S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vzgoja domačih in zdravih vrtnih pridelkov

domača priprava vrtadomača priprava vrta

Vrt je vir veselja in zdravja. Doma pridelana sadje in zelenjava sta najboljša, saj vemo, kako smo ju vzgojili, katera semena in sadike smo uporabili ter da pri vzgoji nismo dodali kemičnih sredstev. Domača zelenjava in sadje pa nista le zdrava, temveč imata tudi polnejši okus, saj rasteta pod pravim soncem.

Tuji strokovnjaki ugotavljajo, da se je vsebnost vitaminov in mineralov v zelenjavi v zadnjih 50 letih drastično zmanjšala. Pojasnjujejo, da so razlogi predvsem v uvajanju novih sort in tehnologij, ki zagotavljajo krajšo rastno dobo. Rastline v krajšem času sprejmejo manj hranil in zato vsebujejo manj za zdravje ugodnih sestavin. Izsledki raziskave kažejo tudi na velike razlike med posameznimi vzorci pridelkov, ki jih pojasnjujejo z dolžino transportne poti do kupca.


Izbira pravih semen

Predvsem v preteklosti je bilo žlahtnjenje usmerjeno le v količino pridelka in hitro rast. Ob izboru semena za setev zato izbirajte sorte, ki niso prvenstveno namenjene profesionalnim pridelovalcem.

Danes so na voljo tudi sorte, ki so žlahtnjene za ljubiteljske pridelovalce in jih odlikuje odpornost na najpomembnejše bolezni in škodljivce in imajo polnejši okus. Sadike solat "Leny", “Kipling”, “Sirmai”, “Lorenzo” in “Nation” so odporne proti zeleni listni uši in tolerantne do neprave pepelovke. 

Na voljo sta tudi sorti paradižnika “Philovita” in “Phantasia”, ki sta odporni proti paradižnikovi plesni in paprike ”Bontempi”, “Pinokkio”, “Monte” in “Kekova”, ki so odporne na virus tobakovega mozaika.

Ne smemo pa zanemariti tudi avtohtonih sort, ki niso bile podvržene načrtnemu žlahtnjenju. Naši predniki so jih skozi stoletja odbirali in prilagodili slovenskim klimatskim pogojem. 

sajenje semensajenje semen

Ne pozabimo njihovega truda ter te sorte ohranimo žive! Avtohtone sorte zelenjave so “Ptujska rdeča” čebula, “Ptujski jesenski” in “Ptujski spomladanski” česen, “Kranjsko okroglo” in “Ljubljansko belo” zelje, “Solkanski” radič, “Ljubljansko rumeno” korenje ter “Ljubljanski” motovilec.

Izbirajte barvite sorte sadja in zelenjave, saj vsebujejo vitamine, minerale in antioksidante, ki jih v običajnih sortah ne boste našli. Letos posadite temno rdeč visokolikopenski paradižnik “Flavance” in oranžen paradižnik “Beorange”. Novost pri sadnem drevju pa sta rumeno obarvana sorta kivija “Yellow queen” in rdeče obarvani “Red sun”. Z njimi boste presenetili svoje goste in vnesli v svoje telo več vitaminov.


Skrb za naše zdravje

Z lastnim pridelovanjem zelenjave pomagamo tudi svojemu telesu, saj se gibamo na svežem zraku. Vrtna opravila nam bodo pomagala ohraniti dobro telesno kondicijo in nas psihično sprostila. Potrudite se, da kar največ sadja in zelenjave pridelate sami. V obdobjih, ko le-te ni dovolj, pa bodite pozorni, da kupujete sezonsko in lokalno pridelano sadje ter zelenjavo. S tem boste svojemu telesu zagotovili bolj kakovostno hrano.

zelenjavazelenjava
okopavanjeokopavanje
paradižnikparadižnik

Ali ste vedeli ...

  • da špinača pri sobni temperaturi izgubi 50−90 % vitamina C v 24 urah.
  • da grah izgubi 50 % hranilnih snovi v enem tednu po obiranju.
  • da se pri transportu 200 g grozdja iz Čila proizvede 1−1,5 kg toplogrednih plinov oz. enaka količina, kot če bi običajno žarnico pustili prižgano cel vikend.

Namig

  • Zelenjavo pobirajte tik pred uporabo, saj je takrat vsebnost vitaminov največja.
  • Zelenjavo hranite v temnem prostoru, saj se vitamini razgrajujejo na svetlobi.
  • Globoko zamrzovanje ne spreminja vsebnosti hranilnih snovi, zato hitro pokvarljivo zelenjavo za daljše obdobje shranite v zamrzovalniku.
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica