Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Zaščitite se pred nadležnimi komarji in nevarnimi klopi

Poletni čas, po katerem smo hlepeli vso hladno in mokro pomlad, je lahko po zaslugi nekaterih žuželk včasih tudi neprijeten. S toplimi dnevi se radi odpravimo na sprehode in že preživljamo večere na terasah in domačih vrtovih. A kaj, ko nam večere hitro pokvarijo brenčeči komarji in po sprehodu nevarni klopi. Pomembno se je zaščititi.

Naš vrt je raj tudi za komarje

Urejena okolica nam zagotavlja prvi korak k zaščiti proti komarjem. Sem spada odstranitev mirujoče vode, ki se nahaja v cvetličnih koritih, zalivalnih posodah, različnih odpadkih, otroških igračah ipd. Za oplojeno samico je dovolj plastični zamašek poln vode, da odloži svoja jajčeca, katera se bodo razvila v naslednji rod krvosesov. Prav tako bodite pozorni na razne odtoke okoli hiše; naj bodo ti pravilno izvedeni in očiščeni, da bo voda tekla nemoteno v kanalizacijo. Če imamo okoli hiše zelo veliko komarjev, lahko sklepamo, da je v naši bližnji okolici mirujoča voda, saj komarji letijo le nekaj sto metrov stran od vira vode.

Kako nam lahko škodijo komarji

Na svetu je okoli 300 različnih vrst komarjev, pikajo nas pa samice, ki jih privlačijo tako količina ogljikovega dioksida v izdihanem zraku osebe kakor tudi vonj kože. Močnejši ljudje in nosečnice z dihanjem proizvajajo več ogljikovega dioksida, zato jih imajo komarji raje. Še posebej pa jim je všeč vonj po mlečni kislini, ki se izloča takrat ko telovadimo. Nekatere vrste komarjev nas pikajo le v gležnje in noge, ker jih privlači vonj bakterij na nogah.

Komarji lahko prenašajo različne bolezni, kot so malarija, virus Zahodnega Nila, rumena mrzlica, virus denga, zika, čikungunja.

Varni z zaščito

Ko ne moremo vplivati na okolico, naj si bo to v strnjenih naseljih ali v objemu narave, moramo za zaščito poskrbeti sami, sicer bo neznosno prenašati množico srbečih pikov.

 

Čez dan oz., ko se zadržujemo na prostem, uporabimo zaščitno razpršilo

Effect Repelent proti komarjem, ki ga s pršenjem nanesemo na telo in oblačilo. Dermatološko testiran, nežen losjon, suhe, nelepljive in kremaste strukture je brez posebnega vonja in je primeren za uporabo cele družine, tudi za najmlajše člane, starejše od 3 let.

EFFECT PROTECT PROTI KOMARJEM 100ML

ZAŠČITA PRED INSEKTI EFFECT EFFECT PROTECT PROTI KOMARJEM 100ML

7,49 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!

Brez komarjev v hiši

Za zaščito bivalnega prostora je na trgu nov zanesljivo učinkovit izdelek Effect Protect Uparjalnik proti komarjem, ki deluje enako učinkovito tako proti navadnim, kot tigrastim komarjem:

 • deluje odganjalno
 • 100% učinkovito v roku 15 minut
 • zaščiti prostor do 30 m2
 • deluje do 10 ur na dan, 60 dni
 • deluje tudi pri odprtem oknu
 • brez vonja
 • vsebuje neparafinska topila, zato ni nevaren pri vdihavanju
 • po porabi vsebine vložek preprosto in ugodno zamenjamo
PROTECT UPARJALNIK 45ML

EFFECT PROTECT UPARJALNIK PROTI KOMARJEM

5,89 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
PROTECT VLOŽEK 45ML

EFFECT PROTECT POLNILO ZA UPARJALNIK PROTI KOMARJEM

5,49 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!

Klopi nas ogrožajo povsod, tudi na vrtu

 

Klopi se najraje zadržujejo v vlažnih listnatih gozdovih z gosto grmičasto podrastjo. Vse pogostejši pa so primeri, ko se s klopom vrnemo kar s svojega vrta ali iz bližnjega parka! Na svoje žrtve čakajo v podrasti in splezajo nanje.

 

Pri tem poiščejo mesto, kjer je koža najbolj mehka in prekrvavljena, na primer za ušesi, pod pazduho, na dimljah, dlaneh, lasišču ali stopalih, da lahko vanjo zapiči rilec – svoj prehranjevalni organ. S posebno snovjo, ki jo vbrizga v svojo žrtev, rano omrtviči, saj le-ta vsebuje toksin. Nevarnost za ljudi pa prihaja ravno iz teh žlez, z izmenjavo njegove snovi v krvni obtok svojega gostitelja. V primeru okuženega klopa, le-ta od svoje prejšnje žrtve okužbo s to snovjo prenese na novega gostitelja. Dlje časa, ko je okužen klop prisesan na svojega gostitelja, več je možnosti, da se okuženi patogeni prenesejo v krvni obtok novega gostitelja, zato je potrebno klopa čimprej odstraniti (nekje v roku 24 ur).

 

Že en sam klop nam lahko spremeni življenje za vedno!

Medtem ko pik komarjev redko povzroča več kot srbečo in motečo reakcijo, pa je klopov ugriz lahko veliko bolj daljnosežen. V Sloveniji je namreč izrazito visok procent klopov prenašalcev bolezni. Najpogostejši sta lymska borelioza in klopni meningoencefalitis (KME). Medtem ko so z borelijami okuženi klopi razširjeni po vsej Sloveniji, pa je klopov, okuženih s povzročiteljem klopnega meningoencefalitisa, največ na Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem in v ljubljanski regiji.


Lymska borelioza
je v Sloveniji daleč najbolj pogosta bolezen, ki jo prenašajo klopi. Od okužbe do prvih znakov lahko mine od nekaj dni do enega meseca po okužbi. Na koži se pojavi neboleča rdečina, ki se širi navzven in oblikuje krog, ki na sredini bledi in je kot kolobar. Ni nujno, da se razvojni krog pojavi na mestu vboda. V primeru močnejše okužbe se razvojni krogi lahko pojavljajo po celem telesu.

Že v času kožnih sprememb ali pa v prvih mesecih po izginitvi se lahko pojavi prizadetost živčevja, sklepov ali srca. Če bolezen ni zdravljena takoj, lahko zdravstvene težave povezane z okužbo izbuhnejo šele po več letih po dejanski okužbi. Lymska borelioza se zdravi z antibiotiki, cepiva zanje ni.


Klopni meningoencefalitis
je resno virusno vnetje osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. V prvem tednu so znaki klopnega meningoencefalitisa (poimenovano tudi meningitisa) podobni znakom gripe (glavobol, vročina, bolečine v mišicah) in ko človek meni, da je že skoraj ozdravel, nastopi druga faza, ki prinaša resne težave (visoka temperatura, močni glavoboli, slabost, bruhanje, tresenje rok in jezika, včasih tudi motnje zavesti in zbranosti.)

Približno 1% obolelih okužbe je smrtnih. Okoli 10 – 20 % obolelih pa ima trajne posledice, kot so ohromitve, težave s sluhom, govorom, ravnotežjem, motnje spomina in koncentracije. Zdravila ni. Možno pa je preventivno cepljenje, ki ga je potrebno obnavljati med 3 do 5 let.

 

Z virusom klopnega meningoencefalitisa se lahko okužijo tudi domače živali, na primer koze, ovce in krave. Te živali sicer niso naravni gostitelji virusa, lahko pa okužena žival izloča virus v svojem mleku. Tako se lahko z zaužitjem nepasteriziranega mleka in mlečnih izdelkov okužijo tudi ljudje.

Najboljša zaščita pred klopi je preventiva

Za dodatno zaščito, ki je skorajda nujna, redno uporabljamo tudi sredstvo proti klopom:

Effect Protect Repelent proti klopom 

 • je dermatološko testiran,
 • je primeren za vso družino, tudi za mlajše otroke (od 3 let dalje),
 • se lahko uporablja tudi skupaj z losjonom za sončenje in
 • omogoča do 7 ur zaščite pred klopi.

 

 

EFFECT PROTECT PROTI KLOPOM 100ML

ZAŠČITA PRED INSEKTI EFFECT EFFECT PROTECT PROTI KLOPOM 100ML

7,09 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!

Pripravili: Plantellini strokovnjaki

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica