Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kdaj moramo zalivati vrt?

zalivanje vrta

V vročih poletnih dneh moramo svojim vrtičkom posvečati posebej veliko mero pozornosti, saj tako kot mi, tudi naše rastline potrebujejo primerno količino vode.


A vendar zna marsikdo, tudi iz tako preprostega opravila, kot je zalivanje vrta, narediti svojevrstno umetnost, zato bomo danes nekaj besed namenili vprašanju, ki se med vrtičkarji pogosto pojavlja, mnenja pa so na koncu vedno deljena – kdaj je torej najprimernejši čas za zalivanje vrta?

V osnovi je seveda ključnega pomena, da vrta ne pozabite zaliti, prav tako pa se odsvetuje zalivanje sredi dneva. Strokovnjaki zato močno priporočajo zalivanje vrta zgodaj zjutraj ali - če ne gre drugače - zgodaj zvečer.


Zalivanje rastlin zjutraj - najboljša izbira

Večina vrtnarjev in vrtičkarjev bi se strinjala, da je najboljši čas za zalivanje rastlin zgodaj zjutraj, ko je še dovolj hladno, da lahko voda pronica vse do korenin rastline, brez nevarnosti, da bi na poti do njih že izhlapela.

Z zalivanjem zgodaj zjutraj poskrbimo tudi, da bodo rastline ves dan preskrbljene z vodo in bodo zato lažje prenesle vročino, ki jo povzroča sončna pripeka.

Obstaja sicer star vrtnarski mit, ki pravi, da zalivanje zjutraj rastlinam lahko povzroči ožganine oziroma opekline. Ta mit seveda ne drži, saj je le redko kje na svetu moč sončnih žarkov tolikšna, da bi skozi kapljice vode lahko ožgala rastline. Tudi če živite na območju velike intenzivnosti sonca, bi kapljice zaradi prevelike vročine izhlapele, še preden bi se lahko sončeva svetloba uprla vanje do te mere, da bi rastlinam lahko škodovala.

zalivanje

Zalivanje rastlin proti večeru

zalivanje

Pogosto pa nam sodobni ritem vsakdana ne dopušča, da bi vstajali zgodaj zjutraj in hodili zalivat vrtičke hodili. Tudi zalivanje ob večerih, ko se ozračje nekoliko ohladi, bo vašim rastlinam dobro delo. Pazite le, da rastline zalijete dovolj zgodaj, da jih lahko nežni sončni žarki nekoliko posušijo, še preden pade noč. Vlažni listi namreč ponoči spodbujajo nastanek gliv, kot je pepelasta plesen, ki lahko rastlinam škodujejo.

Ta skrb pa je seveda povsem odveč, če uporabljate namakalni sistem, ki poskrbi, da se listi ne zmočijo. Svoj vrtiček torej lahko mirno zalivate zjutraj ali zvečer, izogibajte pa se zalivanju sredi dneva in ne pozabite, da tako kot mi, tudi naše rastline vodo potrebujejo redno.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki