Domači triki za čiščenje kopalnice

naslovna-slika-ciscenje-kopalnice

Kopalnica je zelo poseben prostor v našem domu in kot tak zahteva posebno pozornost. Zaradi obilne vlage je kraj, kjer se hitro razvijejo plesni, glivice, bakterije ali virusi. Vse to nam lahko povzroči resne zdravstvene težave. Zato je še posebej pomembno, da dobro in redno skrbite za čistočo vaše kopalnice. 


Zakaj je pomembno čiščenje kopalnice?

Najbolj izpostavljeni so vsekakor deli okrog kopalne kadi, tuš kabine ali lijaka. Priporočamo vam, da omenjene predele vsak večer vsaj obrišete s suho krpo. Enkrat na teden pa temeljito očistite vse površine.

Kamen, ostanki šampona in umazanija se nabirajo tudi na tuš kabini in kadi. Ta umazanija je včasih zelo trdovratna in jo težko odstranimo. Kupljena čistila navadno odlično očistijo vašo kopalnico, vendar so največkrat polna težkih kemikalij, ki jih ne znamo niti izgovoriti. Te kemikalije občutite, ko vam povzročajo glavobole, če jih uporabljate v ne prezračevanih prostorih. Pri čiščenju kopalnice pa seveda lahko poskusite tudi z naravnimi alternativnimi sredstvi. 


Nasveti in triki za čiščenje kopalnice

 • Ogledalo lahko zelo lepo očistite z mešanico kisa in vode. Ne boste verjeli, vendar nekateri za čiščenje ogledala uporabljajo tudi krompir. Le tega prerežejo na pol in s polovicama zdrgnejo ogledalo, ki ga nato sperejo oziroma obrišejo z vodo. Na koncu ogledalo še spolirajo s časopisnim papirjem. 
 • Zavese za prhanje navadno lahko perete v pralnem stroju, vendar vam svetujemo, da pred tem vsekakor preberete navodila za vzdrževanje od proizvajalca. V primeru, da se vam na njih že razvije plesen pa jo lahko odstranite z natronom. 
 • Plastične in steklene stene kabine za prhanje boste zelo lepo lahko očistili s kisom ali mešanico kisa in vode.
 • Neredko se zgodi, da se zaradi vodnega kamna luknjice v ročki prhe sčasoma zapacajo. To boste rešili s tem, da ročko namočite v topel kis, ki ste mu dodali še nekaj žličk soli.
slika-1
 • Kopalna kad bo spet sijoča, če jo boste očistili z mešanico kisa, soli in pinjenca. Lahko pa podrgnete tudi samo s kisom, saj le ta dobro topi vodni kamen. 
 • Dober rezultat daje tudi čiščenje s parafinom. Kromirane elemente in armature lahko očistite z vodo, ki ji dodate pol žličke salmiaka (salmiak je 9,7- do 10,3-odstotna raztopina amonijaka v vodi). 
 • Sol in limona sta močni živili v boju z nečistočo. Z limoninim sokom lahko očistite umivalnik, pipe, kad, lotite se lahko tudi tuš kabine. Za še boljši učinek dodajte žličko soli. 
 • Večkrat se zgodi, da na umivalniku nastanejo rumeni madeži. Teh se boste lahko s pomočjo limoninega soka tudi znebili.  Za sijoče keramične ploščice in umivalnik lahko uporabite tudi mešanico terpentina in soli. 
 • Druga možnost za čiste in svetleče ploščice je, da jih zdrgnete s časopisnim papirjem, namočenim v selmiak. Pazite pa, da se pri drgnjenju čimbolj izogibate fugam. 
 • Vodni kamen s ploščic zdrgnite s kisom. Ploščice nato obrišite z blagim sredstvom za čiščenje sanitarne keramike ali ploščic, na koncu pa jih do popolnega sijaja po želji spolirajte z mehko krpo, na katero ste nakapali malo jedilnega olja. 

Grenivka, soda bikarbona, boraks in para

 • Kaj pa z grenivko, ste že poizkusili? Dišeča kombinacija grenivke in soli je prav tako odlična za čiščenje vaše kopalnice. Grenivko prerežete in na prerezan del obilno potresite kuhinjsko sol. Pred tem pa sol nanesite še na površine, ki jih želite očistiti. Površine prej še rahlo navlažite. Z grenivko, ki bo nadomestila gobico nato zdrgnite umazanijo. Ko boste čistili iz grenivke, narahlo iztiskajte njen sok. Citronska kislina bo odstranila vodni kamen, sol pa bo površine razkužila. Na koncu sperite čiščene površine z mlačno vodo. Čisto preprosto, hitro in poceni.
 • Učinkovito je tudi čiščenje s sodo bikarbono. Eno žlico sode zmešajte z malo vode in zmes nanesite na gobico ter očistite površine. V primeru trdovratne umazanije ali pa vodnega kamna in plesni lahko naredite mešanico sode bikarbone in kisa za vlaganje. Mešajte v razmerju ena proti ena. Mešanico nato vlijte v razpršilo in pošpricajte po elementih, ki jih želite očistiti. Priporočamo vam, da eno uro pustite predenj boste obrisali s krpo.
slika-2
 • Še močnejše naravno sredstvo za čiščenje kopalnice je boraks, vendar morate biti z njim previdni in po uporabi dobro oprati roke. Boraks lahko uporabite za čiščenje kadi, tuš kabine ali stranišča. Zelo učinkovit pa je tudi pri odstranjevanju plesni. Za čiščenje stranišča vam svetujemo, da čez noč nasujte nekaj boraksa v školjko, zjutraj jo boste z lahko očistili. Če imate na kopalniških ploščicah ali tuš kabini plesen, potem naredite kremo. Boraks zmešajte z vodo, da dobite gosto zmes, ki jo nato nanesite na plesniva območja. Pustite delovati čez noč in zjutraj obrišite s krpo. Plesni ne bo več. Boraks deluje tudi kot belilo, z njim lahko očistite umivalnik, kad. Naredite mešanico z vodo in očistite elemente. 
 • Tudi s paro in parnimi čistilniki je čiščenje kopalnice popolnoma naravno. Z njimi lahko očistimo keramične in kamnite površine, stekla, preproge, radiatorje in armature. S površin hkrati odstranijo prah in jih "pomijejo". Čistilniki s pravilno kombinacijo temperature, pritiska in pare brez dodatka čistil raztapljajo in odstranijo umazanijo s površin. S paro pa ne uničimo samo umazanije, kot zagotavljajo proizvajalci, ampak tudi mikroorganizme, kar izboljšuje higieno v stanovanju. Para pa ne odstranjuje le umazanije, ampak tudi maščobne obloge in ostanke vodnega kamna.

Kratek vodnik za hitro in učinkovito čiščenje vaše kopalnice

Izpraznite kopalnico - odstranite vse brisače, umazana oblačila, šampone, mila, zobne ščetke in karkoli drugega, kar vam je v napoto ter stoji na vaših umivalnikih, kadeh, itd..., vse našteto začasno prenesite v drugi prostor.

 • Izpraznite koš in odstranite smeti.
 • Odstranite kopalniške preproge, jih stresite in jih po potrebi operite.
 • Posesajte tla. 
 • Nanesite čistilna sredstva na umivalnike, kad in tuš ter jih pustite, da nekaj časa delujejo.
 • Očistite WC školjko z notranje in tudi zunanje strani ter pustite sredstva da nekaj časa delujejo.
 • Očistite ogledalo, ga po potrebi operite in na suho obrišite. Očistite in operite umivalnike, kopalno kad in tuš kabino.
 • Znotraj WC školjke uporabite ščetke za čiščenje in drgnjenje ter jo izperite. WC školjko nato obrišite še od zunaj.
slika-3
 • Z mokro krpo in čistilnim sredstvom očistite tla v vaši kopalnici. Ko se tla posušijo namestite kopalniške preproge in druge stvari na svoje prvotno mesto.

Z rednim čiščenjem kopalnice in stranišča boste zagotovo pomagali, da bo občutek v prostoru vedno "svež" in s čudovitim vonjem. 


Ali ste vedeli?

 • da kopalnico lahko zelo učinkovito očistite z grenivko? 
 • da lahko kopalnico zelo dobro in naravno očistite s parnim čistilnikom?

Are Your Sure?

Exit