S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vse, kar ste želeli vedeti o fasadah

vse kar ste želeli vedeti o fasadahvse kar ste želeli vedeti o fasadah

Fasade nas budno spremljajo na naših poteh, saj so tisti del hiše, ki komunicira z okolico. A v zmoti je tisti, ki misli, da je fasada le “mejkup” zgradbe, saj je tudi njena zaščitna obleka, ki jo varuje pred neugodnimi vremenskimi razmerami. Poleg tega pa lahko prispeva k požarni zaščiti ter zvočni izolaciji. Zato mora biti fasada vsestranska in zelo trpežna.

Razmišljate o novi fasadi tudi vi? Ste v zaključni fazi gradnje svoje nove hiše ali pa le želite prenoviti obstoječo fasado? Verjetno se sprašujete katera fasada je prava in kako izbrati barvo? Fasada danes ne pomeni le zaključnega ometa, ampak celoten sistem, ki ob strokovni izvedbi zagotavlja številne prednosti tako za novogradnje kot za prenove.


Najbolj pomembne informacije pred izdelavo fasade so:

 • kakšna je cena fasade na kvadratni meter oziroma cena fasade do zaključnega sloja
 • kakšna naj bo izolacija hiše
 • kakšen naj bo zaključni sloj fasade
 • ali lahko pridobite subvencijo za fasado
 • kateri fasadni sistem izbrati, kako obstojen je ter iz kakšnih materialov je izdelan,
 • kako izbrati primerno barvo fasade,
 • ali vam bo prenova fasade zagotovila energetske prihranke pri ogrevanju oziroma ohlajevanju.

Subvencija eko sklada

Nova fasada je dolgoročna investicija, ki se vam povrne že v roku nekaj let. Izkoristite možnost za pridobitev državne subvencije preko Eko sklada ob nakupu ustreznega materiala s pomočjo Merkurjevih svetovalcev.

Povrnjenih lahko dobite do 20 % naložbe

Slovenski okoljski javni sklad (Eko sklad) spodbuja učinkovito rabo energije in dodeljuje nepovratne finančne spodbude občanom - subvencija za fasado - v višini do 20% priznanih stroškov naložbe. Z namenom večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb lahko pridobite subvencijo za toplotno izolacijo v višini do 12 EUR/m2.

Če ste zainteresirani za novo fasado, se naročite na posvet z Merkurjevim svetovalcem, kjer boste brezplačno dobili vse potrebne informacije o pridobitvi sredstev. Merkurjevi svetovalci vam bodo na podlagi izkušenj z veseljem nudili pomoč pri pripravi vloge za subvencijo Eko sklada.


Kaj pridobite z novo fasado?

Fasada je v več pogledih pomemben del vsake zgradbe. Osnovna naloga fasade je, da hišo ščiti pred zunanjimi vremenskimi vplivi (sneg, dež, sonce, veter). Hiši nudi toplotno izolacijo, vas pa ščiti pred mrazom oz. vročino. Ob pravi uporabi materialov boste lahko občutno zmanjšali porabo energije in stroške ter hkrati poskrbeli tudi za zvočno izolacijo, zmanjšanje termičnih napetosti stavbe, preprečili toplotne mostove in se delno zaščitili pred požari.

Verjetno si ne želite, da bi že po nekaj letih barva fasade zbledela ali pa bi prihranek najcenejšega ponudnika zaradi slabe izolacije izgubili že v prvem letu po prenovi? Kakovost zagotavljajo strokovna izvedba in kakovostni materiali. 

Splošno velja, da je fasada kakovostna toliko, kolikor so kakovostni mojstri, ki jo vgrajujejo.


Kakšne materiale izbrati pri izdelavi fasade

Saj veste, kako pravijo, "več denarja, več glasbe". Če želite, da bo vaša fasada obstojna in bo zdržala več let, je pametno investirati v kakovosten material. Zato morate biti pri izdelavi fasadnih sistemov pozorni na izbiro nekaterih ključnih materialov, ki zagotavljajo toplotno in zvočno izolacijo ter fasado in stavbo ščitijo pred škodljivimi vplivi.

Pri izdelavi fasade je ključno, da izberete kvalitetno:

 • toplotno izolacijo,
 • fasadno lepilo,
 • armirano mrežico,
 • premaze in
 • zaključni sloj.

Več o izbiri materialov si preberite tukaj.


Kaj je potrebno upoštevati pri izdelavi fasade?

