Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Sajenje paradižnika, paprike, kumaric in dobrih sosedov na vrtu

Vas zanima kako kombiniramo paradižnik, papriku, kumarice in ostale vrtnine, ki jih sadimo na vrtu? Ne zgrešite glavnega pravila, ki vam pomaga zasaditi zadnje gredice v spomladanskem času. V prazen prostor med paradižnikom, papriko, jajčevcem in ostalimi vrtninami najpogosteje sadimo solato. Poskusite lahko tudi z ostalimi vrtninami in številnimi cvetlicami.

Med paradižnik, papriko in jajčevec največkrat sadimo solato

 

V spomladanskem času med paradižnik, papriko in jajčevec najpogosteje sadimo solato. Tako za polnimo prazen prostor v začetku rasti, saj paradižnik sadimo na razdaljo 50 cm v vrsti in 60 cm med dvema vrstama. Solata bo zapolnila tudi prazen prostor med jajčevcem in papriko, ki ju sadimo nekoliko bolj skupaj. Na robu gredice sejemo tudi kakšno kapucinko.

Priporočam, da posadite tudi kakšno baziliko. V Merkurju so na razpolago drobnolistna bazilika, klasična bazilik Genovese in posebna bazilika, ki zelo privablja čmrlje, čebele in ostale opraševalce na vrtu. To je sorta Magic Blue. Za žuželke so privlačni tudi cvetovi bazilike Magic White.

V Merkurju je na razpolago velika izbira sadik, ki jih sadimo v maju

 

Glavno pravilo pri kombiniranju plodovk na vrtni gredi

Jajčevec, paprika, bučke in ostale plodovke so med sabo nevtralne in jih lahko poljubno kombiniramo na sosednjih gredah . Pri zasaditvah pazimo, da paradižnik ne senči paprike. Prav tako pazimo, da kumarice na opori ne senčijo ostalih toploljubnih vrtnin, ki jih sadimo v maju. Na prosto jih sadimo, ko so tla ogreta na 15 stopinj C in nočne temperature ne padejo pod 10 stopinj C.

 

Paradižnik in jajčevec lahko kombiniramo tudi z nizkim fižolom

Pri nas obožujemo stročji nizek fižol. V Merkurju je na razpolago odlična sorta, zgodnjega, nizkega in zelo rodnega stročjega fižola, ki ga imenujemo Berggold. Predlagamo, da ga konec aprila ali v začetku maja sejete na rob gredice, ki bo v času sajenja paradižnika gostila to priljubljeno vrtnino.

 

Tudi jajčevec se bo dobro počutil v bližini nizkega fižola, ki ga sejemo vsak 40 cm stran od jajčevca ali paradižnika. Na rob grede lahko sejemo kapucinko, sadimo žametnico ali ognjič. 

 

Solata in bazilika se odlično počutita v bližini paradižnika

Paradižnik lahko kombiniramo z nizkim fižolom in solato

Vse plodovke sadimo, ko lahko delamo v kratkih rokavih

Kaj sadimo v bližino kumaric in bučk?

Ob kumarice na opori lahko sadimo solato, baziliko, kumino, ognjič, rdečo peso in ostale vrtnine. Kumarice se dobro počutijo tudi v družbi sladke koruze. V prazen prostor med bučke lahko sadimo solato, sejemo redkvico.  Dober sosed bučkam so tudi nizek fižol, ognjič, kapucinke in bazilika. Med bučke je najbolje saditi tiste vrtnine, ki jih poberemo v dobrem mesecu dni, saj se bučke hitro razraščajo.

Paradižnik in paprika nista dobra soseda na vrtu

Pri sajenju paprike pazimo, da je ne sadimo v senco paradižnika. Paradižnik je namreč večji od paprike in je dobro, da ne senči omenjene vrtnine. Paradižnika bližina paprike ne moti in bo uspeval brez težav. Paprika je vrtnina sonca in je treba paziti, da je ne sadimo v senco drugih vrtnin. To je še posebej treba paziti, če sadimo kumare na opori.

Čilije in feferone lahko sadimo tudi v posode

Za sajenje čilijev in feferonov na vrt velja enako pravilo kot za ostale plodovke. V senci feferonov, ki rastejo na vrtu se bo poleti dobro počutila solata. Vse več ljubiteljev čilija goji vrtnino na sončnem balkonu ali terasi. Predlagamo, da izberete večjo posodo, ki ima volumen več kot 15 litrov, saj čili razvije močan koreninski sistem in se močno razraste.

 

Lubenice, melone in dobri sosedje na gredici

Dokler se lubenice ne razrastejo lahko v vmesen prostor sejemo in sadimo skoraj vse vrtnine, vendar jih je treba pospraviti pred obdobjem, ko se lubenice razrastejo. Melone največkrat kombiniramo s sladko koruzo. Dober sosed je tudi fižol, rdeča pesa, kapucinka, bazilika. Vrtnine v medvrstni prostor melon sejemo, sadimo v začetnem obdobju rasti, ko je še dovolj prostora in jih melone ne prerastejo.

Pripravil: Davor Špehar

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki