Oglje za žar

Filtriraj
Ocena:
80%
17,99 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
Odprema v 24 urah
Odprema
v 24 urah
13,49 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
33,90 €
Brezplačna dostava
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
Odprema v 24 urah
Odprema
v 24 urah
14,99 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
3,09 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
Odprema v 24 urah
Odprema
v 24 urah
3,59 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
Odprema v 24 urah
Odprema
v 24 urah
4,49 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
Odprema v 24 urah
Odprema
v 24 urah
21,99 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
Odprema v 24 urah
Odprema
v 24 urah
3,99 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
Ocena:
100%
15,49 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
7,99 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
3,29 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
24,99 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
Ocena:
60%
12,99 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
5,99 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
6,99 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
7,49 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
32,99 €
Brezplačna dostava
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
29,99 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
7,49 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
7,49 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
24,99 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
Odprema v 24 urah
Odprema
v 24 urah
13,49 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
7,49 €
Na zalogi
Na zalogi Preračunavam datum dostave
Več
Filtriraj

Oglje za žar

Oglje za žar je, poleg pribora za žar, najpomembnejši element, ki ga potrebujemo za pečenje na klasičnem žaru. Mojstri žara se zavedajo, kako pomembno je oglje za žar, saj dim, ki ga proizvaja, daje jedem posebno aromo in okus. Prav tako pa je pomembno pri kateri temperaturi oglje za žar tli in kako dolgo lahko vzdržuje svojo temperaturo.

Vrste oglja za žar

V ponudbi boste zasledili, da obstaja več različnih vrst oglja, ki ga lahko uporabimo za peko z žari na oglje ali drugimi posebnimi vrstami žarov. Vsaka vrsta oglja ima svoje lastnosti, ki so pomembne za prave ljubitelje žara in predstavljene v nadaljevanju.

Lesni briketi

Briketi za žar so bolj enakomernih ovalnih oblik, zaradi katerih tudi gorijo bolj enakomerno. Narejeni so iz mešanice drobnih delcev oglja in drugih snovi, zaradi katerih: 

  • So delci oglja v lesnih briketih bolje sprijeti med seboj.
  • Se briketi za žar lažje prižgejo. 
  • Lesni briketi dalj časa gorijo.

 

Vseeno pa moramo poudariti, da snovi, ki so dodane lesnim briketom sprva, ob vžigu, oddajajo poseben vonj, ki lahko marsikoga zmoti. Da se vonj ne bi prenesel na pripravljeno hrano, počakajte, da briketi popolnoma zagorijo. Hrano položite na rešetke šele, ko pričnejo briketi za žar tleti.

Oglje

Oglje za žar nastane s suho destilacijo trših vrst lesa. Pri tem se, na visokih temperaturah, iz organskega materiala odstrani voda in tako nastanejo črni, porozni kosi oglja, ki so nepravilnih oblik. Lastnosti, značilne za oglje, so:

  • Oglje je v celoti narejeno iz naravnih, organskih materialov.
  • Pri tlenju nastaja dim, ki hrani doda posebno aromo in vonj.
  • Raznovrstne oblike oglja, omogočajo, da gori na višjih temperaturah kakor briketi za žar.
  • Za razliko od briketov, oglje za žar tli krajši čas.

Lesni sekanci

Sekanci za žar so manjši, narezani koščki različnih vrst lesa, ki dajejo posamezni vrsti mesa specifično aromo in okus. Mnogi žar mojstri prisegajo na pečenje z lesnimi sekanci, saj:

  • So 100 % naravni.
  • Med tlenjem oddajo gost in aromatičen dim, ki se prenese na hrano.
  • Najprimernejša vrsta oglja za žar, ki je posebej namenjena dimljenju mesa in ostalih jedi.

 

Pred uporabo jih je potrebno namočiti v vodo za približno 30 do 60 minut. Za najboljši izkoristek njihovega dima, navlažene sekance zavijte v aluminijasto folijo, ki jo nato večkrat preluknjate. Preprostejša rešitev pa je nakup posebne posode za sekance, ki jo postavite v žar, nato pa prižgete brikete. 

 

Za najboljši izkoristek dima, ki ga proizvajajo sekanci, pokrijte žar ter pustite, da se hrana do dobra predimi. 

Kako se peče z žarom na oglje?

  • Najprej v žar nasujete želeno količino oglja, sekancev ali briketov.
  • Nato sledi prižig ognja. Z  uporabo kock za prižiganje ali vžigalnega gela boste lažje zanetili ogenj ter hitreje pričeli s pečenjem na žaru. 
  • Za en prižig boste potrebovali od 2 do 4 prižigalne kocke.
  • Počakamo, da začne polovica oglja goreti, nato pa žar pokrijemo s pokrovom in počakamo, da oglje prične tleti.

Temperaturo pečenja uravnavate s pretokom zraka. Večji kot je pretok, večja bo tudi temperatura pečenja.

Are Your Sure?

Exit