S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Zakaj je na kaminskih pečeh pomemben dovod svežega zraka

Dovod zraka v kaminskih pečehDovod zraka v kaminskih pečeh

Naravni ogenj ima poseben pomen, saj v dom prinaša toplino in udobje. Kurjenje z drvmi je prijetno opravilo, viri takega ogrevanja pa moderno oblikovani in kakovostni. Kaminske peči so uporabne predvsem v času, ko centralnega ogrevanja še ni smotrno uporabljati, z njimi pa ogrevamo bivalne prostore, počitniške hišice in delavnice.


Odprte in zaprte kaminske peči so namenjene lokalnemu ogrevanju prostorov, delujejo pa samostojno ali kot podpora centralnemu sistemu ogrevanja v prehodnih obdobjih kurilne sezone.

Da bo vaša kaminska peč nemoteno delovala, poskrbite za redno vzdrževanje in čiščenje. Upoštevajte navodila proizvajalcev oz. pečarjev – večina jih ugotavlja, da je večji del reklamacij posledica slabega upoštevanja navodil.

Pravilno delovanje kamina ali kaminske peči boste dosegli s pravilno izbiro in dimenzioniranjem dimnika ter zagotavljanjem svežega zraka, ki ga peč potrebuje za zgorevanje, stanovalci pa za dihanje.

Poskrbite za dobro prezračevanje

V prostoru, kjer stoji kamin ali kaminska peč, mora biti vedno dobro poskrbljeno za prezračevanje. Kurilna naprava za svoje delovanje zajema zrak iz prostora, zato poskrbite, da ne bo porabila vsega kisika. Uredite neodvisen dotok zraka, korektno zgradite dimnik in poskrbite za redno čiščenje peči in dimnika. Tudi pozimi redno odpirajte okna in poskrbite za nemoten pretok zraka – le tako boste varno uporabljali kurilno napravo.

Kamin je potrebno priključiti na zunanji dovod zraka, da za gorenje ne bo porabil zraka iz prostora. S tem bi počasi pričelo zmanjkovati zraka za dihanje in slabšalo bi se počutje oseb v prostoru. Na to bodite posebej pozorni pri dobro izoliranih objektih, saj svež zrak težje prehaja v prostor – v takih primerih bi morali imeti v času kurjenja za normalno gorenje okno ves čas na kip. V nasprotnem primeru bi vas lahko pričela boleti glava, saj vaše telo ne bi dobilo dovolj kisika.

Drug problem lahko nastopi, če v prostoru najprej segrejete zrak, potem pa ga kamin posesa vase in pošlje ven skozi dimnik. 

Ta zrak morate nadomestiti z zunanjim hladnim zrakom, ki pa se mora ponovno segreti. Takšno ogrevanje je lahko posledično zelo drago in neekonomično.

Prezračevanje Prezračevanje

Dim v prostoru

Pri vgradnji dimnika in peči pazite, da se izognete dimu v prostoru.

  • Dolžina dimnika - daljši dimniki imajo večji naravni vlek, zato je manjša verjetnost, da se bo pokadilo v prostor.
  • Če je dimnik krajši, vgradite takega z večjim premerom.
  • Zaradi nizkega zunanjega tlaku se na dimniku naredi nekakšna kapa, skozi katero ni prehoda dima.

Pri samem nalaganju na rešetko najprej položite nekaj debelin polen, trske in vžigalno kocko. Tako boste preprečili sproščanje velike količine dima.


Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki

Seznam želja