Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Domač pripravek iz čilija, ki odganja škodljivce na vrtu

12.06.2023 52 ogledov 5 min branja
Domač pripravek iz čilija, ki odganja škodljivce na vrtu

Želite ustaviti uši, gosenice, koloradskega hrošča in ostale škodljivce, ki grizejo in sesajo? Pomagate si lahko z domačim pripravkom iz mletega čilija, ki deluje odvračalno na grizoče in sesajoče škodljivce. Pripravimo ga hitro in enostavno ter tako preprečimo večjo škodo na zelenjavnem, okrasnem, sadnem vrtu.

Kako pripravimo domač pripravek, ki deluje proti polžem, ušem, gosenicam ...?

Domač pripravek iz mletega čilija pripravimo tako, da v 1 liter vode dodamo 2 poravnani čajni žlički pekočega čilija. V primeru škropljenja z navadno pršilko se šobe med opravilom ne bodo zamašile. Pri boljših škropilnicah je treba pred škropljenjem precediti vsebino skozi filter ali gazo, saj tako opravite delo brez težav.

V 1 liter vode dodamo 2 poravnani čajni žlički čilija

Priprava domačega pripravka iz mletega čilija

Rastlina Recept Opomba Delovanje
ČILI

2 poravnani čajni žlici mletega čilija/ 1 liter vode + 2 do 3 kapljice detergenta

Škropimo z nerazredčenim pripravkom okrog in po zelenih delih rastlin. Uporabljamo proti polžem, sesajočim in grizočim žuželkam ter pršicam.

Ne pozabite na dodatek detergenta za boljšo oprijemljivost

Pred škropljenjem je treba v vodo dodati še 2 do 3 kapljice tekočega detergenta. Tako je oprijemljivost pripravka iz domačega čilija boljša ter dalj časa ostane na listih rastlin. Boljša je tudi obstojnost na vrtni zastirki, če škropimo po tleh.

Za boljšo oprijemljivost dodamo 2 do 3 kapljice detergenta

Pravilno škropljenje s čilijem na domačem vrtu

Najbolj smo učinkoviti, če škropimo ob prvem pojavu škodljivcev na vrtu. Škropimo lahko po listih, steblih in zelenih delih rastlin. V primeru pojava polžev škropimo po vrtni zastirki, tleh ali mladi rastlini. 

Škropimo tako, da od rastlin ne kaplja in curlja. Postopek ponavljamo v 3 do 5 dnevnih presledkih ali po vsakem močnejšem dežju. Vedno škropimo v zgodnih jutranjih urah ali pozno zvečer.

S pripravkom iz čilija škropimo po tleh ali zelenih delih rastlin

Katere sorte čilijev odvračajo vrtne škodljivce?

Polže, uši, pršice, gosenice in ostale škodljivce, ki grizejo in sesajo rastline odvračajo pekoče sorte čilijev. Priskrbite si pekoče sorte čilijev in jih posadite na domač vrt. Med najbolj pekoče čilije uvrščamo sorto Trinidad Scorpion, Habanero in ostale sorte pekočih čilijev, ki jih poiščite v Merkurju.

Pekoče sorte čilijev uporabimo za odvračanje škodljivcev na vrtu

Davor Špehar je agronom, prijatelji mu pravijo vrtnar in je vodja spletnega portala Zeleni svet. Lahko ga spremljamo na radiu, TV, spletu, pa seveda lokalnih in vodilnih slovenskih vrtnarskih revijah. Srečate ga lahko tudi na mnogih vrtnarskih delavnicah in predavanjih.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?