Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vzroki za nastajanje vlage in plesni

Plesen na stenahPlesen na stenah

Vlaga v zraku obstaja vedno in vsepovsod - čeprav je ne vidimo. Vlaga je določena stopnja mokrote zraka. Ko stojite v kopalnici pod vročim tušem, vidite paro v zraku. Ali ko ste zunaj po močnem deževju, ste na območju visoke zračne vlažnosti. 


Zračna vlaga se giblje med 0 in 100 %, odvisno od temperature in kroženja zraka oz. zračenja. Relativna zračna vlaga ima zelo pomemben vpliv na naše počutje. Optimalna stopnja zračne vlažnosti je ca. 45-65 % (higrometrska stopnja). Pod to stopnjo je zrak presuh, nad to stopnjo pa je prevlažen. Če je relativna vlažnost 100 %, pomeni, da vlaga ne more izhlapevati zaradi prenasičenosti zraka in v tem primeru se nahajamo v meglenem okolju.

Stopnje vlažnosti zraka se spreminjajo glede na sezono. Npr. v Evropi je zrak v času poletne sezone (junij - avgust) zelo suh, medtem ko je v zimskem času (november - marec) izredno vlažen. To velja tako za zunanje področje kot za notranje prostore.


Najpogostejši izvori vlage

V povprečju 4 članska družina proizvede na dan 20 litrov vodnih hlapov. Ljudje smo eden od glavnih proizvajalcev vlage. V vseh dnevnih aktivnostih kot so dihanje, znojenje itd. človek proizvede do 3 litre vodnih hlapov. Aktivnosti kot so kuhanje, tuširanje, sušenje perila, pomivanje tal itd. lahko količino proizvedenih vodnih hlapov povečajo do 2,4 litrov.

  • Penetracija skozi odprte pore: večina materialov je poroznih (npr. mavčne stene), kar omogoča prodor tekočine oz. hlapov (voda ali vlaga).
  • Kapilarno delovanje: če se vaš dom nahaja na vlažnem področju ali če so osnovne stene porozne, potem se vlaga nabira in prodira po stenah. Na stenah lahko celo opazite vlažne madeže.
Plesen na steniPlesen na steni
  • Infiltracija skozi razpoke: nepravilnosti oz. poškodbe na objektih omogočajo prodiranje vlage (sneg, dež).
  • Izlivi vode: pomivalni stroji, kopeli, poškodbe cevi itd.
  • Kondenz ali para: zrak vsebuje vlažne hlape. Količina teh hlapov je odvisna od temperature prostora. Kondenz je viden v prostoru na ogledalih ali oknih po tuširanju, pri kuhanju itd.

Minimalna vlažnost zraka je nujno potrebna za preprečitev suhega zraka in s tem za ohranjanje našega dobrega počutja in zdravja. Na drugi strani pa prekomerna zračna vlažnost povzroča resne poškodbe našega doma in inventarja, seveda pa vpliva tudi na naše počutje.

Možne posledice

Kjer je vlažnost zraka visoka, se kmalu pojavijo tudi plesen, zatohlost in drugo. V spalnici, dnevni sobi, otroški sobi, kopalnici ali v kleti, na podstrešju, v prikolici itd. - vsepovsod lahko pride do poškodb, ki jih povzroča odvečna vlaga.


Posledice prekomerne vlažnosti zraka

Kadar je zrak v prostoru prevlažen, se odvečna vlaga zbira na hladnih površinah, kot npr. na oknih, v neogrevanih prostorih in na slabo izoliranih stenah.

Za vaš dom

Običajno se povišana stopnja vlage pojavi v starejših zgradbah, zelo pogosto pa jo zaznamo tudi v novejših objektih. Odvečna vlaga povzroči madeže na stenah, nastanek plesni, krušenje ometa, odstopanje tapet, rjavenje opreme itd.

Za vaše stvari

Prekomerna vlažnost zraka lahko poškoduje tudi vaše stvari, obarva oblačila z rumenkastim odtenkom, povzroči zatohlost zraka, razvoj plesni ali madežev. Neprijetne vonjave se vpijejo v oblačila in opremo.

Za vaše zdravje

Prekomerna vlažnost zraka povečuje tudi pojav alergij ali celo revmatizma. Alergije na hišni prah povzročajo draženje kože, vnetje grla in celo astmatične težave. Ali ste vedeli, da v povprečju 20 % Evropejcev boleha za alergijo na hišni prah? Po informacijah BMJ (British Medical Journal) je glavni povzročitelj tovrstnih alergij ravno prekomerna zračna vlaga. Prašne bakterije se namreč razvijajo ravno pod vplivom vlage.

Vsi ti dejavniki pa seveda določajo naše razpoloženje: neprijeten izgled našega doma, zatohel zrak in neprijetne vonjave, vpite v naša oblačila in opremo, alergije itd. negativno vplivajo na naše razpoloženje.


Preprečevanje škode zaradi vlage v stanovanju

Škoda zaradi vlage in s tem povezana plesen je za večino lastnikov hiš povod za težave. Zaradi tega se prepirajo tudi najemodajalci in najemniki. Plesen nastane iz dveh vzrokov, zaradi naraščajoče vlage v zidovih in slabe toplotne izolacije zunanjih sten skupaj z napačnimi grelnimi in prezračevalnimi navadami stanovalcev.

Na vlažnih stenah se razvije plesen

V starih zgradbah se plesen pogosto razvije v višini robnih letev. Take hiše velikokrat nimajo učinkovite zaporne plasti proti dvigajoči se vlagi iz zemlje. Temelje ali zunanje stene kleti morate naknadno izolirati proti vdiranju oziroma naraščanju vode.

Na hladnih stenah se zgoščuje zračna vlaga

Plesen se pogosteje razvije zaradi preslabe toplotne izolacije hiše. Zato plesnijo tudi tapete v zgornjih nadstropjih. Plesen se po navadi razvije v kopalnicah, spalnicah in predvsem v kotih ali za omarami, torej tam, kjer ob visoki zračni vlagi pretežno slabo kurite in kjer ni zadostnega kroženja zraka.

V štiričlanskem gospodinjstvu izpari med kuhanjem, prhanjem, umivanjem in z izhlapevanjem na dan v zrak 10 litrov vode. Višja, kot je temperatura zraka, več vlage lahko sprejme. Če pride zrak v stik z mrzlimi predmeti in gradbenimi elementi, se del vlage zgosti in se oprime površin pohištva. Orosijo se tudi kozarci s hladno pijačo, steklo v kuhinji in kopalnici. Podoben učinek lahko opazite tudi na zunanjih stenah slabo ali le malo ogrevanih prostorov. Tako imenovano rosišče za vlago v prostorih je neposredno na površini sten. 

Plesen na stenahPlesen na stenah

Omet in tapete se navlažijo in tvorijo dobro osnovo za plesen. Njihovi trosi se v trenutku naselijo in nastanejo grdi madeži. Zrak postane zatohel. Pri občutljivih ljudeh se lahko posledično pojavijo alergije ali bolezni dihal.

Pomaga boljša toplotna izolacija

Močnejše ogrevanje in redno zračenje lahko v hišah s slabo toplotno izolacijo občutno zmanjšata nevarnost nastajanja plesni. Vendar to ni sprejemljiva rešitev, saj tako po nepotrebnem zapravite veliko energije.


Vlaga v kleti in kletni sobi

Kletni prostori so zaradi vlažnosti najbolj problematični deli bivalnega okolja. V njih pogosto ne namestimo dovolj velikega okna, ki ne zadovoljuje potreb po svežem zraku. Za ureditev prezračevanja je potrebno urediti dovod in odvod svežega zraka. Če ni normalnega vleka, je to potrebno izvesti z električnim ventilatorjem ali samo na odvodni strani ali na dovodni in odvodni strani.

Razlogov za vlažnost v kletnih prostorih je več, med njimi pa so slaba termoizolacija kleti, slaba hidroizolacija stavbe in nepravilen način ogrevanja prostora.

Slaba termoizolacija kleti

Mogoče zunanje stene kleti niso zadovoljivo toplotno izolirane. Morda gre za toplotno neizoliran tisti del stene, ki gleda iz zemlje. Dokler v tem delu kleti niste bivali, to ni bil problem, zdaj pa se v prostoru zaradi razlik v temperaturi zunanjega zidu vsak odstotek vlage še kako pozna. 

Plesen v kotuPlesen v kotu

To boste najlažje ugotovili pozimi, če se na zidovih nabira kondenz, ki se odraža v neprijetni plesni. Vsekakor je pred katerim koli drugim ukrepom potrebno zunanje zidove izolirati, če pa je bivalni del kleti morda celo pod garažo, je potrebno izolirati tudi strop prostora.

Slaba hidroizolacija stavbe

Mogoče ima hiša slabo hidroizolacijo, zato vlaga iz zemlje kapilarno prodira skozi temelje ali zidove. V tem primeru bo prej ko slej potrebno odkopati zunanjo steno do temeljev, pustiti zid in temelje, da se dobro presušijo, potem pa jih sanirati z novo hidroizolacijo. Takrat je dobro razmisliti tudi o termoizolaciji (npr. s stirodurom), ki je starejši objekti nimajo.

Nepravilen način ogrevanja prostora

Problem lahko zelo poslabša ogrevanje s prenosno plinsko pečico. Ta namreč ob izgorevanju plina v zrak oddaja precej vlage. Mogoče je dovolj, če plinsko pečico zamenjate z električnim marmornim radiatorjem.

Na vsak način vam svetujemo, da pokličete strokovnjaka, ki si bo ogledal razmere prej, preden bi odpravljali posledice izključno z boljšim prezračevanjem kleti, ki v nobenem primeru ne bo odveč. Naštete možne vzroke, če so kakšni, je potrebno in bolje odpraviti prej.


Pomembno

  • Močnejše ogrevanje in redno zračenje lahko v hišah s slabo toplotno izolacijo občutno zmanjšata nevarnost nastajanja plesni.
  • Plesen nastane iz dveh vzrokov, zaradi naraščajoče vlage v zidovih in slabe toplotne izolacije zunanjih sten skupaj z napačnimi grelnimi in prezračevalnimi navadami stanovalcev.
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki