S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vrste senčil za strešna okna

Senčila za strešna oknaSenčila za strešna okna

Imate doma strešna okna? Z uporabo senčil boste še bolj uživali v njihovi uporabi, saj imajo senčila tako dekorativno kot toplotno izolacijsko funkcijo. V mansardnih stanovanjih veliko toplote ustvarijo sončni žarki, pozimi pa je potrebno poskrbeti, da toplota iz prostorov ne uhaja v zunanjost.


Notranja in zunanja senčila

Za namestitev na strešna okna sta na voljo dve osnovni vrsti senčil – notranja in zunanja. Razlikujejo se glede na to, kako zaščitijo pred vročino, kakšno izolacijo nudijo pred mrazom, v kolikšni meri nudijo zatemnitev ter kakšno vrsto senčenja sploh želite.

Notranja senčila

Notranja senčila preprečujejo prehod toplote iz prostora, kar je pomembno v hladnih mesecih, da ne bi prišlo do toplotne izgube skozi okna. Preprečujejo uhajanje toplote in povečajo toplotno izolacijo, poleti pa ščitijo pred vročino. Senčila hkrati temnijo prostor.

Namen notranjih senčil je:

  • senčenje, 
  • zmanjševanje toplotnih izgub 
  • in dekoracija.
Notranja senčilaNotranja senčila

Zunanja senčila

Zunanja senčila prostor poleti varujejo pred vročino in preprečujejo vstop sončne toplote, kar pomeni preprečitev prevelikega segrevanja, pozimi pa delujejo kot dodatni izolator, saj tvorijo zračni most med senčilom in oknom. Na voljo so:

  • Zunanja mrežasta senčila, ki ustavijo do 73 % sončne toplote
  • Rolete, ki ustavijo do 90 % toplote in izboljšajo izolativnost do 16%, omogočajo popolno zatemnitev prostora, zmanjšajo hrup iz okolice in toplotne izgube v hladnejših mesecih.
Zunanja senčilaZunanja senčila

Vrste senčil

Senčila imajo v hišah in stanovanjih različne funkcije, poleg senčenja, izolacije in preprečevanja vdora vročine, imajo tudi estetski pomen.

Siesta - senčila za popolno zatemnitev

Za popolno zatemnitev izberite senčila, ki zagotavljajo popolno temo, ne glede na uro. Primerne so za otroške sobe in spalnice, saj nudijo popoln nadzor nad svetlobo in zagotavljajo dober spanec. So najpogostejše izbrano senčilo z največjim naborom vzorcev in barv, tudi za najmlajše - z vzorci Disney in Star wars. Obenem izboljšajo izolativnost do 20 %.

Lahko izberete med navadnimi siestami z ročnim upravljanjem, na voljo pa so tudi v električni ali solarni izvedbi.

Ste za kombinacijo dekorativnega plise in zatemnitvenega siesta senčila? Potem bo izbira kombiniranega senčila prava izbira, saj lahko prostor prijetno zasenčite s plisejem ali ustvarite popolno temo s siesta senčilom.

Rolo senčila

Rolo senčila predstavljajo osnovno senčenje pred sončno svetlobo in bleščanju in nudijo predvsem dekoracijski dodatek.

Za nežno razpršitev svetlobe so najboljša izbira nagubani roloji, saj imajo prilagodljivo upravljanje od zgoraj in spodaj, hkrati pa je menjava in čiščenje blaga enostavna.

Žaluzije

Z njimi nadziramo smer in količino svetlobe, hkrati pa skrbimo za zasebnost. Žaluzije so primerne tudi za namestitev v bolj vlažnih prostorih, kot so kuhinje in kopalnice, saj so odporne proti vlagi in enostavne za čiščenje. Lamele lahko preprosto dvignete v želeno smer in nastavite kot ter količino svetlobe. Najbolj primerne so za zaščito pred močno svetlobo v sončnih dneh. Lahko izbirate med več barvami ter za načini odpiranja ročno ali na električno energijo.

Plise

Plise senčila so dekorativna senčila, ki prepuščajo svetlobo v prostor. Zaradi vodil lahko senčilo zaustavite v poljubnem položaju, ki vam omogoča največ udobja in zadovolji vašim potrebam po količini svetlobe. Največkrat jih upravljamo ročno, možno je tudi električna izvedba. Za boljšo izolativno učinkovitost do 25 % priporočamo termo plise senčilo, ki s svojo notranjo metalno notranjostjo energijsko učinkovito prostor tudi zatemni.

Komarniki

Komarniki so dobrodošel dodatek oknu v poletnih mesecih, saj nudijo 100 % zaščito proti mrčesu. Komarniki so izdelani iz trpežne prosojne tkanine in ne ovirajo razgleda, vgradijo pa se za razliko od ostalih senčil na notranjo stran – špaleto.

Zunanje mrežasto senčilo

Mrežasto senčilo učinkovito ščiti pred direktnimi sončnimi žarki, saj sočno žarke zaustavi kar do 73 %, hkrati pa nudi razgled in zadostno svetlobo. Tkanina je izdelana iz prosojnega materiala in se preprosto upravlja z notranje strani. Na voljo je tudi v električni ali solarni izvedbi.

Rolete

Rolete so najbolj učinkovita zunanja senčila in nudijo popolno zaščito pred vsemi vplivi vremena. Do 16 % izboljša izolativnost, do 90 % pa toploto. Upravljate jo lahko ročno, še boljša in precej enostavnejša pa je upravljanje na električni ali solarni pogon.


Vzdrževanje senčil

Senčila ne potrebujejo posebnega vzdrževanja, odvisno od vrste materiala jih lahko brišemo z vlažno krpo.


Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica