Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

VRTANJE VEČJIH LUKENJ

VrtanjeVrtanje

Če se lotevate prenove ali gradnje, pozornost namenite tudi kakovostni namestitvi instalacij. Za instalacijo stikal ali polaganje cevi morate vrtati velike luknje, za kar potrebujete svedre posebnih oblik in materialov.


Enostavno vrtanje v različne materiale

Pri nakupu svedra moramo upoštevati njegov namen in načine uporabe – v kakšen material bomo vrtali, koliko bomo sveder obremenjevali – vse za to, da sveder ne bi otopel ali se celo zlomil. Večina svedrov je dvorezilnih z dvema enakima reziloma.

Vrtanje v les

Za vrtanje v les ali mehke umetne mase poleg vrtalnika potrebujete tudi posebne nastavke – žagine vence ali žage za vrtanje lukenj. Z njimi lahko vrtate v mehkejše materiale, kot so les in vlaknaste plošče. Pri vrtanju v les moramo biti previdni, da uporabljamo vijačne svedre, saj se tako les ne more zasmoditi, hkrati pa ostre prirezovalne konice omogočajo zarezovanje lepih lukenj. 

Svedri za vrtanje v kovino in trde plastike

Svedri za vrtanje v trdo plastiko in kovino potrebujemo svedre z zelo ostro konico, ki iz materiala hitro izrežejo ostružke. Svedri za kovino so izdelani iz visokokvalitetnega hitroreznega jekla (HSS). 

Vrtanje v ploščice ali kamen

Svedri za kamen imajo vrh obložen s trdim materialom, da lažje razbijejo material, hkrati pa vrtenje svedra odpadke sproti odstranjuje. Sile trenja med materialom in orodjem so zaradi trdnosti obdelovanca zelo visoke, zato morate mesto vrtanja hladiti z vodo.

Pri velikih izvrtinah v kovino za mazanje uporabite posebno emulzijo za vrtanje, mazalno pasto ali strojno olje

Svedri za keramiko in steklo

Rezila za potrebe brušenja steklenih in keramičnih izdelkov so obrušena z diamanti, običajno pa se za to uporabljajo svedri z rezili iz trde kovine, ki so obrušeni s keramiko. Tovrstni svedri so primerni tudi za obdelovanje marmorja.


Primer vrtanjaPrimer vrtanja

Pomembno

Pri vrtanju se zavarujte, saj z večjim premerom svedra pri delu nastajajo tudi večje sile kot pri uporabi običajnih nastavkov za vrtanje. Ker so sodobni vrtalniki zelo močni, jih pri blokiranju ni mogoče zaustaviti, zato je pri vrtanju potrebno uporabiti dodatni ročaj.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki