Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kako spomladi najhitreje uredimo našo trato?

Na začetku pomladi nas pričaka pomembno delo okoli hiše. Priprava trate na novo nepredvidljivo sezono, ki lahko prinese tako kot lanska, dež ali pa nepredvidljivo sušo. S pravilno pomladno kuro bo trata pripravljena na vse možne izzive in bo ostala lepa ob primerni negi celo sezono.

Začnemo z ogledom in pregledom stanja trate na zemljišču okoli hiše. Letos je bil začetek pomladi izrazito hladen z veliko padavinami. Pozorni smo na pojave mahu, luknje v travi, krtine, bele kroge v trati in splošno razraščenost trave.

Nevšečnosti na travniku ki jih odpravljamo spomladi:

Mah med travo

Mah se pojavi na vlažnih, zakisanih in senčnih delih parcele, kjer trava ni uspela zrasti. Pri delu s trato je dobro, da na začetku rešimo problem mahu. Začnemo s sredstvom Plantella Proti mahu, ki vsebuje kremenove peske, železo in hranila (dušik, fosfor, kalij). Posujemo po mahu zjutraj ali zvečer, pomembno pa je, da je mah vlažen, saj se ga tako sredstvo dobro oprime. Zaradi železa v sredstvu se po parih dneh mah posuši, porjavi in ga pograbimo stran z železnimi grabljami.

Pomembno je, da ne grabimo zelenega mahu, ker ga s tem raznesemo po preostali parceli, ker se hitro prime in ukorenini. Kremenovi peski v sredstvu bodo rahljali zemljo, hranila pa omogočila dobro ukoreninjenost trave.

Z mahom tudi povežemo tudi pojav zakisanja tal. To rešujemo s sredstvom Plantella Kalcivit, ki vsebuje veliko kalcija, s katerim naredimo pH nevtralen in ustvarimo pogoje za uspešno rast trave. Ko smo odstranili mah, sredstvo enostavno potresemo po tleh in ga vdelamo v zemljo z lopato in grabljami. Na prazno mesto dosejemo travo z obloženim semenom Plantella Contessa.

Širokolistni pleveli med travo

Pogledamo tudi za že razvitimi trdovratnimi pleveli. Pri teh je najbolje uporabiti selektivni herbicid proti širokolistnim plevelom, saj ta pripravek ne uniči trave, temveč le širokolistne rastline, ker je selektiven.

 

Zbita in slabo zračna tla

Dobro je na začetku travo pokositi na primerno višino, ki je okoli 3-4 cm. Nato odstranimo odmrlo travo, kar storimo z železnimi grabljami in intenzivnim grabljenjem. Sledijo vile, katere zabadamo v tla in jih rahlo privzdigujemo, tako da naredimo zračne žepe. Uporabimo lahko tudi votle vile, katere zabadamo v tla in izvlečemo ven tako zemljo kot nekaj trave. To delamo do 10 cm globoko in na vsakih 10-15 cm.

Če imamo veliko parcelo, uporabimo rahljalnik ali prezračevalnik, proces se imenuje tudi vertikuliranje, ki dobro razreže tla in odstrani odmrlo travo ter mah. Zdaj pridejo na vrsto Plantella Izbrani kremenovi peski, katere posujemo po tleh in z njimi napolnimo nastala prazna mesta. S tem izboljšamo strukturo tal, kar pomeni, da imajo tla več por, po katerih se dobro pretaka voda in zrak, ki sta pomembna za delovanje mikroorganizmov in dobro rast koreninskega sistema trav.

Dobra struktura tal pomeni tudi dobro odcednost, tako da se voda ne zadržuje predolgo v območju korenin trav, ker bi s tem povzročila gnitje korenin in propadanje trate. Prav tako se kmalu na praznih mestih naseli mah, kot se je lansko leto, ki je bilo obilno s padavinami. Na trati opazimo tudi veliko iztrebkov deževnikov, katere odstranimo z grabljenjem.

Premalo hranil v tleh

Eno najpomembnejših del spomladi je gnojenje trate, da bo ta imela na voljo hranila že na začetku rastne sezone. Moderno gnojilo s podaljšanim delovanjem predstavlja Plantella Formula 365 membransko gnojilo za trave, ki ga porabimo le 3 kg za 100 m2 trate. To gnojilo uporabimo zelo enostavno le enkrat v letu. Majhne kroglice enakomerno potresemo po trati. Membrana pod vplivom temperature počasi sprošča hranila, zato trava ne divja, ampak raste zmerno skozi sezono in se globoko ukoreninja.

Plantella Specialno gnojilo za vse vrste trav v obliki granul je dostopno rastlinam takoj v celoti. S tem gnojilom gnojimo trikrat letno, najbolje je začeti konec marca ali v začetku aprila. Gnojilo ima dodatek železa, zato dobro deluje proti mahu, ki se pojavlja med travo. Enostavno je pakiran v 1, 3 in 5 kg pakiranjih za manjše parcele ter 20 kg za velike površine. Vedno dobro zalijemo trato pri gnojenju.

Pri prvi setvi trave na prazno parcelo je najbolje uporabiti organsko gnojilo Plantella Organik, ki je povsem naravnega izvora in ne vsebuje bolezni ali plevelov. Gnojilo ima veliko vsebnost organske snovi, ki igra pomembno vlogo pri zadrževanju vode s hranili. Gnojilo potresemo po zemlji 2 tedna pred setvijo, ga zagrnemo narahlo z zemljo in dobro zalijemo, da se hranila (dušik, fosfor, kalij, mikrohranila) razporedijo v tleh. Spomladi posejana trava bo imela hranila na voljo do jeseni. Gnojilo Plantella Organik je zelo pomembno tudi za izboljšanje strukture peščenih tal, saj povezuje talne delce med sabo, povečuje količino humusa ter tako omogoči večje zadrževanje hranil in vode. Glinena tla rahlja in izboljšuje pretočnost vode, da se ta ne zadržuje v okolici korenin.

 

 

Kakšno seme trave uporabiti?

 

S sejanjem začnemo konec marca, začetek aprila, ko so tla dovolj ogreta. Pri sejanju nove trave je pomembno, da poznamo svojo parcelo ter sončne in senčne lege na njej. Upoštevamo tudi dele parcel, na kateri rastejo grmi in drevesa z bujno krošnjo, saj so tam polsenčne lege. Za uspešno rast in razvoj trave sejemo primerno mešanico različnih sort trav glede na lego.

 

Ko posejemo travo na želeno mesto, ga povaljamo tako, da se dobro sprime in vtisne v zemljo, saj bo tako bolje kalilo. Če nimamo na voljo valjarja lahko enostavno uporabimo desko ali posejano mesto pohodimo da se seme oprime zemlje.

 

Na razgibanih parcelah z veliko brežinami sejemo travo postopoma. Tako na začetku posejemo enoletno latovko, ki je nizka trava, ki hitro kali. S tem naredimo dobro podlago za eno izmed travnih mešanic, ki se bo dobro prijela med zraslo latovko, saj jo bo dež težko spral po brežini navzdol. Po setvi novo posejano travo primerno zalivamo z nežnim rosenjem več dni zaporedoma, ker bo seme le tako uspešno vzklilo. Vsa semena trav potrebujejo za kalitev od 14 do 28 dni.

 

  • Za senčne lege uporabimo Plantella Vivo (link na izdelek), ki ima lepo temno zeleno barvo in je primerna za severne lege hiš, pod drevesi, grmi in ostalih senčnih legah, kjer je bo za 50 m2 zadostoval 1 kg. Prav tako jo uporabimo ob živih mejah, kjer te senčijo prostor pred sabo. Vsebuje velik delež trav, ki izvirajo iz listnatih gozdov, med katerimi je več sort ljuljk in bilnic.
  • Če pa potrebujemo odporno in trpežno travo za vroče in sušne razmere pa izberemo Plantella Adria (link na izdelek), katere zadostuje 1 kg za 40 m2. Ta mešanica trav se zelo dobro regenerira po sušnem stresu. Vsebuje mešanico trpežne ljulke in trstikaste bilnice, ki sta travi, ki dobro prenašata vročino.
  • Plantella Univerzal (link na izdelek), ki je dobro odporna na gaženje, hitro kali in da lepo temno zeleno barvo je uporabna na parcelah z izmenjujočimi sončnimi in senčnimi legami. Vsebuje sorte trpežne ljulke in rdečo bilnico, pri čemer jo za 65 m2 je potrebujemo 1 kg.
  • Pogosto opazimo na parceli krtine, na katerih ni trave. Tako krtino razgrabimo in posejemo z obloženim semenom trave Plantella Contessa (link na izdelek), katere potrebujemo 1 kg za 30 m2. Pri obloženem semenu ni bojazni, da nam ga pojedo ptiči, saj jim ne tekne. Prav tako je seme dovolj težko, da ga veter ne odpihne in obloga semena vsebuje hranila za začetno rast trave.

Želite uživati na sanjski zelenici?

Ker je trata na istem mestu dolga leta, se je pri pripravah za sejanje in vzdrževanje trate zares vredno potruditi.

V veliko pomoč pri negi so nasveti in ideje zbrane v brezplačnem vodiču: Kako ustvarimo sanjsko trato?  saj je v njem Plantellina strokovnjakinja strnila praktične napotke o setvi in pripravi tal, nujnih opravilih za nego zelenice in idealnem času zanje ter reševanju največjih težav na trati, kot so mah, plevel in druge težave, da boste v žametni trati uživali do pozne jeseni. 

Naložite svoj brezplačni vodič: Kako ustvarimo sanjsko trato? Na voljo tu.

 

Pripravili: Plantellini strokovnjaki

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki