Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vpliv podnebja in lege na rastline

naslovna-slika-vpliv_podnebja_in_lege_na_rastline

Vrtovi so izpostavljeni prevladujočemu podnebju. Poleg tal je podnebje najpomembnejši dejavnik rastišč a in ima odločilen vpliv na uspevanje rastlin. V toku leta ima določeno območje približno enako povprečno količino padavin, dolžino sončnega obsevanja, veter, temperaturo zraka in tal. Zaradi tega razlikujemo podnebne pasove, ki pogosto dopuščajo le določeno rastlinstvo. Zato tudi ni mogoče dati splošnih nasvetov za izbiro in uporabo rastlin, saj o tem odločajo predvsem podnebne razmere.


Zmerno podnebje

Dolžina vegetacijskih obdobij, temperatura, količina padavin in njihova porazdelitev - vse to in še več določa podnebje. V srednji Evropi prevladuje zmerno toplo podnebje, to je prehodno območje med obmorskim podnebjem na zahodu in celinskim podnebjem na vzhodu.

Za obmorsko podnebje so značilni visoka zračna vlažnost, močna oblačnost, veliko vetra, veliko padavin ter majhna letna in dnevna temperaturna nihanja s hladnimi poletji in z blagimi zimami.
Celinsko podnebje ima velika dnevna in letna temperaturna nihanja. Oblačnost in zračna vlažnost sta bistveno nižji, zanj so značilna topla poletja in hladne zime. Nadmorska višina in bližina morja določata regionalni potek temperature.
Regionalno podnebje. Sem sodijo posamezna podnebna območja.

Za svoj vrt izberite takšne rastline, ki se v prevladujoč em podnebju dobro počutijo, saj jih je najlažje negovati. Na svojem vrtu lahko gojite tudi zelo zahtevne redke rastline. Vendar zahtevajo veliko truda, saj morate najprej zagotoviti mikroklimatske pogoje zanje.


Podnebje na vrtu

Poleg regionalnih podnebnih razlik moramo biti pozorni na odstopanja med mestom in podeželjem: hiše namreč zadržujejo toploto in varujejo pred močnim vetrom, zato nastaja manj škode zaradi zmrzali.

Lega

V zmernem podnebju in na višje ležečih zemljiščih je lega sever-jug idealna za ugodno vrtno podnebje: hiša na severovzhodu zemljišča zadržuje hladen veter ter ščiti teraso in vrt. Južna stran hiše zadržuje toploto in vrt je deležen veliko sonca. Vrt na pobočju pa ima lahko skrajne podnebne razlike. Južna pobočja so vroča in suha, severna pa so senčna in hladna - zasaditev naj bo temu primerna. Na vrhu griča je zemljišče vedno izpostavljeno močnejšemu vetru.

Zaščita pred vetrom in zmrzaljo

Zaščita pred močnim vetrom je hkrati tudi zaščita pred zmrzaljo, kajti rastline na vetru večinoma ne zmrznejo, ampak se posušijo. Če so rastline zelo izpostavljene vetru in soncu, je večje njihovo izhlapevanje. Pri tem so zlasti prizadete zimzelene rastline, ki preko listov tudi pozimi izgubijo veliko vode. Zaradi zmrzovanja tal vode ni, zato rastline ovenijo. Zimzelene rastline moramo torej pred mrazom temeljito zalivati. Umetne ali naravne prepreke ščitijo pred hladnim zrakom in prepihom. Zato ograje pomembno vplivajo na mikroklimo v vrtu. Polprepustni elementi, npr. žive meje in plotovi, so ugodni, ker omogoč ajo kroženje zraka in zmanjšujejo moč vetra. Zaprte ograje, npr. zidovi, preprečujejo prezračevanje vrta. Tako zelo hitro nastane zastoj zraka in hladen zrak se spusti za zidom. Na večjem zemljišču lahko zelenjavne grede zaščitite z manjšimi živimi mejami, špalirji s fižolom ali z grahom, pa tudi z visokimi trajnicami in s sončnicami.

Sonce in dež

Pri vsakem ukrepu za zaščito pred vetrom morate upoštevati, da je za prepreko manj svetlobe in da pade na površino manj padavin. Pomanjkanje padavin lahko nadoknadite z zalivanjem. Hiše, zidovi, drevesa, grmi in žive meje pa ustvarjajo senco, ki je lahko v vročem poletju za uporabnike vrta zelo prijetna. A v senci bodo uspevale le senčne rastline.


Ali ste vedeli ...

Fenologija se ukvarja z življenjskimi in razvojnimi pojavi v rastlinskem in živalskem svetu v odvisnosti od podnebja in vremena. Na izbranih rastlinah je mogoče vsako leto spremljati, kdaj in kako se začnejo določ ene razvojne faze, kot je na primer cvetenje, dozorevanje sadežev, obarvanje in odpadanje listov.

Tako lahko pri cvetenju jablan v Nemčiji opazimo od 2 do 3 tednov zamika. Pomlad se premika s hitrostjo 100 kilometrov v štirih dneh od jugozahoda proti severu.

Tudi sami lahko opazujete spremembe in si jih zapisujete v svoj vrtni koledar. Po enem letu je mogoč e iz teh zapiskov razbrati pomembne podatke, ki vam bodo v pomoč pri sejanju, sajenju in pobiranju pridelkov.

vpliv-1
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki