Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Monitorji

Prikazanih 1-24 od 351 izdelkov

SAMSUNG MONITOR S27C366EAU
Odprema v 24 urah
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR SAMSUNG ODYSSEY S32CG552EU
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR SAMSUNG S24AG300NR ODYSSEY G3 16:9, 1920X1080
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR DELL P2422H
-10%
Odprema v 24 urah
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR ASUS VP247HAE
-20%
Akcija
Odprema v 24 urah
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR ASUS VA27EHE
Odprema v 24 urah
Energijska nalepka
SAMSUNG MONITOR S27C310EAU
Odprema v 24 urah
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR SAMSUNG LF24T450FQR
Odprema v 24 urah
Energijska nalepka
SAMSUNG MONITOR F27T450FQR
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR AOC 27P2Q
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR AOC C27G2ZU/BK
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR AOC M2470SWH
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR AOC Q27G2U/BK
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR AOC Q32P2
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR AOC U27P2
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR LENOVO D32Q-20 31.5I
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR LENOVO THINKCENTRE TIO
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR ASUS TUF GAMING VG27WQ
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR ASUS DISPLAY BE24EQK
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR LENOVO 23.8
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR LENOVO 27
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR LENOVO 27
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR LENOVO 28
Energijska nalepka
RAČUNALNIŠKI MONITOR LENOVO 27
Energijska nalepka

Nasveti

Rečeno 
storjeno

V Merkurju vam pomagamo pri iskanju in izbiri najboljše rešitve za vaš dom. Zagotavljamo vam celovito storitev, od ideje do realizacije.

Ceneje z Merkurjevo 
kartico zaupanja

Več nakupov opravite pri nas, več prihranite. Poleg tega vam nudimo ekskluzivne prihranke na izbrane izdelke in prilagojeno ponudbo.

Nakup klime 
z montažo

Pri nakupu z montažo prihranite, saj je DDV samo 9,5 %.

Računalniški monitor je del obvezne računalniške strojne opreme vsakega računalnika in vaše komunikacijsko okno. Monitor se šteje kot izhodna naprava, ker običajno služi samo za prikaz informacij na zaslonu, a nekateri imajo tudi zaslon na dotik, le ti pa veljajo za vh... Več

RAČUNALNIŠKI MONITORJI

Računalniški monitor je del obvezne računalniške strojne opreme vsakega računalnika in vaše komunikacijsko okno. Monitor se šteje kot izhodna naprava, ker običajno služi samo za prikaz informacij na zaslonu, a nekateri imajo tudi zaslon na dotik, le ti pa veljajo za vhodno in izhodno napravo.

Računalniški monitorji so zelo podobni televizorjem, vendar običajno prikažejo informacije z veliko večjo ločljivostjo. Tudi za razliko od televizorjev računalniški monitorji običajno niso nameščeni na steno, temveč se nahajajo na mizi.

Glede na vaše potrebe imamo v Merkurjevi ponudbi računalniške monitorje različnih oblik, velikosti, kvalitete, za različne namene in z možnostjo opravljanja na dotik,… Izvirate lahko med priznanimi blagovnimi znamkami Samsung, Asus, LG, Dell, HP, Lenovo, Huawei, Tesla, AOC in Acer.  

Glede na širok cenovni razpon vam spodaj navajamo nekaj nasvetov za lažjo odločitev in nakup pravega računalniškega monitorja.

Oblika in namen uporabe

Večina računalniških monitorjev je v širokozaslonskem formatu stranic in velikosti od 17 do 35 palcev ali več. Primerni so za večopravilnost ali za uporabo v domačem kinu.

Ukrivljeni monitorji imajo tudi ukrivljen zaslon, ki vam zagotavlja bolj poglobljeno izkušnjo gledanja in je lahko udobnejši za dolgotrajno gledanje. Ti monitorji lahko prikažejo širši razpon barv kot standardni monitorji, kar je še posebej primeren za vse, ki se ukvarjajo z grafičnim oblikovanjem in video produkcijo.

Monitorji z zaslonom na dotik imajo vmesnik z zaslonom na dotik, ki omogoča interakcijo s prstom ali pisalom. Uporabljajo se lahko v različnih okoljih, od maloprodajnih okolij do šol in pisarn.

Velikost je pomembna, ločljivost prav tako

Večina uporabnikov daje velik pomen na velikost monitorja, le ta se meri v inčih oziroma palcih, ki pa jih pretvorimo v centimetre. Navedena dimenzija je diagonala vidnega dela površine zaslona. Večja diagonala poskrbi za večjo površino zaslona (1 palec je 2,54 cm) in s tem večje udobje. Danes najdemo na trgu predvsem monitorje z diagonalami med 19 in 30 palci, izbire je navadno več kot v izobilju.

V vstopnem razredu se diagonale zaslonov gibljejo med 17 in 20 palci (43 in 51 cm).

Velikost med 21 in 23-palčnih monitorjev (diagonale zaslonov merijo od 54,5 do 58 cm). Ta je danes tudi najbolj razširjen med uporabniki, saj se večina ponaša s sprejemljivimi cenami. Ta razred monitorjev že ponuja polno visoko ločljivost 1920 × 1080 slikovnih pik (Full HD)  , kar poskrbi za večjo delovno površino in prikaz več podrobnosti ob ogledu video vsebin visoke ločljivosti. 

Monitorje, namenjene najzahtevnejšim uporabnikom, navadno najdemo v razredu med 27- in 30-palčnih modelov (69 in 76 cm diagonali zaslona). 27-palčniki z ločljivostjo 1920 × 1080 so le »nategnjeni« 24-palčniki, bolj profesionalni primerki pa ob isti diagonali ponujajo ločljivost 2560 × 1440 pik (QHD ali WQHD). 30-palčni modeli po zaslugi svoje velikosti višino slike dvignejo na 1600 pik (ločljivost prikaza je 2560 × 1600 pik UHD).

3840x2160 slikovnih pik (4K UHD) ta ločljivost zagotavlja izjemno visoko kakovost slike in veliko zaslonske površine, vendar je lahko dražja in za nemoteno delovanje zahteva zmogljivejši grafični procesor.

5120x2880 slikovnih pik (5K ločljivost) vam zagotavlja še več podrobnosti in jasnosti kot ločljivost 4K, vendar je lahko dražja in za nemoteno delovanje zahteva še zmogljivejši grafični procesor.

Računalniške monitorje pa delimo tudi glede na njihovo metriko zaslona ali tehnologijo

Najpogostejša tehnologija v rabi je TN (twisted nematic), kot rečeno pa obstajata še VA (vertical vlignment) in IPS (in-plane switching). VA nadalje delimo še na PVA (patterned vertical alignment) in MVA (multi-domain vertical alignment), ampak o tem kdaj drugič – tukaj si poglejmo razlike med glavnimi tremi.

Tehnologija panelov TN je poleg dejstva, da je najpogostejša, tudi najstarejša. Glavna prednost je ta, da poskrbi za najhitrejši odzivni čas, kar jo naredi primerno igričarjem. V navezavi z osvetlitvijo LED z zadnje strani nudijo takšni monitorji visoko svetlost in porabijo nekaj manj energije kot konkurenčne tehnologije. Proizvodni stroški so nizki, kar pomeni, da so monitorji TN relativno poceni. Slabost TN tehnologije pa je barvna zmeda pri širokih kotih gledanja in gledanja iz strani.

Tehnologija IPS nudi opazno višjo kakovost barvne reprodukcije pri dosti večjih kotih gledanja. Prikaz barv in možnost barvne kalibracije je na višji ravni od konkurenčnih tehnologij, ne glede na kot gledanja.

Tehnologija VA gre za poskuse, kako združiti tehnološke napore in prednosti tehnologij TN in IPS. Paneli MVA nudijo dober kot gledanja in načeloma boljšo črno ter kontrast od tehnologije TN ali IPS. Tudi odzivni časi so videti boljši – vsaj na papirju, v realnosti pa žal ni tako.

LCD računalniški monitorji prikazuje sliko s pomočjo "tekočih kristalov", da pa doseže potrebno svetilnost mu pomagajo "cold cathode fluorescent lamps" (CCFL's) ali mrzlo-katodno flouroscenčne lučke. Le ti monitorji porabljajo manj energije, so bistveno tanjši in imajo boljši kontrast.

LCD LED računalniški monitor prikazuje sliko s pomočjo "tekočih kristalov", da pa doseže svetilnost mu pomagajo LED - Light-Emitting Diodes (svetlobo-oddajajoče diode). LED LCD vam omogoča lokalno zatemnitev / osvetlitev nek manjši del slike.

Povzetek

Pri računalniških monitorjih kaj hitro obvelja rek »kolikor denarja, toliko muzike«. K sreči so danes dobri monitorji precej dostopni, zato predlagamo vsem, ki želite vašim očem dobro nakup nekoliko dražjih modelov z zmogljivejšimi matrikami (PVA, IPS, S-IPS ali PLS), saj se pri računalniškem monitorju resnično ne izplača varčevati.

Manj
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov