S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Zakaj peč na pelete in kako jo izbrati?

Izbira peči na peleteIzbira peči na pelete

Ogrevanje sodi med področja, kjer lahko sami k spremembam prispevamo najbolj občutno in z najmanjšimi vlaganji. Ogrevanje z obnovljivimi viri energije je med danimi možnostmi gotovo med ekološko najbolj sprejemljivimi in varčnimi.


Odločitev za peč na pelete je logična in smotrna tudi, če nanjo pogledamo s stroškovne plati. Cene številnih drugih, bolj tradicionalnih energentov, skozi čas izdatno nihajo, zato na daljši rok težko predvidimo njihov trend, cene biomase pa ostajajo relativno stabilne. A fosilna goriva obnovljivi viri vse bolj nadomeščajo predvsem zaradi okoljskih vplivov.

Ugoden učinek na okolje je torej večplasten, od zmanjšanja prekomerne onesnaženosti zraka in izrabe industrijskih ostankov, do ekološko bistveno sprejemljivejšega izgorevanja. Peleti, na primer, so praviloma sestavljeni iz povsem naravnih ostankov različnih človekovih dejavnosti (npr. obdelave lesa), z njihovo izdelavo – in porabo – pa izkoriščamo snovi, ki bi sicer končale na deponijah. Glede na to, da je vse več peletov slovenskega porekla, je dodaten argument tudi, da z njihovo uporabo zagotavljamo domača delovna mesta. In ne pozabite, da javni Eko sklad za vgradnjo kurilne naprave na lesno biomaso za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe ponuja izdatna nepovratna sredstva!

 

Kako izbrati peč na pelete?

Ko ste se odločili, da boste svoje stanovanje ali hišo ogrevali na pelete, ste torej izbrali okoljsko in finančno smotrno odločitev. Kako pa izbrati konkretno peletno peč, kateri model, katere znamke?

Najprej: glede na to, ali potrebujete peč le za ogrevanje posameznega prostora, v katerem bo peč stala, ali pa jo nameravate priključiti na instalacijo za ogrevanje, ločimo med toplozračnimi in toplovodnimi pečmi na pelete. Od velikosti prostora, ki ga želite ogrevati, je nadalje odvisna zmogljivost peči. Gre za novogradnjo ali le za zamenjavo kurilne naprave pri že obstoječih instalacijah, morda za talno ogrevanje? Kako podrobno določene oziroma avtomatizirane funkcije peči si želite? Kako je z raztezno posodo, zalogovnikom, ipd.? Z Merkurjevim strokovnjakom za ogrevanje boste v pestri izbiri peletnih peči gotovo našli pravo!


V zadnjem obdobju so med najbolj iskanimi naslednji modeli peletnih peči:

Peletna peč Gorenje Aqua Ecologic 25c

Zmogljiva kaminska peč, Gorenje Aqua Ecologic 25c, ne ogreje le prostora v katerem stoji, temveč celotno stanovanje. Ogenj toplovodne peči namreč segreva vodo, zbrano v zalogovniku, ki jo črpalka poganja po sistemu (radiatorji, talno gretje, bojler) in tako ogreva vaš dom.

Gorenje Aqua Ecologic 25cGorenje Aqua Ecologic 25c

Peletna peč Coolwex CPK-W 10

Vodni kamin, Coolwex CPK-W 10, za priklop na centralno ogrevanje, ogrevalna površina do 80 m2, samodejna regulacija z možnostjo nastavitve pet stopenj moči gorenja, regulacija po sobni temperaturi in temperaturi vode, samočistilna funkcija gorilne posode, možnost priklopa sobnega termostata, možnost nastavitve treh časovnih intervalov z želeno prostorsko temperaturo za vsak dan posebej, vgrajena obtočna črpalka, z možnostjo doplačila za internetni dostop prek wi-fi omrežja.

Če potrebujete le ogrevanje prostora, v katerem bo peč, je na voljo tudi v toplozračni izvedbi: Coolwex CPK-A 08 je zračni kamin z več kot 90 % izkoristkom, s sorodnimi nastavitvami kot pri toplovodni izvedbi.

Peletna peč Coolwex CPK-W 10Peletna peč Coolwex CPK-W 10

Peletna peč MBS Pelet 8,5kw

Kaminska peletna peč, MBS 8,5kW, s 85 %-nim izkoristkom, najbolj primerna za ogrevanje prostorov, velikih od 43 do 56 m2. Kapaciteta zalogovnika je 22 kg.

Peletna peč MBS Pelet 8,5kwPeletna peč MBS Pelet 8,5kw

Kako izbrati ustrezne pelete?

PeletiPeleti

Po izbiri, nakupu in vgradnji peči na pelete vam bo preostalo še, da izberete najprimernejše pelete. Svetujemo vam, da tudi ob tem za nasvet vprašate Merkurjeve strokovnjake. Izbira peletov je namreč vse večja, njihov indeks energijske učinkovitosti oziroma kakovost, ki je odvisna od vsebnosti vode, deleža pepela, mehanske obstojnosti in gostote nasutja, pa je nadvse različna. Kakovost in sestava peletov, ki jih boste uporabili, ne vplivata le na izhodno toplotno moč in izpuste, temveč posledično predvsem na čistočo peči, torej na dejstvo, kolikokrat na leto boste morali očistiti kurišče in posodo za pepel.


Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki

Seznam želja