NASVETI
Nasveti, napotki in trendi na področju prenove in gradnje doma

PRENOVA FASADE

Kakšne materiale naj izberem za svojo fasado

Ponedeljek, 04.07.2018


Preden se zaženete v prenovo fasade, je pomembno, da si zastavite finančni okvir, ki naj vam služi kot vodilo za najpomembnejšo odločitev – izbiro kakovostnega materiala. Pri izbiri zadnjega je namreč pomembno, da niste pretirano varčni in da najdete ravno pravšnje razmerje med kakovostjo in ceno.

Bodite pozorni predvsem na izbiro materialov, ki zagotavljajo toplotno in zvočno izolacijo ter fasado in vaš dom ščitijo pred škodljivimi vplivi. Pri tem pa ne pozabite, njihovo medsebojno ujemanje je pomembno in vpliva na kakovost celotne fasade.

Če želite izvedeti več informacij o tem, kako izbrati ustrezno fasado, prenesite Vodič za prenovo fasade.

Kateri materiali so na voljo

Za toplotno izolacijo hiš se največ uporablja EPS (ekspandirani polistiren) oziroma stiropor, XPS (ekstrudirani polistiren) ter mineralna volna – kamena in steklena. Njihova osnovna funkcija je, da preprečujejo izmenjavo toplote med zunanjim in notranjim delom stavbe ter preprečujejo toplotne izgube, obenem pa stavbo ščitijo tudi pred vremenskimi vplivi in preprečujejo nastanek plesni ter toplotnih mostov.

Kakšne so značilnosti posameznih materialov in zakaj jih najpogosteje uporabljamo

1. EKSPANDIRANI POLISTEREN (EPS) – FASADNI STIROPOR

Izolacijske plošče EPS so bolj znane pod imenom stiropor. Gre za lahek izolacijski material, izdelan iz drobnih kroglic polistirena, ki ga je mogoče kupiti v različnih debelinah, oblikah, tlačnih trdnostih in toplotnih prevodnostih. Izbirate lahko med grafitnim ali belim EPS-om. Razlika med grafitnim in belim je, da je prvi za 20 odstotkov bolj izolativen od belega.

2. EKSTRUDIRANI POLISTIREN (XPS)

So toplotne izolacijske plošče, ki imajo visoko trdnost. Odporne so proti vlagi in zagotavljajo stabilnost. Najpogosteje se jih uporablja v sistemih obrnjenih ravnih streh, za izolacijo cokla, napušča ter za izolacijo tal. Uporaba plošč XPS je priporočljiva predvsem tam, kjer drugi toplotnoizolacijski materiali ne zmorejo trajno in kakovostno toplotno zavarovati stavbe, še posebej v vlažnem okolju.

PREDNOSTI PLOŠČ XPS:

  • Nudijo odlično izolacijo.
  • So vodoodporne.
  • Imajo visoko elastičnost in dolgotrajno tlačno trdnost

3. KAMENA VOLNA

Plošče kamene volne lahko uporabljate pri izolaciji tankoslojni fasad na vseh delih stavbe. Za izolacijo zunanjih sten uporabite obliko plošč in lamel.

4. STEKLENA VOLNA

Steklena volna je primernejša za izolacijo plavajočih podov ter prezračevalnih in obzidanih fasad. Ima mehkejšo sestavo, zato je potrebna drugačna vgradnja.

Če potrebujete več informacij ali podporo pri izbiri materiala, se naročite na posvet s svetovalcem. Izpolnite obrazec ter nam zaupajte svoje vprašanje, mi pa bomo z vami stopili v stik o podrobnostih.

 

RELIZIRAJTE SVOJ PROJEKT Z MERKURJEM!

Izkoristite svetovanje, individualno obravnavo, ugodne možnosti

financiranja ter jamstvo na opravljeno delo.

Izberite Merkur.

Are Your Sure?

Exit