Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Sajenje grmovnic in sadnih dreves

naslovna-slika

Sajenje grmovnic in sadnih dreves se zdi preprosto opravilo, kljub vsemu pa je potrebno pri tem paziti, saj je od dobrega sajenja in oskrbe v prvem letu po zasaditvi v veliki meri odvisno dobro uspevanje drevesa ali grmovnic.


Kako posadimo drevo ali grm?

Prepričajte se, da ste izbrali ustrezno drevo ali grm ustrezne kvalitete. Najbolje, da ga kupite v loncu, ter ustrezno zaščitite sadike med transportom pred poškodbami. Potem sledi sajenje:

  • Sadilna jama: izkopljemo sadilno jamo, ki je vsaj do trikrat širša, kot je koreninski sistem sadike in enako globoka. Običajno se v težkih in slabo odcedenih tleh izkoplje nekoliko globjo sadilno jamo, da se pripravi ustrezno drenažo in doda ustrezen substrat.

  • Če bomo drevesu ali grmu namestili oporo, je potrebno zabiti v jamo sadilni kol pred sajenjem, da se kasneje ne poškoduje.
  • Najugodneje za drevo in grmovnico je, da se sadika posadi tako globoko, kot je rasla v drevesnici. Če je sadika v posodi, lahko ob odstranitvi posode preverimo, kakšen je koreninski sistem sadike. Sadike, ki imajo slabšo koreninsko grudo, imajo v loncu nad koreninsko grudo še precej odvečnega substrata, ki ga je najbolje odstranit oz. dodati na dno sadilne jame. Če so tla, kamor sadimo, dobra, postavimo iz lonca neposredno v sadilno jamo, običajno pa se doda na dno sadilne jame ustrezen substrat. Ko postavimo sadiko v sadilno jamo, lahko s pomočjo ravne palice ali kar s pomočjo ročaja lopate preverimo, ali je globina sajenja prava.
  • Razprostremo korenine pri sajenju sadik z golimi koreninami ali prepletene korenine, ki krožijo pri rastlinah v loncih.
  • Ko sadiko poravnamo, dodajmo substrat, ki ga ob robovih in po vrhu rahlo potlačimo, da se sprime s koreninsko grudo. Običajno nasujemo v območje sadilne jame nekoliko več substrata oz. zemlje, saj se ta kasneje še posede.

  • Sadiko privežemo na oporo s plastično ali gumasto vezjo. Opora ostane ob rastlini le prvo leto ali dve, dokler se rastlina ne vraste, kasneje jo lahko odstranimo.
  • V območju sadilne jame lahko pustimo nekoliko višji rob iz nasutega substrata, ki služi kot usmerjevalec vode h koreninam. Najugodnejša zastirka je lubje v debelini okrog 5 cm. To zadržuje v tleh in preprečuje razvoj plevela.
  • Ko je sadika posajena, odstranimo še morebitne poškodovane ali suhe veje, odrežemo tudi nepravilno  rastoče veje in drevo temeljito zalijemo.
sajenje-1
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki