Sredstva za nego vode

Analiza vode
Analiza vode
Nega vode v 6 korakih
Nega vode v 6 korakih
Filtriraj
13,99 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
28,99 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
Filtriraj

Sredstva za nego vode

Če imate na domačem vrtu bazen, so sredstva za nego vode esencialnega pomena za ohranjanje čiste bazenske vode. Sredstva za nego vode v bazenih zajemajo posebne teste, ki analizirajo kvaliteto vode in pripravke za njeno nego, ki so predstavljeni v nadaljevanju.

 

pH vrednost bazenske vode

Bazenska voda mora imeti nevtralen pH, ki omogoča, da preostala sredstva za nego vode in dezinfekcijo delujejo. Idealen pH znaša od 7,0-7,6. Dosežemo ga s pH regulatorji. Preberete pa si lahko tudi dodatne nasvete o vzdrževanju pravilne pH vrednosti vode v bazenu. Prenizek ali previsok pH poslabša delovanje dezinfekcijskih sredstev, kar naredi vodo neoporečno, poleg tega pa tudi:

  • Kisel pH (pod 7,0) povzroči srbečico, pekoče oči, korozijo kovine in razjedanje betona in fug med ploščicami.
  • Bazičen pH (nad 7,6) ravno tako draži sluznico, kožo in oči, izločati se pričnejo mineralne vode, kar naredi bele obloge na robu bazena.

NASVET: Uravnavanje pH vrednosti je vedno prvi korak pri negi bazenske vode.

 

Kako izmerimo pH vode?

Analizo vode in pH izmerimo s posebnim pH merilnikom. V posebno epruveto zajamete bazensko vodo, v njej raztopite tableto, nato pa odčitate pH na priloženi barvni lestvici glede na obarvanost vode v epruveti. Na začetku sezone je pH vode potrebno preverjati redkeje (enkrat tedensko), ko pa se voda zelo segreje in je bolj obremenjena, je potrebna kontrola vsaj na tri dni.

 

Dezinfekcija vode

Nega vode v bazenih vključuje tudi njeno dezinfekcijo, ki preprečuje razmnoževanje bakterij. Za dezinfekcijo se uporablja klor v tekoči obliki, tabletah ali granulatu. Poznamo dva načina kloriranja vode:

  • Dolgotrajno: vrednost klora v bazenu je stalno med 1 in 3 mg/L.
  • Sunkovito oz. “shock” kloriranje: ki se mora izvesti po prvem polnjenju bazena, ob večjih obremenitvah (tj. ob povečanem številu kopalcev, po dežju, povišani temperaturi vode) ter na približno 14 dni.

 

Preprečevanje pojava alg

Za preprečevanja rasti alg se uporabljajo algicidi, ki so v tekoči obliki. Obstajata dve različici algicidov: 

  • Peneči: se ob stiku z vodo in klorom penijo.
  • Nepeneči: so namenjeni uporabi v bazenih, ki imajo protitočni sistem in masažne šobe.
  • Pomembno: Algicidi delujejo preventivno. Če pride do pojava alg pomaga le klorni šok.

 

Kosmičenje

Kosmičenje je postopek pri katerem mikronsko umazanijo, ki jo filter ne more ujeti, zlepimo, povežemo do te mere, da se ujame v filtrirni sistem. Za kosmičenje se uporablja flokulant. Postopek lahko izvedemo na dva načina:

  • Kartušo s flokulantom se vstavi oz. skimersko košarico in pusti čez noč. Naslednji dan je potrebno sprati filter s pomočjo 6-potnega ventila.
  • Če uporabljate kartušni filter, kosmičenje izvedete tako, da flokulant vlijete direktno v bazen in pustite delovati nekaj ur. Ko se umazanija zgosti na dnu bazena, jo previdno posesate z vodnim sesalcem.

 

Doziranje sredstev za nego vode

Pred uporabo kateregakoli sredstva za nego vode morate prebrati navodila in določiti količine pripravkov, ki so ustrezne za količino vode v vašem bazenu. Če imajo sredstva za nego vode vrednosti, ki odstopajo od priporočenih, je to lahko zdravju škodljivo, hkrati pa tudi uničujejo vaš bazen.

Are Your Sure?

Exit