S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Pravilno brušenje

BrušenjeBrušenje

Z brušenjem lahko dosežemo izjemno natančnost in veliko kvaliteto obdelanih površin. Brušenje kot postopek pri vsaki površinski obdelavi sodi v predpriprave, lotimo pa se ga takrat, ko želimo imeti gladko površino. Z brušenjem odvzamemo zelo tanek sloj, to pa nam omogoča doseči visoko natančnost. Na tak način lahko obdelujemo tudi zelo trde materiale, kar je zelo uporabno pri končni obdelavi kaljenih predmetov.


Različna brusilna orodja

Če želite na novo prebarvati ali prelakirati lesene površine, kovino ali plastiko, pred pričetkom dela upoštevajte naslednja navodila za uporabo različnih orodij:

  • Deltasti brusilnik je zelo primeren za obdelovanje kotov, z njim pa lahko brusite tako ravna kot tudi rahlo zaobljene površine. Če želite zbrusiti majhne površine, uporabite vibracijski brusilnik, pri večjih površinah pa vam bo bolj koristil tračni brusilnik.
  • Vibracijski in deltasti brusilnik sta zelo varna za uporabo, a pri uporabi zagotovite neprestano odsesavanje prahu, ki nastaja ob brušenju. Za lastno varnost in pravilno delovanje orodje držite z obema rokama.
  • Pri delu s tračnim brusilnikom boste potrebovali nekoliko vaje. Da se izognete uhajanju orodja, tračni brusilnik vedno zelo pazljivo postavite na površino. Brusilnik morate trdno držati, a ga pri tem ne smete preveč pritiskati.
  • Obdelovane površine brusite postopoma in v več korakih, vsakič pa uporabite brusilni papir bolj fine zrnatosti. Brusilnik vedno potiskajte v smeri lesnih vlaken, nikoli prečno nanje.
Ročno brušenje lesa z brusnim papirjemRočno brušenje lesa z brusnim papirjem
Brušenje z brusilnikomBrušenje z brusilnikom

Glede na vrsto in velikost predmeta, ki ga želite zbrusiti, izberite ustrezni brusni papir. Običajni in enostavni brusni papirji so primerni za naravne materiale, kot sta les in pluta, saj niso pretirano grobi. Za obdelovanje trših materialov (npr. kovine) uporabite visokokvalitetni brusni papir s podlago iz umetne smole, ki je grob in bolj trd. Če se lotevate ročnega brušenja, uporabite manjši kos plastike ali lesa, okoli katerega lahko ovijete brusni papir.


Pomembno

Pri brušenju ohranite natančnost in zbranost, svetujemo pa, da uporabljate zaščitno opremo. Zaradi odnašanja finih delcev oči zaščitite z očali, na roke pa si nadenite zaščitne rokavice

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki