Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

5 ključnih korakov za ekološko vzgojo sadnega drevja

08.05.2023 40 ogledov 6 min branja
5 ključnih korakov za ekološko vzgojo sadnega drevja

Domače sadje je neprecenljivo. Zlasti, če ga pridelamo povsem ekološko, je bistveno okusnejše in vsebuje več vitaminov in mineralov. Zaradi povečanega obsega bolezni in škodljivcev v zadnjih letih opažamo upad pridelka sadja v številnih domačih vrtovih. Le celovita in učinkovita ekološka vzgoja in zaščita sadovnjaka vse leto nam pomaga, da pridelamo dovolj domačega sadja zase in bližnje.

Z upoštevanjem 5 ključnih ukrepov za ekološko zaščito sadnega drevja, boste ohranili zdravje svojega sadovnjaka in si zagotovili zajeten ter kakovosten pridelek domačega sadja.

Pravilno posadimo sadiko in izboljšamo kakovost tal

Pri sajenju drevja iz lonca ali z golimi koreninami je treba koreninam nameniti dovolj prostora, da se lepo razrastejo. Če je iz lonca, naj bo širina 3 x premer lonca in globina za lonec in pol. Pri golih koreninah pa tako, da vse lepo pridejo v jamo. Načeloma naj bo jama široka vsaj 50 cm in globoka 40 cm. Če imamo težka, glinena in zbita tla, izkopano zemljo zmešamo s Plantella Vrtno zemljo, da je ta dobro razrahljana in imajo korenine dovolj možnosti za rast. Nujno namestimo mrežo proti voluharju. 

Na dno jame dodamo Plantella Organik za sadike, ki poleg organske snovi vsebuje vsa potrebna makro in mikro hranila za razvoj sadike.

Sadiko namestimo v sadilno jamo ob oporni kol in jo zasipamo z zemljo. Pazimo, da je cepljeno mesto 5 – 10 cm nad zemljo. Med zemljo primešamo organsko gnojilo Plantella Organik za sadike in temeljito zasujemo drevo. Pazimo, da se gnojilo ne dotika korenin, ker jih lahko požge. Zemljo okoli korenin vedno dobro potlačimo, da ne pride do zračnih žepov.

Po obrezovanju ali poškodbah dreves večje rane premažemo

Vse večje rane je treba premazati, denimo s cepilno smolo Bio Plantella Arbosan. Naravna cepilna smola je primerno gosta, s čimer zagotavlja odlično prekrivnost ran in drugih poškodb ter tako preprečuje vstop bolezni v rastlino. Rastlinam omogoča tudi lažje in hitrejše zaraščanje rane.

Če večjih ran ne premažemo, tvegamo vdor različnih bolezni skozi rano, obenem pa tudi počasnejše zaraščanje ran.

Zaščita dreves z lepljivimi ploščami

Med cvetenjem na sadna drevesa obesimo Bio Plantella Bele lepljive plošče, ki drevesa varujejo pred grizlicami. Gre za češpljev o in jabolčno grizlico. 
Po cvetenju pa obesimo Bio Plantella Rumene lepljive plošče, ki zmanjšujejo napade različnih letečih škodljivcev, med njimi tudi češnjeve muhe, ki povzroča črvivost češenj. Rumene lepljive plošče služijo tudi za to, da škodljivce pravočasno opazimo.

Če lepljivih plošč ne uporabimo, tvegamo večje prerazmnožitve škodljivcev, saj jih navadno opazimo prepozno.

Škropljenje z naravnimi pripravki

V ekološkem varstvu sadnih dreves uporabimo za krepitev rastlin in zaščito pred boleznimi tudi sredstvo na osnovi njivske preslice Bio Plantella Natur. Natur okrepi celične stene rastlin in jih tako naredi bolj odporne proti vdoru glivičnih bolezni. Sredstvo nanašamo na rastline vsak teden in še po vsakem dežju.
Redna uporaba naravnih škropiv zmanjšuje potrebo po uporabi fitofarmacevtskih fungicidov v sadovnjakih, v ekološkem pridelovanju pa pripomorejo k boljšemu zdravju rastlin, s tem pa k večjemu pridelku.

Preprečimo škodljivcem dostop do krošnje

Trak s posebnim lepljivim premazom na povsem naraven način preprečuje dostop do krošenj dreves mravljam in drugim škodljivcem kot so gosenice zimskega pedica, zemljemerk, gosenic drugih pedicev.  Plantella Lepljivi trak namestimo malo nad vznožjem debel dreves. Predvsem pri večji drevesih lepljivi trak nalepimo tudi po debelejših vejah. Trak je pomembno redno menjavati vso jesen, do prave zime.


GNOJILO PLANTELLA ORGANIK SADIKE 1.5 KG
Odprema v 24 urah

GNOJILO ZA PRIDELAVO PLANTELLA ORGANIK SADIKE 1.5 KG

5,59 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
CEPILNA SMOLA BIO PLANTELLA ARBOSAN 100 G
Odprema v 24 urah

CEPILNA SMOLA BIO PLANTELLA ARBOSAN 100 G

6,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
INSEKTICID BIO PLANTELLA PLOŠČE RUMENE
Odprema v 24 urah

INSEKTICID BIO PLANTELLA LEPLJIVE PLOŠČE RUMENE 10 KOS

10,19 € / zavitek
Na zalogi
Izenači ceno!
PAST ZA INSEKTE BIO PLANTELLA LEPLJIVI TRAK
Odprema v 24 urah

PAST ZA INSEKTE BIO PLANTELLA LEPLJIVI TRAK

4,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
FUNGICID BIO PLANTELLA NATUR F-R 500 ML
Odprema v 24 urah

FUNGICID BIO PLANTELLA NATUR F-R 500 ML

8,79 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.