S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vprašanja in odgovori

Merkurjeva vrtnarka Anja svetuje

Anja je vrtnarsko znanje začela pridobivati na Vrtnarski šoli v Celju in nadaljevala v Ljubljani kjer je zaključila kot diplomiran inženir agronomije in hortikulture. Je navdušena vrtnarka, ki ima rada izzive in vsako leto v praksi redno preverja če teorija drži.

Strokovnostiznajdljivost in kreativnost so njene najboljše strani, ki jih s pridom izkorišča pri različnih vrtnarskih izzivih.

Rastline so njena strast, svoje bogato znanje že vrsto let predaja Merkurjevim kupcem. Pri njej lahko preverite, katere cvetlice najbolj sodijo na vaš balkon, katere sadike so dobre sosede na zelenjavnem vrtu in kako lahko z zelenjem vdihnete svojemu domu še več življenja. Svetovala vam bo tudi, kako svoje zasaditve najbolje zaščitite pred škodljivci in kako pravilno ukrepate ob boleznih rastlin.

Vprašali ste:

Za vzdrževanje bazena potrebujete

 • 1.Starter set je komplet sredstev za popolno nego bazenske vode, vsebuje: 1 kg klor granulata, 1 kg velikih klorovih tablet, 1,5 kg pH minus granulata, 1 l Algicida Standard in pool testerja za pH/klor. (Šifra izdelka: 498528)
 • 2.Tablete lahko dodatno dokupite. (Šifra izdelka: 498589)
 • 3.Intex boja za klor 17,8 cm. (Šifra izdelka: 2008202)
 • 4.Termometer (Šifra izdelka:2909795)

To je vse kar potrebujete za začetek vzdrževanja vašega bazena.

Po vašem opisu sodeč gre najverjetneje za gosenice- v primeru da so zelišča v loncih. Če so na vrtu, so lahko tudi polži. Učinkovito se jih lahko znebite z Forte insekticid proti hroščem in gosenicam- Blagovna znamka Substral. Raztopina je pripravljena za takojšnjo uporabo.

Rastline poškropite po spodnji strani listov in po zgornji, vendar samo toliko da tekočina ostane na listih. Rastline naj bodo ohlajene- torej škropite v jutranjemu času ali pa zvečer. Vsaj 6 ur naj bo suho- v primeru dežja škropljenje ponovite. Ne sme pihati, saj drugače pride do ožigov. Deluje v 24 urah.

Lahko pa uporabite Flora kenyatoxn verde -Plantella- ki je registreran za zatiranje gosenic in ostalih sesajočih škodljivcev. Za škropljenje veljajo isti pogoji.

Betlehemska zvezda »Ornithogalum umbellatum« spada med čebulnice/gomoljnice. Barva cvetov je bela in cveti v aprilu in maju. Lahko jo gojimo tudi v posodah. Zelo dobro se obnese pod grmovnicami, kjer ustvari večje skupine. Sadimo jo lahko tudi na brežine in na trato. Je nezahtevna čebulnica. Čebulice sadimo jeseni 5 do 10 cm globoko v manjše skupine. Pozimi in spomladi skrbimo, da so tla ves čas dovolj vlažna (v primeru sušnega obdobja).

Celotna rastlina je strupena. Stik s čebulico lahko povzroči kožno reakcijo pri občutljivih ljudeh, zato uporabljamo zaščitne rokavice.

Rastlina se lahko pretirano in hitro širi. V nekaterih okoljih je invazivna rastlina.

Amarilis po cvetenju zalivajte še naprej z vodo in vsaj 1 krat tedensko mu privoščite gnojilo za cvetoče rastline (npr. cvet Plantella). Ko se bo zunaj segrelo ozračje, ga lahko mirno prestavite v senčni del vrta, kjer se bo čebulica napojila za nove cvetoče podvige.

V jesenskem času, ko pridejo nižje temperature, čebulico spravite v temno klet kjer naj počiva (listi se morajo posušiti). Čebulico pustite v dobi mirovanja vsaj 2 meseca. Po tem obdobju pričnete z zalivanjem substrata ter Amarilis prestavite na svetel topel prostor.

V letošnjem letu imamo v ponudbi novo gnojilo za nageljne podjetja Agrolit, v količini 1l in 0,5 l.

V času rasti dodajte 10 do 20 ml (1 do 2 pokrovčka) na 1l vode. Gnojiti začnite pol meseca preden rastline prestavite na prosto. Zalivate jih na vsakih pet dni. V času cvetenja pa jih zalivajte dvakrat tedensko. Gnojilo je primerno tudi za foliarno gnojenje. V tem primeru pa je doziranje 10 do 20 ml (1 do 2 pokrovčka) na 10l vode.

Pelargonije vam napada zelena gosenica. Prva varianta je pobiranje gosenic ročno, ker je pa teh po navadi preveliko vam priporočam insekticid Celaflor Careo v paličicah, vsako palčko potisnete k rastlini ob sajenju (deluje 2 meseca), obstaja tudi insekticid Careo  sprej in koncentrat katerega sami pripravite ampak z njim lahko poškropite liste in pazite, da ga ne uporabljate po cvetovih.

Pelargonije katere so imele naše babice so Pelargonium zonale. Obstajajo v različnih barvnih odtenkih (rdeče, losos barva, bela, žareča rdeča, ciklama, roza,…). V Merkurju jih bomo prodajali, zato vas vabim v mesecu aprilu v najbližji Merkurjev vrtni center.

 

Če imate na razpolago zaprti prostor (tunel ali toplo gredo) lahko rukolo in špinačo že posejete. V primeru sejanja na prostem pa posadite rukolo v mesecu aprilu, špinačo pa lahko že v mesecu marcu. 

Rukola
Prvič jo režemo 8 tednov po setvi  - od zgodnje pomladi ter vse do pozne jeseni. Če jo ne režemo pogosto zelo rada uide v cvet.

 

Špinača matador
je hitro rastoča sorta primerna za jesensko in spomladansko setev. Ker njen vonj odganja škodljivce jo lahko sejemo povprek po celem vrtu.

Za vzgojo plodovk upoštevajte lunin koledar (setev na dan za plodovke). Kaj sejati? Če ste ljubitelji paradižnikov imamo v Merkurju kar veliko izbiro, enako paprike, feferonov, čilijev ter jajčevcev (Royal Seeds, Vilmorin, Semenarna).

Primeren substrat za setev in pikiranje (npr. Bio Plantella, Asef,…), šotni lončki, PVC plastičen podstavek za korita, mini rastlinjaki za polico, pršilka, naravno gnojilo na osnovi alg v pršilki (npr. Homeogarden), vrtnarske rokavice,…

 

Čebulček in šalotko bi vam predlagal, da posadite po 15. marcem. Lahko ga posadite med motovilec katerega pulite za sprotno uporabo.

Za solato pod tunel pa še malo počakajte, da se tla otoplijo. Razen, če imate toplo gredo postavljeno ob bok hiše kjer stena oddaja toploto.

Čebulček s kopreno pokrijete, ko naredi prve liste in ji naredite z loki tunel, da bo lažje rastla.

Mikro zelenjave Merkur trenutno ne trži. Vam pa lahko napišem katere izdelke imamo v prodajnem asortimanu Merkurja.

Za hobi pripravo vam lahko ponudim PVC podstavek za korito imamo jih različnih barv, za »substrat« priporočam green cubes kocke katere razporedite po podstavku, ter BIO semena katera niso tretirana z raznimi insekticidi (npr. grah, rukola, redkvica, kreša…) ter pršilko. Semena rastlin enakomerno razporedite po namočenih vlaknih in jih vsak dan pršite. Podstavek postavite na svetlo okensko polico.

Gloksinijo lahko pričnete zalivati, še prej bi vam jo priporočil presaditi v nov substrat za sobne rastline (npr. Terra magma Substral), zacvetela vam bo v spomladanskem času.

Imate zelo lepo raščene in zdrave potaknjence pelargonij. Priporočam vam, da jim odščipnete stebla z nastavki cvetov ter pripravite nove potaknjence od večjih pelargonij (vidno levo na fotografiji), s tem pripomorete, da se rastline košato razrastejo namesto, da bi delale cvetove.

V mesecu aprilu pa cvetov ne odstranjujete več, ker takrat bo pa že pravi čas za sajenje pelargonij v korita ter privajanje na zunanje temperature.

Na primorskem lahko pričnete z rezjo trte v januarju, v preostalem delu države pa v februarju, ko so temperature nad 5 °C. Z gnojenjem počakamo do prvega brstenja.

Pred snegom se pograbi listje, ki ga odstranimo s trate, lahko se ga tudi zmulči in uporabi kot kompost listovka. Visoko travo lahko kljub zimi še enkrat pokosimo na višino vsaj 5 cm. V zimskem času ne gazimo po snegu na trati, ker se poškoduje koreninski sistem. Priporočam, da uredite potke, tako da sneg odstranite in hodite po trati.

Božična zvezda ne prenese previsokih temperatur, najbolje bo uspevala v zmerno ogretih in svetlih prostorih, kjer zrak ni presuh. Idealne temperature zanjo so od 15 do 20 °C. Božična zvezda ne mara mokrega substrata v lončku, zato po temeljitem zalivanju počakamo, da se prst zmerno osuši. Dvakrat na mesec jo dognojujemo. Če smo rastlino pozabili zaliti in so listi oveneli, lonec potopimo v mlačno vodo in počakamo, da se prst namoči. Kadar bomo ravnali po teh napotkih, bomo ugotovili, da je božična zvezda lahka za gojenje.

Rastlino imate lahko postavljeno na mizi v jedilnici, dnevni sobi ali tudi v svetli kopalnici.

Zalivajte 1- krat /teden z vodo sobne temperature, gnojite na 14 dni (npr. gnojilo Plantella CVET). Ko vam rastlina odcveti in cvetna spasta porjavi, jo odrežete. Rastlina iz pazduhe listov naredi nove rastline katere vam lahko ponovno zacvetijo v roku dveh let.

Sedaj je že prišel čas, ko je potrebno citruse (limone, pomaranče, limete, kumkvat,…) in vse mediteranske rastline (oleander, mirta, oljka,…) pospraviti v zaščiteni prostor, kateri naj ima nekako od 2 stopinje do max. 10 stopinj - ter vsaj nekaj dnevne svetlobe. Zalivajte s postano vodo na 14 dni, kar se tiče gnojenja jih ponovno pričnite z mesecem marcem.

Če se najprej razvijejo listi je najverjetneje, da čebula amarilisa ne bo cvetela. V tem primeru preko rastne dobe (pomladi in poleti), nekoliko bolj gnojimo - npr. gnojilo Plantella CVET in tako dodatno oskrbimo čebulo z ustreznimi hranilnimi snovmi, da bo naslednje leto cvetela.

Motovilec, špinačo in rukolo je najbolje čez zimo pokriti s toplo gredo, lahko naredite tunel iz folije in loki za toplo gredo. Rastline lahko pobirate preko zime.

Pelin najbolje, da raste sam in v bližini nima nobene rastline. Rastlina vsebuje eterična olja katera škodujejo rastlinam.

Osat – trdovraten plevel z bodicami
Osat  je trajni plevel z globokimi srčnimi koreninami (do 3 m), ima hitro rastoče stranske korenine, s katerimi se tudi razmnožuje. Je indikatorska rastlina bogatih dušičnih in ilovnatih tal. Razmnožuje se s pomočjo živic in semen, ki jih raznaša veter. Je nadležen, trdovraten in  široko razširjen plevel z bodicami.

 

Trganje nadzemnih delov
Trajnih plevelov (npr. osat) v vrtu se večinoma lahko rešite s košnjo in rednim trganjem nadzemnih delov. Če jih pokrivate s prozorno folijo, morajo biti prekriti poleti vsaj mesec dni, da se rastline posušijo v globino.

Zasaditev črne detelje
Tisti, ki imate večji vrt, se lahko plevela znebite, če del vrta zasejete s črno deteljo, ki jo dve leti redno kosite z vrtno kosilnico, nato zamenjate in plevel uničite še na drugi polovici vrta. Detelja je trajnica ampak vi jo boste redno kosili dve leti ter jo prelopatili v globino (štihanje po domače). Z gosto listno maso bo uničila plevel pa še dušik vam bo naredila v zemljo kar koristi rastlinam katere potrebujejo veliko dušika.

Uporaba plinskega gorilnika
Tretja varianta pa je plinski gorilnik za uničevanje plevelov, če imate manjšo površino. Plinski gorilnik ni nevaren okolju (dejansko je to pravi ogenj), rastline po oparjenju z ognjem pustite nekaj dni na zemlji potem jih poberite. Sadite in sejete lahko po enem tednu, ko plevel odstranite.

Zimski česen
Zimski česen lahko sadimo za naslednjimi vrtninami – solata, blitva, korenje, paradižnik, jagode… Nikoli pa na gredice kjer je prej rastel fižol, bob, zelje, repa, redkvice.

Zimska špinača
Zimsko špinačo lahko sejemo po pobiranju krompirja, solate,… nikoli pa kjer je prej rastla rdeča pesa in blitva.

Čebulček in srebrnjak
Lahko ga sadite jeseni za pomladansko pobiranje in spomladi za pozno poletno pobiranje.  Prav tako velja za majski srebrnjak.

Na fotografiji, katero ste poslali v priponki, je kurkuma.

Kurkuma potrebuje za razvoj nadzemnega dela vsaj 15 °C, raje več, zato jo gojimo v loncu. Rizome posadimo v dober substrat, ki mora biti vedno vlažen (voda ne sme zastajati), in lonec postavimo na toplo. Najprej se bodo pojavili listi, ki jim bodo sledili cvetovi. Rastlina potrebuje zelo svetlo mesto, vendar ne sme biti na neposrednem soncu. Poleti je lahko posodovka na prostem, pred jesensko ohladitvijo pa jo prestavimo v notranje prostore. Do zime jo postopoma nehamo zalivati in gnojiti, da ji omogočimo zimski počitek. V tem času je lahko na temnejšem in hladnem mestu, kjer temperatura ne sme pasti pod 5 °C, sicer se ji bo najverjetneje posušila večina listov, vendar bo rastlina spomladi spet odgnala.

Ko rastline odcvetijo, v vašem primeru cinije in astre, se cvetovi in s tem tudi semenske kapsule prično sušiti. Najbolje, da probate kakšen posušeni cvet nežno razdrobiti med dlanmi. Drugi postopek pa je, da posušene cvetove poberete in posušite na časopisnem papirju oz. v rjavi papirnati vrečki za kruh.

Vaše pelargonije so napadle gosenice, ki delajo škodo na listih. Lahko jih pobirate ročno, preglejte vse dele rastline. Drugi primer rešitve pa je Celaflor škropivo. Rastline poškropite na 14 dni tudi potaknjence vzgojene letošnje sezone.

Rastlina na sliki se imenuje Zephiranthes -  Rain Lily. Barve cvetov so v temno roza, svetlo roza in beli barvi. Čebulica katero posadite v pomladanskem času v glineni lonec, lahko posadite tudi na vrtu. Skrivnost, da pride do cvetenja, je dotik dežnih kapljic katere vzpodbudijo speča očesa, da pridejo cvetovi iz čebulice.

Jeseni je potrebno rastlino prestaviti v hladnejši prostor in jo prenehajte zalivati, da pride v fazo mirovanja. V Merkurju bodo čebulice ponovno v ponudbi naslednjo pomlad.

 • Zraven bučk imam paradižnik, ki je razvil veliko plodov, sedaj pa se je začel sušiti. Kaj lahko naredim?
 • Brokoli, ki tudi raste zraven, konstantno napada neka žuželka ali polži. Vidim neko sluz na listih in velike luknje v listih. Kaj lahko naredim?
Bučke
Ker je letos veliko dežja in vlage v zraku se na rastlinah (bučke) pojavi pepelasta plesen. Preparat katerega priporočam je na naravni bazi in se imenuje Plantella Natur. Plodovi bučk so užitni, kar brez skrbi jih pojejte.

 

Paradižnik
Prav tako je pri paradižniku zaradi preveliko vlage in dežja napad paradižnikove (krompirjeve) plesni.

paradižnikova plesen

Če je rastlina doživela močan napad bolezni, jo populite in zavrzite, v primeru blagega napada pa okužene liste odstranite ter rastlino pošpricajte preventivno z izdelkom Plantella Vital za paradižnike in plodovke na osnovi njivske preslice.

Brokoli
Vaš brokoli so verjetno napadli hrošči bolhači. Ti najpogosteje delajo škodo na zelju, rukoli, cvetači, brokoliju, redkvicah. Poškodbe opazimo na listih, kot majhne luknjice, po vsej površini lista.

bolhač na brokoliju

Za zatiranje bolhačev uporabimo insekticid vivera karate zeon v koncentraciji 1,5ml/10l. Škropimo v večernih urah, ko čebele ne letajo več in se zemlja nekoliko ohladi. Žal tega preparat pri nas ne smemo prodajati in ga dobite v kmetijskih zadrugah. Ker ste opazili tudi svetleče sledi polžev, pa jim lahko posipate modra zrnca celaflor proti polžem.

Kompaktno malino Ruby Beauty lahko presadite in razdelite v mesecu oktobru. V jeseni je malino potrebno porezati do tal, saj ta rodi na enoletnih poganjkih.

Če jo imate posajeno v loncu, je v primeru visokih temperatur ne pozabite obilno zalivat. Na vrtu pa jo zalivajte po potrebi. Lahko jo še zadnjič letos pognojite z naravnim gnojilom za jagodičevje (Plantella Nutrivit za jagodičevje).

 • Zelenico sem spomladi pognojil, redno jo kosim, ampak je ne upam preveč močno, da se ne bi še naprej sušila. 
 • Hiša je na sončni legi, novogradnja. 
 • Premišljujem da bi jeseni prezračil celotno zelenico in do sadil travo... 
 • Kaj mislite kaj sem naredil narobe in kako naj rešim zelenico?

Zadnja leta se na različnih območjih po Sloveniji opaža prenamnožitev ličink majskega hrošča. Hranijo se s koreninicami travnih bilk. Če v tleh najdete bele ličinke pomeni, da imate poškodbe zaradi njih. Je pa tudi možno, da trata rumeni zaradi bolezni Laetisaria fuciformis – najprej se naredijo majhni rumeni otočki nepravilnih oblik in potem sledi sušenje travnih bilk.  Skozi leto se s pomočjo košnje bolezen širi, katera nato razredči gosto travno rušo.

Vse pripravke proti majskem hrošču in glivični bolezni prodajajo v kmetijskih apotekah.

ličinke majskega hrošča

glivična bolezen

V jeseni travno rušo lahko prezračite, potresete s kremenčevim peskom ter do sejete s semenom. V mesecu oktobru pa ne pozabite na jesensko gnojenje trate (npr. gnojilo jesen Substral).

Močvirski hibiskus lahko pognojite s tekočimi gnojili za balkonsko cvetje. Priporočam pa vam tudi naravno gnojilo Homeogarden CVET (uporaba na 14 dni). Ne pozabite, da v času suše rastlina potrebuje veliko tekočine. Tako vam bo cvetela vse do konca septembra.

Glede razmnoževanja pa lahko pustite semenske kapsule, da dozorijo semena ter ta posejete v mesecu marcu v zemljo za setev in pikiranje (npr. Plantella Start). Lahko pa z enim potegom steblo odtrgate, da nastane kot kolenček in ga pomočite v prašek za ukoreninjenje zelenih potaknjencev ter posadite v zemljo za setev in pikiranje.

Nageljne pestijo številne bolezni, od koreninske gnilobe, nageljnove črnobe, rje, pepelovke do sive plesni. Verjetno so bile rastline v tem času kdaj preveč zalite – enako se dogaja pri mojih gorenjskih nageljnih doma. Koreninsko gnilobo preprečujemo z uravnoteženim zalivanjem.

Pomoč pri težavah z boleznimi in škodljivci:

Proti rjam in pepelovkam uporabimo fungicid Vivera Ortiva (Merkur ga ne drži v svojem asortimanu). Pršice, listne uši in tripse pa z naravnim insekticidom Bio Plantella Flora Kenyatox Verde (Merkur ga ima na zalogi v vseh TC). 

 

Vidim, da vam božična zvezda od lanskega leta odlično uspeva.

Božični kaktus in božična zvezda sta lahko zunaj do konec septembra, potem pa bodo jutranje temperature prenizke za sobni rastlini. Gnojite 1- krat/teden z gnojilom za cvetoče rastline (npr. Plantella CVET).

S temnenjem božične zvezde lahko že pričnete. Če imate balkon obrnjeno na južno oz. zahodno stran bo ta postopek nevaren, da rastlina pregori v črni vrečki. V primeru, da imate balkon na vzhodni strani pa lahko že ob 16 uri čez rastlino poveznete črno vrečko, da bo doživela temo. Zjutraj rastlino odkrijete. Noč mora biti dolga vsaj 16 ur. V mesecu decembru vas bo božična zvezda presenetila z obarvanimi braktejami.

Jaz osebno vam predlagam akebijo. Na novo jo imamo v Merkurjevih vrtnih centrih, jaz osebno doma pa že 8 let.

Domovina akebije je Daljni Vzhod. Je 5 – 10 m visoka ovijalka. Letni prirast je lahko do tri metre. Listi so petdelni in odpadejo šele po hudem mrazu. Rastlina ima moške in ženske cvetove. Ženski so čokoladno purpurni, moški so rožnati in precej manjši. Imajo vonj po cimetu in čokoladi.

Cveti od aprila do maja. V oktobru dozorijo do 13 cm dolgi plodovi, ki so kot nekakšni stroki. Zunanjost je vijolična. Ko se ta ob zrelosti razpre, razkrije sočno meso, ki ovija temna semena. Meso je užitno in ima sladek rahlo melonin priokus.

Za prezračevanje trate vam priporočam navadne vile, tako tudi jaz doma naredim. Vile se zapiči v zemljo potisne do roba vil ter levo in desno nežno zazibate tako, da se vidi premik travne ruše. Po prezračevanju posujete kremenčev pesek za trato, da se zapolnijo luknjice katere ste naredili z vilami. Za prvo spomladansko gnojenje vam priporočam gnojilo START SUBSTRAL najbolje ga je posuti pred dežjem - deluje do 100 dni. Če se želite znebiti plevela ga lahko odstranite z motiko , druga varianta je gnojilo 3v1 Asef – gnojilo, zatiranje mahu in herbicid (uporaba april - junij) pred dežjem. Pri ponovno setvi trate pa vam tega gnojila ne priporočam, ker je premočan in bo uničil mlade travne bilke.

Katero zemljo uporabiti za prekrivanje semen trave – vrtna zemlja Plantella je bogata zemlja s hranili in vam jo priporočam pri prekrivanju semen trave.

Za vroče sončne lege vam priporočam naslednje rastline:

 • Sedum tricolor - trajnica,
 • Nestresk - trajnica,
 • sivka Hidcote blue - dišavnica,
 • verbena - enoletnica,
 • plazeči timijan - zelišče,
 • žajbelj,
 • sinjezelena bilnica - trava,
 • hermelika - trajnica.

Rastlinam dodajte dolgo delujoče gnojilo Osmocote Substral za balkonsko in vrtno cvetje, ki deluje do 6 mesecev.

  

sedum tricolor

nestresk

sinjezelena bilnica

Za sončno lego balkona so primerne naslednje rastline:

 • BEGONIA SUMMERWINGS - viseča rastlina naredi veliko cvetov
 • DIPLADENIJA - rastlina je vzpenjalka in se tudi prevesi čez korito
 • GORENJSKI IN ŠVICARSKI NAGELJ (vzhodna oz. zahodna stran okna)
 • OKRASNA KOPRIVA - okrasna v listih
 • BACOPA - cvetovi v beli, roza in modri barvi
 • MLEČEK »Euphorbia« - cveti v beli barvi
 • GAURA - v beli in roza barvi (delno prezimna rastlina)
 • BATATE - sladki krompir (okrasno listje –zelena, lila, temno lila)
 • VISEČI GROBELJNIK - cvetovi v beli in modri, močno dišijo po medu, potrebuje malo več zalivanja
 • LOTOS - strukturna rastlina iglice v srebrni barvi

 

Balkonsko zasaditev lahko kombinirate tudi z raznimi zelišči – sivka, timijan, origano, stevia, peteršilj, bazilika, in seveda okusne jagode (cvetovi v beli in roza barvi) ter nepogrešljivimi okrasnimi travami različnih barv (festuca, carex, pennisetum,…).

Sobna smreka na sliki je Araucaria. Po sliki sodeče je zemlja presuha in se rastlina suši (premalo ste zalivali). Zalijte tako, da je zemlja namočena in priteče skozenj v okrasni lonec oz. podstavek. Preizkusite tako, da rastlino pazljivo dvignete iz sadilnega lonca in boste videli kako je namočen substrat.

 • Bo takšna setev pravilna?
 • Ali zeolit lahko dodam tudi med zemljo za setev?

Pri setvi plodovk si lahko pomagamo na različne načine ena izmed setev je v rolice od toaletnega papirja, obstaja tudi setev v šotne lončke , pvc lončke in seveda šotne tabletke . Zemljo katero uporabimo za setev in pikiranje (npr. Asef za setev in pikiranje). Pri zemlji za setev in pikiranje pa lahko dodate vermikulit ali perlit.

Zeolit se uporablja izključno za uporabo na zelenjavnem in okrasnem vrtu, da izboljšate lastnost slabih tal.

Letos nam je narava natrosila z veliko snega, kar pa trenutno tudi počiva prvo pomladansko delo v vrtu. V naših centrih še nimamo na voljo sadik jagod, bodo pa verjetno že konec marca in na voljo vse do konca maja. Za sajenje sadik v tem vremenu še malo počakajte, najbolj primeren čas bo v mesecu aprilu, ko bo zemlja dovolj segreta. Ko skopni sneg vam priporočam, da dobro pripravite gredico: prelopatite zemljo, dodajte novo vrtno zemljo (npr. Plantella vrtna zemlja), naravno gnojilo za jagode (Homeogarden gnojilo za jagode) lahko tudi uležan hlevski gnoj. Če želite se lahko čez gredico položi črna agro koprena katera zadržuje topla tla, preprečuje rast plevelov, plodovi jagod so čisti brez zemlje lahko pa uporabite slamo.

Vsi artikli razen hlevskega gnoja in slame je na voljo v vseh Merkurjevih centri z vrtnim oddelkom.

Pazite: jagode prestavljate na drugo gredo na vsake 3 leta, ker se iztroši zemlja – zato ob prvem sajenju gredici dodajte uležan hlevski gnoj ali naravno gnojilo v biketih. Nikoli jih ne sadite na gredico na kateri je prej rastel paradižnik, krompir ali jajčevci.

Zeolit izboljševalec vseh vrst tal, namenjen izboljšanju lastnosti predvsem lahkih, peščenih tal, ki ne zadržujejo vode in hranil, pa tudi težjih, manj prepustnih, poveča zračnost in izkoristek razpoložljivih hranil v zemlji, dobro zadržuje dušik. Pri nas v Merkurju ga prodajamo v kombinaciji z bentonitom - zadrževanje vode in sicer izdelek BIOVIT PLANTELLA. Biovit Plantella je izdelek kateri veže dioksine in ostanke pesticidov. Na voljo v vseh trgovinah Merkur.

Uporaba

Doziranje: 10 kg/100m2

Pretežkim in zbitim tlom dodamo kamninsko moko Plantella Biovit (marec- junij).

Rjavenje listov na konicah ali na robu ima lahko več vzrokov, najpogostejši pa je pretirano zalivanje, kar povzroča gnitje korenin in s tem postopno propadanje rastline. Pogosteje nam namreč lončnice propadajo zaradi preveč zalivanja kot zaradi premalo. Če je rjava že večina lista, tega odstranimo, sicer pa rjavi del odrežemo nekoliko pred začetkom zdravega. Nato zalivamo takrat, ko je prst suha že precej v globino lončka in ne le na površini.

Trobentice in telohi so na zalogi v vseh TC Merkur po Sloveniji z vrtnim oddelkom.

Trobentica - Primula acaulis
Če želimo dolgo časa uživati v njihovem bogatem cvetenju, jih moramo postaviti na svetlo in hladno mesto. Trobentice moramo redno zalivati, saj potrebujejo veliko vode. S svojimi velikimi cvetovi in številnimi listi je veliko oddajo, zato tudi hitro ovenijo. Ni pa priporočljivo, da stoji v vodi, kar je lahko vzrok gnitja korenin.

Pri zalivanju pazimo, da jih zalivamo v lonček, ne da bi omočili cvetove. Ker ima rastlina že pripravljen celoten cvetni nastavek, razen zalivanja in odstranjevanja odcvetelih cvetov, ne potrebuje nobene dodatne oskrbe . Ko mine nevarnost slane lahko trobentice posadimo na polsenčni del zunanjega vrta.

Teloh - Helleborus niger
Teloh spada med trajnice. Posadimo ga na polsenčni del vrta najbolje pod listopadne grmovnice in žive meje. Ob nakupu v tem mrzlem času ga lahko postavite v hladni del stanovanja, če pa vreme dopušča, ga lahko ob nakupu postavite na zunanjo okensko polico ter zasadite v kakšen lep okrasni lonec. Če je teloh posajen v koritu pod nadstreškom ali polici oz. v kolikor ga imate v hladnem delu stanovanja, je zalivanje potrebno 1-krat na teden.

Lesni pepel je mineralni ostanek po kurjenju lesa. Vsebuje veliko kalija, zato ga lahko dodajamo tlom kot gnojilo. Kalij je eno od osnovnih treh hranil, ki jih rastline potrebujejo poleg dušika in fosforja. Kalij tudi krepi rastline, saj krepi njihovo odpornost. Rastline katere potrebujejo veliko kalija so: paradižnik, paprika, kumare, …

Vataste uši

Pozimi se zlasti na orhidejah rade pojavijo vataste uši. Ker so sposobne dolgo čakati na ugodne pogoje, so težavne za odstranjevanje. Imeti moramo veliko potrpljenja in časa, da jih lahko odstranimo na biološki način, ki pa ima veliko prednosti, saj rastlin ni potrebno premikati.

Vataste uši uničujemo na naravi in predvsem nam ljudem, prijazen način, in sicer z alkoholom ali blago milnico. 100 % alkohol, ki ga kupimo v lekarni ali morda trgovini z barvami in laki, razredčimo z vodo, tako da je polovico alkohola in polovico vode. Zlijemo v razpršilko in škropimo v presledkih na 7 do 10 dni. Če je prostor topel, se nove odrasle uši, ki jih zatiramo, pojavijo prej. V kolikor pa je prostor hladen, se odrasle uši pojavijo kasneje.

Vsekakor moramo biti pri uporabi teh sredstev izjemno vztrajni in ponoviti takšno škropljenje vsaj trikrat. Enako uporabljamo tudi milnico, katero pripravimo iz tekočine, ki jo uporabljamo za ročno pomivanje posode. Prav tako jo razredčimo in poškropimo rastline. Pri uporabi obeh sredstev je pomembno, da rastlino dobesedno oblijemo. Poškropiti moramo tudi spodnjo stran listov, pazduhe listov in tudi substrat v katerem rastlina raste.

Pri kemičnem odstranjevanju vam priporočam sredstvo Careo celaflor.

Navodila za uporabo
Za uporabo na prostem in v rastlinjakih 10 ml pripravka zmešamo v 1 L vode in s tako pripravljeno raztopino poškropimo rastlino.
 • Prosim za nasvet kako se lahko mušic in ličink mušic rešim. Na takšen način, da orhidej ne uničim, stare so že 10-12 let in jih vsake dve leti presadim in mi vsako leto bujno cvetijo.

Ker je lubje naravnega materiala tako v naravi kot tudi potem v posajenem lončku le ta razpada po naravnem procesu in s tem se razvijajo mikroorganizmi ter mrtvaške mušice. Niso nevarne za razvoj rastline so pa tečne, ker obletavajo rastline in seveda tudi nas.

Moj nasvet katerega sem tudi jaz uporabljal je škropljenje lubja z Celaflor careo od Substrala ter uporaba rumenih malih ploščic v obliki metuljčka Plantella BIO. Sem pa tudi slišal od kupcev, da kupujejo mesojedo rastlino v katero se ujamejo. V prihodnje vam priporočam zemljo za orhideje Homeogarden - sestavljena je iz kokos kock - tudi jaz jo uporabljam po novem.

 • Kakšna mora biti temperatura od najvišje do najnižje?
 • Ali jo imam sedaj lahko še v zavetni legi na oknu na prostem?
 • Ali jo lahko malo zaščitimo, ko bo bolj mrzlo.
 • Kakšna naj bo temperatura, ko jo bom pospravila v notranji prostor?
 • Kakšna je oskrba po cvetenju? Je kakšna možnost za na daljno oskrbo, čeprav verjetno nima čebulice.

Temperatura, svetloba in postavitev

Če boste rastlino postavili na topel in suh zrak, bo hitro odcvetela, listje pa bo porumenelo. Ciklame namreč obožujejo nekoliko hladnejši prostor s temperaturo pod 20°C. Ker ne marajo niti neposredne svetlobe, je še najprimernejša hladnejša, svetla predsoba ali proti severu obrnjena okenska polica. Načeloma naj bi ciklama zdržala zunaj – 5 °C tako, da jo v naslednjem tednu kar pospravite v toplejši prostor.

Zalivanje

Ciklama v času cvetenja potrebuje veliko vode, zemlja mora biti ves čas vlažna, a bodite pozorni, da ne zmočite gomolja. Najpriročnejša rešitev je, da vodo nalijete v podstavek in jo čez nekaj časa nato odlijete.

Gnojenje

Gnojimo po potrebi – v času cvetenja enkrat ali dvakrat na mesec, ko rastlina neha cveteti, je tudi gnojimo ne več.

Pri uporabi gnojila Homeogarden čudovite orhideje je zalivanje orhidej z gnojilom skozi celo sezono na 14 dni. Gnojilo Substral orhideje in Plantella za orhideje pa je v času od oktobra do februarja uporaba gnojila enkrat na mesec. Odmarca do septembra pa gnojimo orhideje enkrat na 14 dni.

Orhideje načeloma presajamo vsake 2-3 leta in sicer takoj po končanem cvetenju.

Pri orhideji Phalaenopsis se uporabi substrat kateri vsebuje večjo količino lubja in kokos vlaken (npr. Homeogarden substrat za orhideje). Orhideja v naravi raste na drevesu lubja oz. mahu.

Za orhidejo Dendrobium pa vam priporočam zemljo Plantella za orhideja – kot je razvidno iz spodnje slike, kjer je poleg lubja dodan manjši odstotek šote ter perlita. Ta vrste orhideje v naravi raste na tleh kot pri nas zunanje trajnice.

 • Temperatura je sedaj 15 do 18 stopinj, pozimi pa bo od 8 do 10 stopinj.
 • Še glede krajšanja bršljank - ali sedaj ali spomladi?

Nega pelargonij bršljank - v zaprtem prostoru

Če jih ne želimo zavreči, jih pred mrazom temeljito porežemo, odstranimo torej vse porumenele liste, popke, cvetove, nato pa jih postavimo v svetel neogrevan prostor. Dela ni veliko, zalivamo zmerno. Nekje v sredini februarja rastline temeljito pregledamo, po potrebi še kakšen del odrežemo in dopolnimo zemljo, še bolje pa je, da jih kar presadimo in ko mine nevarnost zmrzali, jih postavimo na balkon oz. okensko polico

Kaparja na orhidejah se je kar težko znebiti. Priporočam vam uporabo izdelka Celaflor careo. Škropljenje ponovite na dva do trikrat v tedenskih presledkih, dobro očistite tudi površine okrog orhidej in okrasne lonce.

Bio nasvet stare mame

Gozdna in orlova praprot sta zelo koristni rastlini na ekološkem vrtu. Kot zastirki varujeta rastline pred polži. Pripravek lahko pripravimo kot prevrelko ali kot brozgo. Uporabimo 1kg svežih ali 100 g posušenih rastlin in 10 l vode. Pripravek lahko uporabimo tudi za zimsko škropljenje rastlin proti kaparjem in ušem, takrat ga ne razredčimo.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki
Naredi sam