S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vrt na pobočju

naslovna-slika-vrt-na-pobocju

Oblikovanje zemljišča na pobočju je večinoma dokaj drago in težavno, vendar nudi dodaten čar in možnosti za uporabo oblikovalske domišljije. Vrt na pobočju lahko nudi posebno lep razgled, če gledamo iz stanovanjskih prostorov in terase na nasproti ležeče pobočje. Če je pobočje nižje od ravni hiše, pogledujemo po zgornjem delu vrta - odvisno od strmine.


Pogoji

Vrsta oblikovanja je odvisna predvsem od nagnjenosti pobočja in velikosti celotnega zemljišča. Obsežna zasnova nudi več možnosti za naravno izoblikovanje in vključevanje v okolico. Manjše zemljišče omogoča manj manevrskega prostora. Nujno je položiti stopnice, podeste in morda klančine, da boste lahko premagovali višinske razlike. Pri načrtovanju poskrbimo, da je okoli hiše čim večja ravna površina. Zato se del vrta, npr. ob terasi, posname na raven stanovanja.

Posamezni koristni predeli vrta so lahko zasnovani na različnih ravneh, tako nastanejo površine za drevesa, grme, cvetlice in koristne rastline kot tudi prostori za igro in počitek. Pomembno vlogo imajo razmere v tleh, izpostavljenost soncu in tudi naklon pobočja. Vse to odločilno vpliva na izkoriščanje in pohodnost vrta na pobočju, pa tudi na izbiro rastlin. Oblikovanje zemljišča na pobočju ima svojo ceno, kajti gradbene spremembe, kot so oblikovanje, terase ali podporniki, stopnice, podesti, zidovi in palisade, so večinoma zares zamudne. Pri vseh teh gradbenih ukrepih je pomembno, da poskrbite za dobro odvodnjavanje.


Namigi za zasaditev

Pobočje lahko "ukrotite" na različne načine (glej skice). Po oblikovanju mora biti pobočje čim prej prevlečeno z rastlinsko preprogo, da voda ne more odnašati zemlje. Večina vrtov na pobočju je usmerjenih na jug, torej k soncu, ki zemljo hitreje izsuši, voda lahko lažje odteka, tla pa so zaradi skalnate podlage ali nasutja pogosto revna.

Zato so primerne zlasti rastline, ki imajo rade toploto in suho, ker tla hitro prepredejo s koreninami in jih tako zadržujejo. Če vrt pada na severno stran in dobi malo ali sploh nič sonca, morate posaditi rastline, ki prenašajo senco. Za lege na pobočju so primerne rastline, ki se rade razbohotijo in plazijo; predvsem srednjevisoki grmi kot solitarne rastline v talni odeji iz pritlikavih grmov, nizkih vrtnic, resja, trav, zlasti pa trajnice za skalnjake.

Na zidovih in pobočjih še posebej lepo učinkujejo tudi vzpenjavke in rastline z visečo rastjo, saj se lahko brez podpore razvijejo ustrezno svojemu naravnemu značaju rasti.

Skalnjak z blagim stopnjevanjem - Pobočje obložite z različno velikimi in visokimi kamnitimi bloki. Pri sajenju in negi služijo tudi kot pohodni kamni. Ta različica še posebej dobro učinkuje pri podlagi iz žive skale.  To je idealna predpostavka za skalnjak.

slika-1

V takšnem vrtu so zelo očarljivi tudi majhni toki potoka s slapom, ki se spodaj izliva v ribnik. Pomembno! Kamne vedno polagajte s široko stranjo navzdol.


Grede z blagim terasiranjem - Pobočje je lahko tudi terasirano z več manjšimi zidovi. Tako nastane prava greda za raznolike rastline: grme, vrtnice, trajnice ali tudi zelenjavo. Več nizkih stopnjevanj lahko uredite sami brez težav in brez pomoči strokovnjakov.

slika-2

Dve ravni s podpornim zidom - Kot tretja različica se ponuja en sam podporni zid, ki ustvarja dve skoraj ravni površini. Pravi suhi zid ne sme biti višji od 1 m. Nad višino 80 cm je priporočljivo zid zaradi varnosti opremiti z betonskim temeljem kot tudi z drenažno cevjo.

slika-3

Višja stopnjevanja zemljišča morajo vsekakor izvajati strokovnjaki.


slika-4

S palisadami ujeta, gosto zasajena cvetlična greda na strmi legi na pobočju.

slika-5

Velikodušno terasiranje za prostor za posedanje in gredo.

slika-6

Čudovito in bogato zasajen podporni zid.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica