Merkurjev vodič KAMINI

13 Ali ste vedeli? Proti nabiranju pepela v kaminu je smiselno nalaganje polen vzporedno z odprtino kaminske peči. Skorje polen obrnite proti notranjosti peči. Če so polena bolj oddaljena od vratc kamina, se bo na njih nalagalo manj saj in pepela. Za odstranjevanje pepela in saj povečini ne potrebujete posebnega čistilnega sredstva, temveč lahko uporabite časopisni papir. Navlažite in povaljajte ga v ohlajenem belem pepelu, s tem pa boste obloge v kaminski peči in vratcih enostavno zdrgnili. MERKUR MOJSTER SVETUJE Pazite, da za kurjenje ne uporabljate odpadnega papirja, saj njegovo gorenje ni zdravo za dihala, z njimpa lahko ustvarite tudi »tesnilo« na rešetkah kar onemogoča prehod zraka. V nasprotju s splošnimprepričanjem se časopisni papir ne smer kuriti. Hkrati je papir tudi slabo primeren za prižiganje, saj prehitro izgori. Kratki napotki za vzdrževanje: • enkrat med ali po kurilni sezoni dobro očistite dimnik in kamin, • na notranji strani kamina očistite ostanke pepela in morebitne saje, • pozorno preberite navodila proizvajalcev, kjer morajo biti jasno označene čistilne odprtine in vrste čistilnega orodja, ki jih lahko uporabljate, • saje se na steklu ponavadi naberejo zaradi slabega zgorevanja – steklo čistite po potrebi, • za čiščenje stekla uporabite pepel, v katerega pomočimo vlažno krpo, očistimo steklo in ga na koncu obrišemo s suho krpo (čistimo, ko je steklo hladno), • čistila uporabite v primeru, da jih priporoča proizvajalec – sredstvo ne sme odtekati v tesnila, • barvane ali lakirane površine obrišite z vlažno krpo, • pri vzdrževanju pazite, da ne poškodujte tesnil. Preberite nasvet Koristni in uporabni nasveti za kurjenje s poleni Kakovostna kaminska peč Kaminska peč starejša od 10 let ima lahko zelo slab izkoristek (v velikih primerih le okrog 40 %). Novejše peči imajo lahko izkoristek tudi preko 80 %. Suha drva Kuriti morate le suha polena z manj kot 20 % vsebnostjo vlage. Priporočamo, da jih imate pred uporabo vsaj dve leti v suhem in dobro prezračevanem prostoru. Izenačitev temperature Pred uporabo pustite polena vsaj en dan v toplem prostoru. Brez papirja Ogenj zanetite s prižigalno kocko, lesno volno ali trskami. Izogibajte se prižiganja s papirjem saj le ta vsebuje strupene težke kovine. Papir pa preprečuje tudi prehod zraka čez rešetke. Dovod zraka Predenj zakurite morate do konca odpreti loputo za dovod zraka v peč in tudi loputo za dimnik. S tem boste poskrbeli, da bo imel ogenj dovolj kisika. Plamen mora biti svetel, rumenkasto rdečkast in živahen. Dovod lahko priprete takoj, ko se neha tvoriti v peči dim. Dolaganje polen Vedno nalagajte polena na žerjavico, nikoli na ogenj. Popolno zgorevanje Ustrezno zgorevanje polen prepoznamo po svetlem, včasih celo modrikastem plamenu. Boljše zgorevanje pomeni tudi manj praznjenja pepela iz kurišča. Temno rdeč plamen je znak neustreznega zgorevanja. Količina polen V splošnem velja, da naj poraba polen nebi presegla dva do tri kilograme na uro.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzcyMTQx