Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Avgustovska opravila na vrtu.

15.07.2023 5 ogledov 4 min branja
 Avgustovska opravila na vrtu

Naš jedilnik bogatijo domača zelenjava in sadje. Vrt se počasi prazni, zato že razmišljamo o ozimnici. Sedaj je čas za sajenje sadik solate, radiča ali endivije. Obira se lahko že maline, slive, ribez, kosmulje in zgodnje vrste jablan ter hruške in breskve.

Kadar je poletje je deževno in vlažno, se srečujemo s številnimi težavami. Ena izmed večjih nadlog so plesni, s katerimi se srečujemo na številnih rastlinah. Glede na vlažnost ni druge, kot da jih škropimo z ustreznimi pripravki, ki jih lahko kupimo v specializiranih prodajalnah. Več o boleznih in škodljivcih najdete tukaj.

Marsikje so nadloga tudi polži, ki jim vlažno vreme zelo dobro ustreza in se aktivno razmnožujejo. Posledica tega pa je objedena zelenjava in druge okrasne rastline. V slast jim gredo zelje, ohrovt, koleraba, solata, dalije in drugo. Zatiramo jih lahko na različne načine, po izkušnjah uporabnikov, pa so najbolj učinkoviti kemični pripravki v obliki zrnc ali briketov, ki jih polži zelo radi jedo.

Najpomembnejša opravila na vrtu v mesecu avgustu

  • Tedensko pokosimo trato. Pri zatiranju plevela koristi tudi vertikuliranje trate in posipanje s kremenčevim peskom. Konec meseca je primeren čas za zasajanje nove trate.
  • Porežemo začimbnice in jih pripravimo za sušenje ali zamrzovanje.
  • Vrtnice razmnožimo s potaknjenci.
  • Zadnjič obrežemo oblikovane drevnine in popravimo morebitne napake prejšnjega obrezovanja.
  • V veliki vročini je dobro ribnik nekoliko zasenčiti. Če so se razvile alge, moramo vodo obogatiti s kisikom in alge odstraniti.
  • Od sredine avgusta odstranjujemo cvetne popke na paradižniku.
  • Posadimo nove jagode.

ZELENJAVNI VRT

V zelenjavnem vrtu bo veliko dela s plevelom, ki ga moramo sproti odstranjevati, da ne ovira zelenjave. Sedaj je čas pobiranja pridelka. Bučke bogato rodijo, ravno tako kumare. Pobiramo pa tudi brokoli, cvetačo, čebulo, fižol, grah, ohrovt, kolerabice, korenček, peteršilj, koromač, krompir, papriko, paradižnik, rdečo peso, zelje, solato, blitvo in špinačo. Prav tako je ugodno, da sejemo in sadimo nekatere vrtnine. Sredi avgusta bo čas za motovilec, ki ga bomo uživali jeseni in pozimi. Še je čas, da posejemo redkvico, ki jo bomo pobirali konec septembra. Ravno tako lahko še sejemo špinačo, presadimo pa radič in endivjo.

SADNI VRT

V sadnem vrtu je čas za obiranje hrušk in prvih jabolk, sliv in breskev. Veje, ki so preveč obložene s sadjem, podpremo, da se ne zlomijo. Še vedno lahko izvajamo poletno rezanje.

V okrasnem vrtu odstranjujemo plevel. Dalijam, ki že bujno cvetijo, odstranjujemo odcvetele cvetove. Tudi vrtnicam odstranjujemo odcvetele cvetove, odstranjujemo tudi odpadlo obolelo listje, ki ga ne kompostiramo. Odložimo ga v smetnjak. Konec meseca lahko obrežemo živo mejo.

Letos se z zalivanjem ni treba veliko ukvarjati. Izjema so rastline v posodah, ki vedno potrebujejo zalivanje. Če je nekaj dni zapored brez dežja in vročih, potem je smiselno poseči po cevi za zalivanje in zaliti trato ter tiste rastline, ki porabijo največ vode.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01