oknaMontaža strešnega okna

Ko zaključimo z vgradnjo samega okna, se lotimo obdelave zunanjega dela strehe. Najprej pritrdimo sekundarno kritino (folijo ali kovinske obrobe). Pri tem opravilu moramo biti zelo natančni, drugače se lahko zgodi, da bo ob dežju zamakalo zaradi prekinjene hidroizolacije. V primeru, da bomo nazaj položili še nekaj strešnikov, moramo le te predhodno prežagati na ustrezno dimenzijo.

Za zaključek uredimo še notranjo oblogo okna. Najprej vgradimo toplotno izolacijo, ki smo jo predhodno morda odstranili za lažje delo, ali pa dodamo še kakšen centimeter nove izolacije okoli okna. S tem se izognemo nastanku toplotnih mostov.

Navodila za vgradnjo strešnih oken


Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki