Brezplačna dostava nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

7 nujnih opravil za najlepšo trato

10.03.2023 39 ogledov 6 min branja
7 nujnih opravil za najlepšo trato

Trava v domačem vrtu naj bo lep kontrast med cvetočimi gredicami, mehko in varno igrišče za otroke ter pomirjujoč kotiček za sprostitev. S pravočasno in pravilno opravljenimi ukrepi lahko domača trata postane predmet zavisti v vaši soseski.

1. ODSTRANJEVANJE MAHU

Mah je velik sovražnik trave. Bliskovito se širi in travi odvzema hrano, vodo in zrak. Če ga ne odstranjujemo, trato popolnoma zaduši.

REŠITEV: Če v svoji trati opazimo mah, uporabimo specialno sredstvo Plantella Proti mahu 3v1. Potresemo ga po vlažnem mahu zjutraj ali zvečer. Ko čez nekaj dni počrni, ga pograbimo. Nato dosejemo novo travo.

2. ZRAČENJE TRATE

Svojo zelenico moramo zgodaj spomladi in jeseni prezračiti, s čimer bomo omogočili globoko rast korenin ter zmanjšali zbitost tal.

REŠITEV: Najprej trato povsem na kratko pokosimo. Nato z vilami ali vertikulatorjem tla preluknjamo in nasipljemo Plantella Kremenove peske, ki jih z metlico pospravimo v luknje med travo.

3. GNOJENJE TRAVE

Trava je intenzivna kultura, zato jo moramo pogosto kositi. To pa pomeni, da ji s tem vsak teden odvzamemo ogromno hranil. Sama jih ni zmožna nadomestiti, zato postaja čedalje bolj bleda, šibka in redka. Dobro prehranjena trava je lepša, bolj zelena in močnejša, pa tudi bolje kljubuje vremenu, boleznim in plevelom.

REŠITEV: Najbolje je za dognojevanje uporabiti Plantella Formulo 365 za travo, ki je tehnološko napredno membransko dolgo delujoče gnojilo. Membrana omogoča postopno sproščanje hranil v količini, ki jo trava potrebuje, tako najlepši videz domače trate dosežemo samo z 1 x gnojenjem letno.

Lahko pa uporabimo tudi Palntella Specialno gnojilo za trato, s katerim dognojujemo 3 x letno, prvič marca ali aprila, drugič maja ali junija in tretjič septembra.

4. SETEV TRAVE

Vsako leto lahko odmre ¼ trate. Z dosejevanjem izboljšamo gostoto in zmanjšujemo težave z mahom ter plevelom.

REŠITEV: Ker v naravi ni trave, ki bi bila sama po sebi primerna za vrtno trato, uporabljamo mešanice semen Plantella za senco, sonce, polsenco ali posebne razmere in lege, ki omogočajo, da je trava odporna proti mahu in boleznim, trpežna na teptanje in hojo, enakomerna, gosta, hitro rastoča, dolgotrajna ipd. Najmanj dela bomo imeli z izborom mešanice semen Contessa, saj ta semena hitro odženejo. Obložena so namreč s posebnim ovojem hranil za hitro začetno kalitev, istočasno pa ta plašč zagotavlja, da se s semeni ne hranijo ptice. Najbolje je sejati v oblačnem in brezvetrnem vremenu.

5. REDNA KOŠNJA TRAVE

Z redno košnjo poskrbimo za pravilno rast. V povprečju kosimo 1 x tedensko, v času intenzivne rasti pa tudi 2x na teden.

REŠITEV: Kosimo na približno 3 cm višine, razen poleti, ko travo pokosimo na višino 4 cm. Vedno pa naj velja, da porežemo največ tretjino dolžine trave.

Zavedati se moramo: prenizka košnja trato oslabi, previsoka pa ne spodbuja rasti stranskih poganjkov, zato postane trata redkejša in bolj občutljiva na obremenitve.

 

6. ZALIVANJE TRAVE

Trava bo lepa le, če od pomladi do jeseni ne bo pogrešala vode. Da rabi vodo, najhitreje ugotovimo tako, da stopimo nanjo.

REŠITEV: Če se bilke takoj za tem ne poravnajo, se lotimo zalivanja. V hladnejših dneh zalivamo sredi dneva, poleti, ko je pripeka, pa zalivamo zjutraj ali zvečer, da trave ne poškodujemo ali povzročimo ožiga. 

Zalivamo raje bolj poredko in takrat obilno, da voda res prodre v globino tal. Če zalivamo 2x na teden, bomo potrebovali približno 10 L vode na m2.

7. JESENSKO GNOJENJE TRAVE

Trava raste še dolgo v zimo, a takrat kaj hitro oslabi zaradi visoke vlage, malo svetlobe in mraza. Postane tudi dovzetna za bolezni.

REŠITEV: Zato je ključno, da trato jeseni pognojimo s Plantella Jesenskim gnojilom za trato. Ta vsebuje več fosforja za razvoj gostih in krepkih korenin. Tako travi omogočimo lažje prezimovanje, spomladi pa bo trata bolj gosta, enakomerno zelena in primerna za hojo.

 

KOLEDAR OPRAVIL ZA SANJSKO TRATO

Pri negi trate je izbira optimalnega trenutka za posamezno opravilo ključnega pomena. Plantella svetuje najboljši čas opravil, da bo vaša trata vse leto najlepša daleč naokoli.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.