Brezplačna dostava ob spletnem nakupu nad 30,00 € Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kako izbrati pravi šotor?

kako-izbrati-pravi-sotor.jpgkako-izbrati-pravi-sotor.jpg

Boste letos kampirali in se ne morete odločiti kateri šotor bi kupili? Ne veste, na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu šotora ter kakšne materiale izbrati? Na trgu je velika izbira šotorov, zato je odločitev še toliko težja. Pri nakupu šotora morate paziti predvsem, da kupite šotor, ki bo zadovoljiv vašim potrebam in ga boste lahko uporabljali za vse vaše aktivnosti na kampiranju.


Nasveti

Prvo vprašanje na katerega si morate odgovoriti, pred nakupom šotora, je za koliko ljudi naj šotor bo. Izbirate lahko med šotori za dve do celo osem oseb. Ko že govorimo o velikosti šotora je dobro izbrati takega, da v njem lahko stojite in v predprostor lahko postavite mizo in stole. To vam bo prišlo najbolj v poštev v primeru slabega vremena, saj boste imeli kljub temu dovolj udobja za nemoteno bivanje in čakanje na lepo vreme.

Pri izbiri šotora bodite pozorni tudi na material šotora. Lahko so iz bombaža, sintetičnih vlaken in kombinirani bombaž in sintetična vlakna. Seveda so šotori iz naravnih materialov boljši, ker so bolj zračni, in bolje zadržijo hladen zrak v šotoru, so pa cenovno dražji od sintetičnih.

Pozorni bodite tudi na vodni stolpec. Pojem vodnega stolpca opredeljuje velikost vodnega pritiska, ki je potreben za prodiranje v dana vlakna. Višja številka pomeni boljšo zaščito. Vodni stolpec pri šotorih se običajno giblje med 1500mm pa do  5000mm nekateri celo do 8000mm.

Zaradi dihanja, mokrih oblačil se lahko v šotoru pojavi kondenz, zato izberite šotor, ki ima ločen notranji sloj od pokrivnega sloja.  To vam omogoča pretok zraka kar preprečuje nastajanje kondenza. Kondenza se boste lahko rešili tudi z ustreznim zračenjem šotora, odstranitvijo mokrih oblačil iz šotora in tako, da šotor postavite na PVC podlagi. Kondenzacije se ne sme enačiti s puščanjem šotora.  Zunanji sloj šotora je izdelan iz nepremočljivega materiala. Pronicanju vode skozi zunanji sloj se izognete tako, da se ne dotikate zunanje površine v deževnem vremenu. Čeprav so vsi šivi šivani s posebnim sukancem, priporočamo občasen nanos sredstva za varjenje šivov ali vodoodpornega razpršila na vse šive okoli zadrg in klinov. To so šibke točke na šotoru, kjer se lahko pojavlja večja napetost. Zaradi daljše izpostavitve šotora na soncu varjeni šivi lahko popustijo, v takem primeru priporočamo, da z varilcem šivov in vodoodpornim razpršilom ponovno zatesnite šiv. 

Priporočamo, da pred prvim kampiranjem poskusno postavite in pospravite šotor, da spoznate njegove lastnosti. Pri postavljanju šotora ne pretiravajte s pričvrščevanjem, ker se šotor ne bo mogel prilagajati spreminjajočemu vetru in vremenskim pogojem. Če se pričakuje močnejši veter, zamenjajte običajne kline z »nevihtnimi« klini. Ne uporabljajte vrvi za puljenje klinov iz zemlje. Za pričvrščevanje na kamnitih oz. trdih tleh priporočamo uporabo močnejših U klinov. Ne pršite razpršil proti insekticidom v ali na šotor, ker lahko poškoduje blago ali premaz. Za odstranjevanje umazanije iz šotora uporabite mehko gobico in čisto vodo.

sotor-1sotor-1

Šotora nikoli ne perite v pralnem stroju. Prav tako ga ne čistite kemično. Predno pospravite šotor ga dobro osušite, da ne bo prišlo do plesnenja ali gnitja in ga hranite v suhem prostoru.

Upamo, da vam bo zgornji nasvet olajšal izbiro šotora, da boste na oddihi lahko brezskrbno uživali. 


Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki