Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Oglje za žar

22 izdelkov

LESNI BRIKETI WEBER PREMIUM 8 KG
Odprema v 24 urah
WEBER PREMIUM OGLJE, 5 KG
Odprema v 24 urah
KOMPLET KAMINA ZA PRIŽIGANJE RAPIDFIRE
Odprema v 24 urah
PRIPOMOČEK ZA PRIŽIGANJE SVEČARSTVO JURKOVIČ ALADIN PRIŽIGALCI 24/1
Odprema v 24 urah
NAPOLEON BRIKETI LONG LIFE, 10 KG
Odprema v 24 urah
WEBER MEŠANICA LESNIH SEKANCEV ZA SVINJINO, 0.7 KG
Odprema v 24 urah
SEKANCI WEBER IZ LESA JABLANE, 0.7 KG
Odprema v 24 urah
SEKANCI WEBER IZ HIKORIJEVEGA LESA, 0.7 KG
Odprema v 24 urah
SEKANCI WEBER IZ LESA VISKIJEVIH SOKOV, 0.7 KG
WEBER ŠKATLA ZA DIMLJENJE, UNIVERZALNA
WEBER MEŠANICA LESENIH SEKANCEV ZA GOVEDINO, 0.7 KG
Odprema v 24 urah
WEBER MEŠANICA LESNIH SEKANCEV ZA RIBE IN MORSKE SADEŽE
WEBER MEŠANICA LESNIH SEKANCEV ZA PERUTNINO, 0.7 KG
WEBER LESENI DESKI IZ LESA CEDRE, VELIKI
Odprema v 24 urah
PRIPOMOČEK ZA DIMLJENJE NAPOLEON CEV, NERJAVEČE JEKLO
Odprema v 24 urah
ŠKATLA ZA DIMLJENJE 67013 NAPOLEON IZ NERJAVEČEG JEKLA.
Odprema v 24 urah
TRIKOTNIK ZA PRIŽIGANJE OGLJA  67801 NAPOLEON JE HITER, VAREN IN UČINKOVIT.
Odprema v 24 urah
PRIPOMOČEK ZA PRIŽIGANJE LANDMANN RESTAURANT CHARCOAL 10KG FSC 100%
PRIPOMOČEK ZA DIMLJENJE LANDMANN AROMATIČNI SEKANCI JABOLKO (16304) 500 GRAM
PRIPOMOČEK ZA DIMLJENJE LANDMANN AROMATIČNI SEKANCI RDEČE VINO (06214)
PRIPOMOČEK ZA DIMLJENJE LANDMANN AROMATIČNI SEKANCI VISKI (06758)

Nasveti

Rečeno 
storjeno

V Merkurju vam pomagamo pri iskanju in izbiri najboljše rešitve za vaš dom. Zagotavljamo vam celovito storitev, od ideje do realizacije.

Ceneje z Merkurjevo 
kartico zaupanja

Več nakupov opravite pri nas, več prihranite. Poleg tega vam nudimo ekskluzivne prihranke na izbrane izdelke in prilagojeno ponudbo.

Nakup klime 
z montažo

Pri nakupu z montažo prihranite, saj je DDV samo 9,5 %.

Oglje za žar je, poleg pribora za žar, najpomembnejši element, ki ga potrebujemo za pečenje na klasičnem žaru. Mojstri žara se zavedajo, kako pomembno je oglje za žar, saj dim, ki ga proizvaja, daje jedem posebno aromo in oku... Več

OGLJE ZA ŽAR

Oglje za žar je, poleg pribora za žar, najpomembnejši element, ki ga potrebujemo za pečenje na klasičnem žaru. Mojstri žara se zavedajo, kako pomembno je oglje za žar, saj dim, ki ga proizvaja, daje jedem posebno aromo in okus. Prav tako pa je pomembno pri kateri temperaturi oglje za žar tli in kako dolgo lahko vzdržuje svojo temperaturo.

VRSTE OGLJA ZA ŽAR

V ponudbi boste zasledili, da obstaja več različnih vrst oglja, ki ga lahko uporabimo za peko z žari na oglje ali drugimi posebnimi vrstami žarov. Vsaka vrsta oglja ima svoje lastnosti, ki so pomembne za prave ljubitelje žara in predstavljene v nadaljevanju.

Lesni briketi

Briketi za žar so bolj enakomernih ovalnih oblik, zaradi katerih tudi gorijo bolj enakomerno. Narejeni so iz mešanice drobnih delcev oglja in drugih snovi, zaradi katerih: 

  • So delci oglja v lesnih briketih bolje sprijeti med seboj.
  • Se briketi za žar lažje prižgejo. 
  • Lesni briketi dalj časa gorijo.

Vseeno pa moramo poudariti, da snovi, ki so dodane lesnim briketom sprva, ob vžigu, oddajajo poseben vonj, ki lahko marsikoga zmoti. Da se vonj ne bi prenesel na pripravljeno hrano, počakajte, da briketi popolnoma zagorijo. Hrano položite na rešetke šele, ko pričnejo briketi za žar tleti.

Oglje

Oglje za žar nastane s suho destilacijo trših vrst lesa. Pri tem se, na visokih temperaturah, iz organskega materiala odstrani voda in tako nastanejo črni, porozni kosi oglja, ki so nepravilnih oblik. Lastnosti, značilne za oglje, so:

  • Oglje je v celoti narejeno iz naravnih, organskih materialov.
  • Pri tlenju nastaja dim, ki hrani doda posebno aromo in vonj.
  • Raznovrstne oblike oglja, omogočajo, da gori na višjih temperaturah kakor briketi za žar.
  • Za razliko od briketov, oglje za žar tli krajši čas.

Lesni sekanci

Sekanci za žar so manjši, narezani koščki različnih vrst lesa, ki dajejo posamezni vrsti mesa specifično aromo in okus. Mnogi žar mojstri prisegajo na pečenje z lesnimi sekanci, saj:

  • So 100 % naravni.
  • Med tlenjem oddajo gost in aromatičen dim, ki se prenese na hrano.
  • Najprimernejša vrsta oglja za žar, ki je posebej namenjena dimljenju mesa in ostalih jedi.

Pred uporabo jih je potrebno namočiti v vodo za približno 30 do 60 minut. Za najboljši izkoristek njihovega dima, navlažene sekance zavijte v aluminijasto folijo, ki jo nato večkrat preluknjate. Preprostejša rešitev pa je nakup posebne posode za sekance, ki jo postavite v žar, nato pa prižgete brikete. 

Za najboljši izkoristek dima, ki ga proizvajajo sekanci, pokrijte žar ter pustite, da se hrana do dobra predimi. 

KAKO SE PEČE Z ŽAROM NA OGLJE?

  • Najprej v žar nasujete želeno količino oglja, sekancev ali briketov.
  • Nato sledi prižig ognja. Z  uporabo kock za prižiganje ali vžigalnega gela boste lažje zanetili ogenj ter hitreje pričeli s pečenjem na žaru. 
  • Za en prižig boste potrebovali od 2 do 4 prižigalne kocke.
  • Počakamo, da začne polovica oglja goreti, nato pa žar pokrijemo s pokrovom in počakamo, da oglje prične tleti.

Temperaturo pečenja uravnavate s pretokom zraka. Večji kot je pretok, večja bo tudi temperatura pečenja.

Manj
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Kategorije izdelkov
Informacije