Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:
loader
10 % za nakup nad 40 € <br>od 20. do 22. 6. 2025

Oglje za žar

Prikazujem 1-24 od 51 izdelkov

LESNI BRIKETI FLASH 5 KG
-15%
LESNI BRIKETI FLASH 10 KG
-15%
LESNI BRIKETI WEBER PREMIUM 8 KG
SEKANCI WEBER IZ LESA JABLANE, 0.7 KG
SEKANCI WEBER IZ HIKORIJEVEGA LESA, 0.7 KG
SEKANCI WEBER IZ LESA VISKIJEVIH SOKOV, 0.7 KG
PRIPOMOČEK ZA PRIŽIGANJE BIVA STARTER ZA OGLJE
PRIPOMOČEK ZA PRIŽIGANJE MQ PUHALNIK ZA ŽAR
PRIPOMOČEK ZA PRIŽIGANJE MQ VNETILEC OGNJA
WEBER PREMIUM OGLJE, 5 KG
WEBER ŠKATLA ZA DIMLJENJE, UNIVERZALNA
WEBER MEŠANICA LESNIH SEKANCEV ZA SVINJINO, 0.7 KG
WEBER LESENI DESKI IZ LESA CEDRE, VELIKI
NAPOLEON BRIKETI LONG LIFE, 10 KG
WEBER BRIKETI, 4 KG
WEBER PREMIUM OGLJE, 3 KG
LESNI BRIKETI ZA ŽAR BIOLES HORIZONT 2.5 KG
LESNO OGLJE ZA ŽAR BIOLES HORIZONT PREMIUM 2.5 KG
LESNO OGLJE ZA ŽAR BIOLES HORIZONT PREMIUM 4 KG

Nasveti

Mojstrske 
storitve

V MERKURJU vam pomagamo pri iskanju in izbiri najboljše rešitve za vaš dom. Zagotavljamo vam celovito storitev, od ideje do izvedbe.

Prenovljen program zvestobe

Oblikovali smo nov in sodoben program zvestobe MERKUR Zate, ki prinaša popuste in ugodnosti, prilagojene vsakemu posebej. S točkami nagrajuje vse nakupe, ki jih boste opravili pri nas in vse vaše aktivnosti v aplikaciji.

Merkurjeva svetovalnica

Uživamo v sezoni opravil na prostem in dneve preživljamo na terasi, vrtu in v naravi. Preverite naše nasvete in vodiče pred nakupom, za urejanje okolice ali prenovo doma. Uresničite še več svojih projektov še boljše.

Oglje za žar je, poleg pribora za žar, najpomembnejši element, ki ga potrebujemo za pečenje na klasičnem žaru. Mojstri žara se zavedajo, kako pomembno je oglje za žar, saj dim, ki ga proizvaja, daje jedem posebno aromo in oku... Več

OGLJE ZA ŽAR

Oglje za žar je, poleg pribora za žar, najpomembnejši element, ki ga potrebujemo za pečenje na klasičnem žaru. Mojstri žara se zavedajo, kako pomembno je oglje za žar, saj dim, ki ga proizvaja, daje jedem posebno aromo in okus. Prav tako pa je pomembno pri kateri temperaturi oglje za žar tli in kako dolgo lahko vzdržuje svojo temperaturo. S pripomočki za prižig boste hitreje pripravili oglje in brikete do enakometrnega tlenja, kar vam bo v pomož pri pečenju in konstantni temperaturi.

VRSTE OGLJA ZA ŽAR

V ponudbi boste zasledili, da obstaja več različnih vrst oglja, ki ga lahko uporabimo za peko z žari na oglje ali drugimi posebnimi vrstami žarov. Vsaka vrsta oglja ima svoje lastnosti, ki so pomembne za prave ljubitelje žara in predstavljene v nadaljevanju.

Lesni briketi

Briketi za žar so bolj enakomernih ovalnih oblik, zaradi katerih tudi gorijo bolj enakomerno. Narejeni so iz mešanice drobnih delcev oglja in drugih snovi, zaradi katerih: 

  • So delci oglja v lesnih briketih bolje sprijeti med seboj.
  • Se briketi za žar lažje prižgejo. 
  • Lesni briketi dalj časa gorijo.

Vseeno pa moramo poudariti, da snovi, ki so dodane lesnim briketom sprva, ob vžigu, oddajajo poseben vonj, ki lahko marsikoga zmoti. Da se vonj ne bi prenesel na pripravljeno hrano, počakajte, da briketi popolnoma zagorijo. Hrano položite na rešetke šele, ko pričnejo briketi za žar tleti.

Oglje

Oglje za žar nastane s suho destilacijo trših vrst lesa. Pri tem se, na visokih temperaturah, iz organskega materiala odstrani voda in tako nastanejo črni, porozni kosi oglja, ki so nepravilnih oblik. Lastnosti, značilne za oglje, so:

  • Oglje je v celoti narejeno iz naravnih, organskih materialov.
  • Pri tlenju nastaja dim, ki hrani doda posebno aromo in vonj.
  • Raznovrstne oblike oglja, omogočajo, da gori na višjih temperaturah kakor briketi za žar.
  • Za razliko od briketov, oglje za žar tli krajši čas.

Lesni sekanci

Sekanci za žar so manjši, narezani koščki različnih vrst lesa, ki dajejo posamezni vrsti mesa specifično aromo in okus. Mnogi žar mojstri prisegajo na pečenje z lesnimi sekanci, saj:

  • So 100 % naravni.
  • Med tlenjem oddajo gost in aromatičen dim, ki se prenese na hrano.
  • Najprimernejša vrsta oglja za žar, ki je posebej namenjena dimljenju mesa in ostalih jedi.

Pred uporabo jih je potrebno namočiti v vodo za približno 30 do 60 minut. Za najboljši izkoristek njihovega dima, navlažene sekance zavijte v aluminijasto folijo, ki jo nato večkrat preluknjate. Preprostejša rešitev pa je nakup posebne posode za sekance, ki jo postavite v žar, nato pa prižgete brikete. 

Za najboljši izkoristek dima, ki ga proizvajajo sekanci, pokrijte žar ter pustite, da se hrana do dobra predimi. 

KAKO SE PEČE Z ŽAROM NA OGLJE?

  • Najprej v žar nasujete želeno količino oglja, sekancev ali briketov.
  • Nato sledi prižig ognja. Z  uporabo kock za prižiganje ali vžigalnega gela boste lažje zanetili ogenj ter hitreje pričeli s pečenjem na žaru. 
  • Za en prižig boste potrebovali od 2 do 4 prižigalne kocke.
  • Počakamo, da začne polovica oglja goreti, nato pa žar pokrijemo s pokrovom in počakamo, da oglje prične tleti.

Temperaturo pečenja uravnavate s pretokom zraka. Večji kot je pretok, večja bo tudi temperatura pečenja.

Za enakomeren vžig oglja in briketov je zelo priročna posoda za prižig oglja ali biketov, ki poskrbi, da se v določenem času enakomerno vžgejo in spremenijo v žerjavico primerno za takojšno peko.

Manj
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01

Filtriraj izdelke

Cena
Blagovna znamka
Masa
Vrsta

Seznam želja