Fasada je v več pogledih pomemben del vsake zgradbe. Osnovna naloga fasade je, da hišo ščiti pred zunanjimi vremenskimi vplivi (sneg, dež, sonce, veter). Domovanju nudi toplotno izolacijo in tako ščiti pred mrazom oz. vročino. Z ustrezno izdelano fasado se poskrbi tudi za zvočno izolacijo in delno zaščito pred požari. In kot nazadnje ima tudi estetsko funkcijo. Glede na vse sodobne tehnologije fasada popolnoma spremeni videz stavbe.

Pri izbiri in izdelavi fasade je tako potrebno upoštevati namen in funkcije fasadnih sistemov, predpripravo, barvo fasade, paroprepustnost fasade in podobno. Bolj podrobne informacije preverite tukaj.


Kakšna je pravilna izvedba fasade?

Le pravilna izvedba fasade nudi kakovostne rezultate, pravilno delovanje in dober končni izgled. Dobra priprava in poznavanje ključnih pravil prihrani čas izdelave, popravke oz. nepravilnosti ter s tem tudi stroške. Priporočljivo je, da se za izdelavo fasade izbere kakovostnega izvajalca. Pri tem ni pomembna le izbira kakovostnih materialov, ampak je pri izdelavi potrebno upoštevati tudi navodila za vgradnjo materialov, delo opravljati ob ustreznih vremenskih razmerah ter ustrezno pripraviti podlago.

Pri izdelavi je potrebno upoštevati ustrezno temeperaturo, pripravljena mora biti ustrezna podlaga, nanesti je potrebno ustrezno lepilo, položiti izolacijske plošče, izdelati podzidek, špalete in napušč. Preberite več o pravilni izvedbi fasade.


Izdelava strojnih in ročnih ometov

Ročni omet

Ročni omet oziroma ročno ometavanje zidov spada med zahtevnejša dela, zato se jih ne loti vsak domači mojster. V resnici ometavanje sten ni tako težko opravilo, le nekaj vaje in spretnosti je potrebne. Omet lahko nanašamo z različnimi tehnikami ter orodji in s tem dosežemo različne učinke.

Strojni omet

Pri strojnem nanosu ometov se malta nanaša na zid s strojčkom, oziroma pištolo za nanos ometa. Tak način ometavanja se običajno uporablja za obdelovanje večjih površin, saj nam omogoča, da v kratkem času omečemo veliko površino in s tem prihranimo veliko časa. Strojno ometavanje je enostavnejše in če ometavamo velike površine tudi cenejše.

Več o pravilnem nanosu in pripravi ometa.


Posledice nekvalitetne fasade

Toplotna izolacija stavbe omogoča ugodno bivalno klimo v notranjosti objekta in preprečuje prehod toplote iz notranjih prostorov do zaključnega sloja. Zaključni sloj se tako suši počasneje oziroma se sploh ne posuši, kar ustvarja idealne pogoje za nastanek alg in plesni. Alge in plesni so težava, na katero investitorji v času izbire zaključnega sloja niso pozorni...

Glavni vzrok za nastanek plesni na fasadi je vlažnost materiala. Relativna vlažnost med 75 in 85 % zadošča za razvoj plesni. Plesni pa lahko preživijo tudi v suhem stanju.

Kljub dejstvu, do so vse strani fasade objekta izdelane iz enakega materiala, se lahko zaradi razlik v vlažnosti in temperaturi na posameznih mestih pojavi intenzivnejša rast alg ter plesni. Najbolj ogroženi deli objekta so vetrovne ter severne strani, senčne lege in podzidki. Razvoj alg in plesni na objektu je znak prekomerne vlažnosti fasadnega sistema oz. materiala.

poškodbe na fasadipoškodbe na fasadi

Poleg nastanka alg so posledice nekvalitetne fasade tudi naslednje:

 • razpoke in odstopanje zaščitnega sloja
 • vidnost sider
 • toplotni mostovi in podobno.

Obnova fasade

Ker razpoke v fasadnem ometu vodijo k večjim poškodbam gradnje, lahko sami poskrbite za hitra popravila, pri katerem naj vas vodijo naslednji napotki:

 • Najprej razpoko povečajte s širokim ploščatim dletom in odstranite odstopajoče ostanke zidu. V primeru suhe podlage najprej poskrbite, da bo dobro navlažena.
 • Tesnilno maso s kartušo pazljivo in enakomerno vtisnite v razpoko. Za uporabo na fasadah je najprimernejša tesnilna masa na akrilni bazi, odsvetujemo pa vam uporabo silikona, saj se nanj barva ne prime.
 • Odstranite odvečno maso, površino v celoti zgladite z vodo in počakajte, da se posuši. Ko je celotna površina posušena, jo lahko prepleskate z barvami za fasade.

Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica